Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 kwietnia 2021, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3.7885 EUR EUR - 4.5562 GBP GBP - 5.2655 DKK DKK - 0.6127
Archiwum
21.04.2021 MATIF: pszenica MAJ21 - 231,50 (+ 3,81%), kukurydza CZE21 - 229,00 (+ 1,33%), rzepak MAJ21 - 561,75 (+ 2,60%) [euro/tona] +++ +++ +++ 21.04.2021 13:05 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 6,10 - 6,90 zł/kg, średnia: 6,39 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++

Cielak w cenie prosiaka – dramatyczna sytuacja hodowców bydła w Niemczech

Martyna Frątczak

Jak podaje portal Agrarheute, obecnie ceny cieląt w Niemczech są nawet niższe od cen prosiąt. Sytuacja hodowców staje się coraz bardziej dramatyczna.

 

Wystarczy rzucić okiem na obecne ceny cieląt i prosiąt aby przekonać się jak bardzo jest źle. Cena za 25 kg prosiaka (bez znaków jakości) w północno-zachodnich Niemczech wynosi 57 euro, a cena za czarno-białego byczka dobrej jakości w Nadrenii Północnej-Westfalii 52 euro. To najniższe ceny cieląt w przeciągu ostatnich czterech lat.

Natomiast sytuacja rynkowa trzody chlewnej jest dość dobra, a ceny prosiąt utrzymują się na przyzwoitym poziomie.

„Obecnie czarno-białego byczka o wadze ponad 45 kg nadal można dobrze sprzedać, ale za lekkie cieliczki bierze się pierwsze lepsze opłaty za odbiór” skarży się dr Frank Greshake, ekspert ds. Rynku w Izbie Rolnictwa w Nadrenii Północnej-Westfalii.

Jego zdaniem istnieje kilka przyczyn obecnej sytuacji. Można m.in. zauważyć, że po latach rosnącej sprzedaży cielęciny na rynku od miesięcy panuje presja: biała cielęcina musi przynosić około 5 euro za kg, a nie jak obecnie 3,80 do 4,20 euro.

Poza tym produkcja cieląt jest po prostu zbyt wysoka. W Holandii policzono w tym roku ponad milion cieląt. Około 10 000 cieląt tygodniowo jedzie z Niemiec do Holandii, która jest obecnie głównym rynkiem zbytu.

 

Źródło:

Agrarheute

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Zieloni nalegają na społecznie akceptowalne ograni

Grupa parlamentarna Zielonych w Dolnej Saksonii apeluje o ws

Niemcy: w 2020 r. najniższe spożycie mięsa w histo

Spożycie mięsa w 2020 r. w Niemczech wyniosło 57,3 kg na mie

Niemcy: zmiany w prawie dotyczącym dobrostanu świń

Nowe przepisy mają przede wszystkim na celu poprawę dobrosta