12.11.2019 Ceny skupu bydła rzeźnego: symboliczne podwyżki

Paweł Hetnał

Dzisiejsze notowania cen bydła rzeźnego przyniosły minimalne podwyżki. W porównaniu do ubiegłego tygodnia, najmocniej w górę odbiła stawka za byki w wadze bitej ciepłej. 

 

W porównaniu do zeszłotygodniowego zestawienia, zmiany średnich cen skupu bydła rzeźnego miały wymiar symboliczny. Jedynie byki w wadze poubojwej zanotowały wyraźniejszą podwyżkę, bowiem nastąpił wzrost przeciętnej stawki o 0,12 zł/kg. 

 

Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:

Ceny byków: 5,30-7,60 (9,50) zł/kg, średnia: 6,68 zł/kg (05.11.2019: 6,66 zł/kg);

Ceny jałówek: 4,50-8,00 (9,50) zł/kg, średnia: 6,56 zł/kg (05.11.2019: 6,54 zł/kg);

Ceny krów: 2,00-6,20 zł/kg, średnia: 4,67 zł/kg (05.11.2019: 4,66 zł/kg). 

 

Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:

Ceny byków: 11,10-13,60 zł/kg, średnia: 12,21 zł/kg (05.11.2019: 12,09 zł/kg);

Ceny jałówek: 10,30-14,00 zł/kg, średnia: 12,44 zł/kg (05.11.2019: 12,40 zł/kg);

Ceny krów: 6,80-12,00 zł/kg, średnia: 10,60 zł/kg (05.11.2019: 10,58 zł/kg). 

 

W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk. Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.

 

Dla porównania, przed rokiem (14.11.2018) za bydło oferowano w skupach (żywiec i wbc):

 

Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:

Ceny byków: 5,70-8,50 (9,50) zł/kg, średnia: 7,44 zł/kg (06.11.2018: 7,46 zł/kg);

Ceny jałówek: 5,00-8,10 (8,00) zł/kg, średnia: 6,77 zł/kg (06.11.2018: 6,78 zł/kg);

Ceny krów: 2,10-6,90 zł/kg, średnia: 5,09 zł/kg (06.11.2018: 5,15 zł/kg).

 

Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:

Ceny byków: 11,90-14,40 zł/kg, średnia:  13,43 zł/kg (06.11.2018: 13,42 zł/kg);

Ceny jałówek: 11,00-14,60 zł/kg, średnia: 12,91 zł/kg (06.11.2018: 12,90zł/kg);

Ceny krów: 10,00-13,30 zł/kg, średnia:  11,56 zł/kg (06.11.2018: 11,69 zł/kg). 

 

Źródło:

AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy 

BAZA PRODUCENTÓW BYDŁA - dane kontaktowe do hodowców żywca wołowego

 

ogloszenia dla hodowcow bydla

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz