Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
08 lipca 2020, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,9666 EUR EUR - 4,4739 GBP GBP - 4,9699 DKK DKK - 0,6005
Archiwum
10.07.2020 13:19 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,09 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ 09.07.2020 MATIF: pszenica kons. WRZ20 - 187,75 (+ 0,40%), kukurydza SIE20 - 175,75 (+ 1,15%), rzepak SIE20 - 385,25 (+ 0,06%) [euro/tona] +++ +++ +++ +++

24.03.2020 Ceny skupu bydła rzeźnego: stawki za byki odbiły od dna

Paweł Hetnał

W ostatnim czasie mieliśmy do czynienia z dotkliwymi spadkami cen żywca wołowego. Dzisiaj nastąpiło jednak odwrócenie tendencji i wyraźnie w górę poszły stawki za byki. Trend spadkowy utrzymały natomiast krowy. 

 

W porównaniu do zeszłotygodniowych notowań, w górę poszła przeciętna cena skupu byków - w wadze żywej +0,05 zł/kg i w wadze bitej ciepłej + 0,28 zł/kg. Zyskały również jałówki: żywiec +0,04 zł/kg i wbc +0,06 zł/kg. W trendzie spadkowym pozostały krowy, gdzie średnia stawka w wadze żywej spadła o 0,02 zł/kg, a w wadze poubojowe o 0,03 zł/kg. 

 

Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:

Ceny byków: 5,20-7,70 (9,50) zł/kg, średnia: 6,48 zł/kg (17.03.2020: 6,43 zł/kg);

Ceny jałówek: 4,80-8,00 (9,50) zł/kg, średnia: 6,27 zł/kg (17.03.2020: 6,23 zł/kg);

Ceny krów: 2,50-6,20 zł/kg, średnia: 4,75 zł/kg (17.03.2020: 4,77 zł/kg). 

 

Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:

Ceny byków: 10,80-13,00 zł/kg, średnia: 11,80 zł/kg (17.03.2020: 11,52 zł/kg);

Ceny jałówek: 10,20-14,00 zł/kg, średnia: 11,94 zł/kg (17.03.2020: 11,88 zł/kg);

Ceny krów: 6,00-12,00 zł/kg, średnia: 10,38 zł/kg (17.03.2020: 10,41 zł/kg). 

 

W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk. Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.

 

Źródło:

AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy 

BAZA PRODUCENTÓW BYDŁA - dane kontaktowe do hodowców żywca wołowego

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Unijny rynek zapełnił się elementami z kością, szc

Poseł Krzysztof Jurgiel wystąpił do Komisji Europejskiej z i

Dramatyczna sytuacja hodowców bydła mięsnego. Potr

- Ceny bydła rzeźnego to masakra. Teraz stawki znowu polecia

W niemieckich chlewniach tłoczą się świnie. Wetery

Federalna Izba Weterynarzy zwróciła się do rządu federalnego