- W Unii Europejskiej średnia obniżka ceny buhajków kat. A (12-24 mce) r/r to 3,3%, a w Polsce 13,4%. Turcja nie kupuje, Izrael kupuje, ale nie w Polsce, a do tego dochodzi presja z Irlandii. Otwieranie nowych rynków w krajach trzecich trwa długo. Można zwiększyć popyt w krótkookresowej perspektywie jedynie przez skup na rezerwy – twierdzi Jerzy Wierzbicki prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Powyższą informację prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego podał na Twitterze. Do swojej publikacji dołączył wykres średnich cen zakupu byków (12-24 m-ce) wg mpc (masa poubojowa ciepła), wg danych MRiRW. Wynika z niego, iż w drugim tygodniu września byki wyceniano na ok. 12 zł/kg. W analogicznym okresie ubiegłego roku ta stawka wynosiła ok. 13,80 zł/kg. Różnica jest zatem znacząca. W poprzednich latach również w tym okresie notowano zdecydowanie wyższe ceny. Jedynie w 2015 r. wartość byków była najbardziej zbliżona do obecnej i wynosiła ok. 12,50 zł/kg.
Z załączonej grafiki wynika również, że rynek bydła mięsnego zaczął odstawać od średnich cen czteroletnich już w połowie maja, a regres najbardziej był widoczny w lipcu, gdy ceny poruszały się w granicach 11,00-11,75 zł/kg. Aktualnie rynek znajduje się w fazie sezonowych wzrostów cen, ale szanse na to aby stawki zbliżyły się do tych z minionych lat wydają się nikłe.