Mimo, że jako naród zjadamy rocznie pokaźne porcje mięsa, to rzadko kupujemy wołowinę. Polak rocznie zjada zaledwie 2,2 kg mięsa wołowego, podczas gdy w tym samym czasie na jego stół trafia aż 39,8 kg wieprzowiny. Przyczyna takiego stanu rzeczy jest prozaiczna – ekonomia. Wołowina wciąż jest o wiele droższa niż mięso wieprzowe, nie wspominając już o drobiu. To realnie wpływa na to co dzieje się na rynku bydła rzeźnego, którego funkcjonowanie jest mocno uzależnione od możliwości eksportowych.
O analizę rynku wołowiny pokusili się niedawno fachowcy z Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Jak wskazują, znacząca część produkowanej w Polsce wołowiny musi być eksportowana. W roku 2018 wyeksportowaliśmy 406,8 tys. ton wołowiny czyli około 80% produkcji. Głównymi kierunkami sprzedaży w ubiegłym roku były takie kraje jak: Włochy (20,3%), Niemcy (12,8%), Hiszpania (8,5%) i Turcja (7,6%).
- Zdecydowanie polscy producenci i przetwórcy zachwyceni możliwościami eksportowymi oraz wysokimi cenami w eksporcie zapomnieli zupełnie o polskich konsumentach. Jeśli branża myśli poważnie o swojej przyszłości to strategicznym celem jest zwiększania spożycia wołowiny w kraju, które równoważyłoby eksport. Wzorem dla producentów wołowiny niech będą drobiarze. Im udało się zbudować znaczącą pozycję rynkową w kraju oraz w Unii Europejskiej i to polscy drobiarze decydują o warunkach handlowych na rynku unijnym. (…) Cena wołowiny w sieciach handlowych może być istotną barierą, szczególnie w porównaniu z cenami drobiu. W ostatni weekend w dużej sieci handlowej można było kupić filet z kurczaka w cenie 10,99 zł/kg, schab bez kości w cenie 10,99 zł/kg, ćwiartkę z kurczaka za 3,99 zł/kg, mięso gulaszowe wołowe za 24,99 zł/kg (a stek z antrykotu za 35,99 zł/kg). Potrzebna jest w tym zakresie współpraca wszystkich operatorów rynku w celu obniżenia tej ceny oraz wypromowania spożycia wołowiny jako mięsa o dobrych właściwościach kulinarnych i smakowych – uważają specjaliści z WIR.
Jak zauważa samorząd rolniczy z Wielkopolski, wołowina w Polsce ciągle jest produkowana w oparciu o buhajki będące produktem ubocznym produkcji mleka lub krzyżówki najróżniejszych ras mięsnych z krowami mlecznymi. Mało jest jeszcze stad czystych ras mięsnych produkowanych w systemie wypasowym w oparciu o krowy mamki. To powoduje, że jakość tej wołowiny jest ciągle niższa od wołowiny produkowanej w Francji czy Irlandii. To ma oczywiście wpływ na ceny pozyskiwane przez producentów w Polsce. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena kategorii A/C/Z – R3 w Unii wyniosła 352,98 euro/100 kg, podczas gdy w Polsce wynosiła 287,52 euro/100 kg, czyli była niższa od średniej unijnej o 18,5%.
- Kierunki eksportu polskiej wołowiny wskazują, że nie jesteśmy obecni na najważniejszych dla importu tego mięsa rynkach azjatyckich i arabskich. Polskie władze podejmują działania mające na celu otwarcie tych rynków dla polskiego eksportu. To jednak nie będzie wystarczające do poprawy pozycji polskich producentów wołowiny pod kątem stabilizacji ceny i jej opłacalności. Dane dotyczące światowego rynku wołowiny jasno wskazują, że na intratnych rynkach azjatyckich przyjedzie nam konkurować z potęgami wołowymi takimi jak Brazylia, USA czy Indie. Polska nie ma tam dobrych kanałów sprzedaży wołowiny i nie jest znanym graczem rynkowym. Może to powodować, że polska wołowina znajdzie się na tych rynkach, ale będzie sprzedawana przez pośredników. Warto tu zauważyć, że ten rynek w Europie i na Świecie jest zdominowany przez muzułmanów, których kultura handlu znacząco różni się od kultury handlu w świecie zachodnim i jest oparta na wieloletnich trudnych do rozszyfrowania relacjach – czytamy w analizie WIR.
Wg samorządu rolniczego, niskie ceny żywca wołowego wynikają ze złożoności sytuacji na rodzimym rynku, a zasadniczą przyczyną wahań cenowych jest struktura sprzedaży oparta w 80% na eksporcie co przy jej niewielkiej skali (w porównaniu do potęg wołowych) będzie skutkowało dużymi wahaniami cen. Inne przyczyny to jakość polskiej wołowiny oraz nasza słaba pozycja w łańcuchach marketingowych w Europie i na Świecie.
Pełna analiza dostępna jest tutaj – kliknij.
Może zainteresuje Cię również:
02.02.2021 Ceny skupu bydła rzeźnego: stawki konse
Z tygodnia na tydzień ceny skupu żywca wołowego rosną. Dzisi
26.01.2021 Ceny skupu bydła rzeźnego: konsekwentne
Kolejne tegoroczne notowanie cen skupu bydła rzeźnego przyno
Polska wołowina ma ogromny potencjał. Do sukcesu p
- Polak zjada 4 kg wołowiny rocznie - trzy razy mniej
Co minister Puda zaproponował sektorowi wołowiny?
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda przedstawił d
Działania marketingowe rynku mięsnego w cieniu kor
Rynek mięsny wciąż walczy o swoją pozycję. Polska należy do
Ograniczenie uboju religijnego uderzy w małe gospo
Rada Sektora Wołowiny wyraża sprzeciw wobec zapowiedzi wprow
Perspektywy dla sektora wołowiny wyglądają jak wró
- Sytuacja na rynku nie wygląda dobrze, pomimo że mamy trzec
Dlaczego nie będzie premii poubojowej do bydła w 2
Przed miesiącem samorząd rolniczy zwrócił się do Ministra Ro
Polska wołowina pod ostrzałem. Brytyjscy rolnicy w
Jak informuje portal popularnej gazety Daily Mail, kilka tyg
Chińczycy chętnie kupują wołowinę z Irlandii, Biał
Siedem krajów produkujących wołowinę z Europy wysłało w ubie
18.02.2020 Ceny skupu bydła rzeźnego: krowy drożej
Dzisiaj nasze notowania cen skupu bydła rzeźnego przyniosły
11.02.2020 Ceny skupu bydła rzeźnego: stawki nieco
Nasze dzisiejsze zestawienie zdominowały podwyżki. Są to jed
Ministerstwo rolnictwa o rynku wołowiny: Sytuacja
Działania, które należy podjąć w sektorze wołowiny były tema
Bunt irlandzkich rolników. Mają dość wykorzystywan
Irlandzcy rolnicy przez 12 godzin blokowali sieć Aldi. Domag
Polska wołowina wraca do Arabii Saudyjskiej
Dzisiaj Główny Lekarz Weterynarii poinformował, iż Arabia Sa
Ministerstwo wskazuje przyczynę niskich cen skupu
Nie zmowa cenowa na rynku skupu bydła, a zapaść eksportowa j
Zmowa cenowa i kłopoty Pini Beef. Hodowcy bydła z
Niskie ceny skupu bydła i kłopoty największego w regionie za
Dlaczego ceny bydła mięsnego są tak katastrofalnie
Jest kilka czynników, które wpływają na załamanie opłacalnoś
Dla polskiego sektora wołowiny konieczne jest szyb
Jak podają służby celne, lipcowy import wołowiny w Chinach u
Przyszłość wołowiny: co wpływa na decyzję konsumen
W ciągu zaledwie dekady, pomiędzy latami 1990 i 2009, świato
Bunt tureckich hodowców bydła. Import kwitnie, a i
Hodowcy bydła w Turcji wzywają władze do powstrzymania impor
Donald Trump triumfuje. Amerykańska wołowina wjedz
Unia Europejska i Stany Zjednoczone formalnie podpisały wyżs
Nędzna cena skupu żywca wołowego. Jakie rozwiązani
Polska wołowina to wysokie standardy i wysoka jakość - podkr
Izraelski hamulec i turecki korek na rynku bydła r
Problem z eksportem do Izraela i zamknięcie rynku tureckiego
Ceny żywca wołowego drastycznie spadły. Przetwórcy
Przedstawiciele sektora przetwórstwa mięsa spotkali się wczo
Szansa na poprawę wizerunku polskiej wołowiny?
W siedzibie KOWR zorganizowana została wczoraj konferencja p
Brazylia wstrzymuje eksport wołowiny do Chin z pow
Brazylijscy urzędnicy postanowili zawiesić cały wywóz wołowi
W Byczynie odkryto dwie tony wołowiny niewiadomego
Jak informuje Radio Opole, blisko dwie tony wołowiny niewiad
Mamy najlepszą i najbezpieczniejszą wołowinę na św
– Mamy najlepszą wołowinę na świecie zarówno pod względem ja
Czy Czesi zaprzestaną wnikliwych kontroli polskieg
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazało w poniedział
Rząd zamierza wzmocnić Inspekcję Weterynaryjną. Bę
Dzisiaj w ministerstwie rolnictwa odbyła się konferencja pra
Rynek muzułmański nadzieją dla polskiej wołowiny
Dzisiaj w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się s
Po aferze z nielegalnym ubojem bydła w Kalinowie,
Tuż po nagłośnieniu afery tzw. „leżaków” w ubojni bydła w Ka
Polska wołowina najlepiej smakuje z czeskim piwem
Czeski minister rolnictwa Miroslav Toman w liście do Komisji
Trwa nagonka na polską wołowinę. Słowacka minister
Słowacka minister rolnictwa i rozwoju wsi Gabriela Matečná s
Europa nie taka święta. Inne kraje też mają wpadki
Ostatnio wiele pisze się i mówi o nieprawidłowościach w prod
Komisja studzi zapędy Czechów. Mają zaprzestać nad
Komisja Europejska staje w obronie polskich producentów woło
Dyskryminacja polskiej żywności. Czechy ignorują z
Zanieczyszczone chemioterapeutykiem tusze wieprzowe z Barbad
Kazachstan ogranicza import polskiej wołowiny
Decyzją służby weterynaryjnej Republiki Kazachstanu od 6 lut
Będą dopłaty do bydła po 2020 roku
Płatności związane z produkcja zwierzęcą będą również uwzglę
Czesi wykryli salmonellę w polskiej wołowinie
W polskiej wołowinie importowanej do Czech inspektorzy weter
Jak media niszczą wizerunek polskiej wołowiny
Polska wołowina to wysokiej jakości, konkurencyjny produkt,
Irlandczycy kontrolowali polskie ubojnie. Na rynku
Jak twierdzi Jacek Podgórski z Instytutu Gospodarki Rolnej,
Zawieszenie eksportu mięsa wołowego i produktów z
Służby weterynaryjne Królestwa Arabii Saudyjskiej wprowadził
Staliśmy się kolonią gospodarczą Zachodu
Wczoraj odbyła się pikieta rolników pod ambasadą Stanów Zjed
Musi powstać więcej rzeźni dokonujących uboju sani
Na początku lutego w ramach Rady Sektora Wołowiny, Polskie Z
Kto najbardziej skorzysta na upadku wizerunku pols
Międzynarodowy rozgłos i stawianie polskiej wołowiny w negat
Pyszny tatar z doskonałej polskiej wołowiny
Jednostkowy incydent to nie norma, jak próbuje nam wmówić za
Czesi biorą pod lupę polską wołowinę
Czeski minister rolnictwa Miroslav Toman i jego polski odpow
W jakiej kondycji jest polski sektor wołowiny?
Spożycie wołowiny w Polsce w roku 2015 było na poziomie 1,2
Rośnie eksport polskiej wołowiny
Dużo stabilnością charakteryzują się ceny na rynku wołowiny.
Wzrósł eksport unijnej wołowiny
W pierwszym półroczu eksport wołowiny z krajów Unii Europejs
Szykuje się gwałtowny spadek ceny byka
Na rynku bydła rzeźnego mamy do czynienia ze stagnacją. Ruch
Zakaz uboju rytualnego idzie w odstawkę. Nie będzi
Jak już wczoraj informowaliśmy, ministerstwo rolnictwa rezyg
W krajach Unii Europejskiej rośnie produkcja wołow
W 2017 r. w którym produkcja wołowiny w Unii Europejskiej wz
O strategii rozwoju sektora wołowiny w Polsce
– Strategia rozwoju sektora wołowiny, jako pierwsza została
Spotkanie w MRiRW w sprawie Strategii rozwoju sekt
Przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, Krajowego Ośrodka Wsp