Jest kilka czynników, które wpływają na załamanie opłacalności produkcji bydła mięsnego w Polsce. Przede wszystkim problemem jest zamknięcie eksportu na rynek turecki. Sytuację w pewnym stopniu ratuje dobra współpraca z Libanem, który kupując żywiec zapewnia zbyt dla 33 proc. polskiej produkcji bydła mięsnego.
Wg Jacka Zarzeckiego z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego sytuacja, którą mieliśmy w styczniu w jednej z ubojni, gdzie doszło do nielegalnego uboju zwierząt, była początkiem sytuacji kryzysowej. W jego opinii nie powinniśmy wiązać tego z tym, co mamy dzisiaj na rynku, czy też mieliśmy na rynku dwa czy trzy miesiące temu. - Jeżeli przyjrzelibyśmy się sytuacji na rynku wołowiny – chodzi o rynek europejski, a szczególnie o rynek polski – to musimy pamiętać o tym, że Turcja, która była jednym z naszych głównych odbiorców mięsa wołowego, która odpowiadała za 8% naszego eksportu – w zeszłym roku wyeksportowaliśmy do Turcji 33 tys. ton wołowiny, co zaraz po Hiszpanii było największym, najlepszym wynikiem w Europie – w tym roku ten rynek stoi – mówił Zarzecki podczas sejmowej komisji rolnictwa nt. aktualnej sytuacji na rynku bydła miesnego. W związku z powyższym, pamiętając o tym, że 80% naszej produkcji trafia na rynki zewnętrzne, na rynki eksportowe, to właśnie to, wg Zarzeckiego jest jedną z głównych przyczyn spadku cen. Niewątpliwie wpływ na sytuację na rynku ma także to, co się dzieje z Brexitem i sytuacja na rynku irlandzkim. - Wiemy, że Irlandczycy – korzystając z pewnej pomocy państwa – obniżają ceny i wypychają swój towar na rynki europejskie, gdzie wcześniej ich głównym miejscem docelowym była Wielka Brytania, a dzisiaj próbują zdobywać nowe rynki europejskie. Chciałbym podkreślić tylko dwie bardzo ważne rzeczy, o których myślę, że powinniśmy powiedzieć – tj. kraje trzecie, kraje muzułmańskie. Jesteśmy dzisiaj jednym z niewielu krajów Unii Europejskiej, gdzie mamy możliwość uboju religijnego, a to daje nam potężne możliwości. Podejmowane działania czy przez ministerstwo rolnictwa, czy przez Głównego Lekarza Weterynarii w otwieraniu nowych rynków, czy też przede wszystkim zmianę wzoru świadectw weterynaryjnych… Mamy doskonały przykład, jeżeli chodzi o Algierię, to jest współdziałanie z organizacjami branżowymi o wypracowanie oczekiwań strony polskiej co do tych wzorów świadectw weterynaryjnych, czy też oprócz Algierii jest też Liban – podkreślał prezes Związku.
Na dzisiaj Liban jest największym odbiorcą jeżeli chodzi o żywe zwierzęta. - Tak prawdę mówiąc, to że ta cena idzie trochę w górę, to jest także zasługa tego, że Liban odbiera dzisiaj 33% polskiej produkcji wołowiny… Może nie wołowiny, tylko żywych zwierząt, które produkujemy. Należy podkreślić, że bydło czysto rasowe – a Libańczycy biorą towar najwyższej jakości – utrzymuje się w cenie takiej, jaką mieliśmy rok temu. Oczywiście barierą, jeżeli chodzi o Liban, była i jest nadal, niestety, bariera wieku, gdyż jest to tylko bydło do 30 miesięcy, ale Główny Lekarz Weterynarii i ministerstwo rolnictwa w porozumieniu z organizacjami branżowymi, pracują wspólnie nad tym, żeby ta bariera została zdjęta i nie było tego limitu wiekowego. Wpływ niewątpliwie na całą sytuację na rynku bydła mięsnego, czy na rynku wołowiny – bo trzeba pamiętać, że krowy mięsne stanowią niecałe 10% populacji krów, które produkujemy w Polsce – ma także sytuacja związana może nie z wizją, ale z oczekiwaniami konsumentów, jeżeli chodzi o pewne określone mody - mówił Zarzecki. Zauważył, że w Polsce ok 10% społeczeństwa w wieku między 24 a 37 lat, deklaruje przejście na wegetarianizm. W Unii Europejskiej w ciągu ostatnich 10 lat liczba osób, które deklarują przejście na wegetarianizm – na przykład w Niemczech – wzrosła ponad 10-krotnie.
- Musimy zdawać sobie też sprawę z tego, że konieczne jest by dostosowywać się do oczekiwań rynku i te rynki trzecie, kraje muzułmańskie, są dla nas potężnym potencjałem, który możemy wykorzystać. My, jako organizacje branżowe, zdajemy sobie też sprawę z tego, że dla nas tym rynkiem, który jest bardzo pożądany, jest rynek chiński. To jest na dzień dzisiejszy największy importer wołowiny na świecie – podkreślał prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Dodał, iż niedawno odbyło się spotkanie polskiej delegacji z chińskim wiceministrem rolnictwa, gdzie poruszany był także temat wołowiny. - Proszę państwa, biorąc pod uwagę całą sytuację obecną dzisiaj na rynku, a także to, co de facto z dnia na dzień się zmienia – bo już wiemy, że dochodzi do pewnych sytuacji w Irlandii, gdzie rolnicy irlandzcy także występują, protestują na dzień dzisiejszy przeciwko niskim cenom – liczymy na to, że pod koniec III kwartału i IV kwartał to będzie okres zwyżki cen. Nie mówię, że dojdziemy do cen, które mieliśmy w zeszłym roku. Bo w zeszłym roku mieliśmy bardzo dobre ceny. Ale żeby przynajmniej tę stratę, którą ponieśli hodowcy i producenci bydła, zminimalizować. Tak jak mówię – dzisiaj musimy patrzeć, jak dostosowywać się do oczekiwań rynkowych i do tego, czego oczekują nasi kontrahenci raz jeszcze - podkreślał Zarzecki.
Prezes akcentuje, że kontrahenci oczekują od polskich producentów dwóch bardzo ważnych rzeczy – jakości i powtarzalności. - Żeby ta cena, która jest dzisiaj o ok. 17-18% niższa od wołowiny na rynku europejskim – bo konkurujemy nie tylko ceną, ale zaczynamy konkurować jakością… Musimy zrobić wszystko, żeby ta jakość była jak najwyższa, żebyśmy zdobywali nowe rynki właśnie w krajach trzecich, a mniej patrzyli na kraje Unii Europejskiej, nie zapominając jednocześnie o zwiększeniu spożycia wołowiny w Polsce – mówił Zarzecki. W 2015 r. spożycie wołowiny w Polsce wynosiło jeszcze 1,2 kg na osobę, w zeszłym roku to było już ponad 3,4 kg na osobę. - Więc widzimy ten wzrost i to od nas – hodowców, producentów, przetwórców, od całej branży – zależy, czy moda na wołowinę, na dobrą, polską wołowinę będzie utrzymana zakończył szef PZHiPBM.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Ceny tuczników w Niemczech ponownie wystrzeliły. Trzecia podwyżka z rzędu
- 03.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki: początek marca przyniósł obniżki
- Mała niemiecka giełda wróciła z przytupem. Cena tuczników: 1,47 EUR/kg
- 02.03.2021 Ceny skupu zbóż, kukurydzy, oleistych i strączkowych: w ciągu kilku dni rzepak drożeje o 55 zł/t
- 02.03.2021 Ceny skupu bydła rzeźnego: spadły stawki za byki
Może zainteresuje Cię również:
Czy polska wołowina podbije rynek chiński?
Według prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydł
Polska wołowina ma ogromny potencjał. Do sukcesu p
- Polak zjada 4 kg wołowiny rocznie - trzy razy mniej
Co minister Puda zaproponował sektorowi wołowiny?
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda przedstawił d
Dramatyczna sytuacja hodowców świń, drobiu i bydła
Zakłady mięsne odraczają kolejne terminy odbioru żywych zwie
Rolnicy chcą rozmawiać z ministrem Pudą. Dobra wol
- No i już wiemy, że trwają pracę nad Piątką dla zwierząt wy
Za kilka tygodni będzie gotowy nowy projekt „Piątk
- W związku z zapowiedzią rozpoczęcia prac przez Prawo i Spr
Działania marketingowe rynku mięsnego w cieniu kor
Rynek mięsny wciąż walczy o swoją pozycję. Polska należy do
Słoma w drzwiach do ministerstwa. Puda? Nie znamy…
- To protest przeciwko powołaniu ministra rolnictwa, który p
Ograniczenie uboju religijnego uderzy w małe gospo
Rada Sektora Wołowiny wyraża sprzeciw wobec zapowiedzi wprow
Perspektywy dla sektora wołowiny wyglądają jak wró
- Sytuacja na rynku nie wygląda dobrze, pomimo że mamy trzec
30.06.2020 Ceny skupu bydła rzeźnego: nieciekawa s
Sytuacja na rynku bydła w dalszym ciągu się nie poprawia. Ce
Polska wołowina pod ostrzałem. Brytyjscy rolnicy w
Jak informuje portal popularnej gazety Daily Mail, kilka tyg
Rynek wołowiny: Za chwilę sytuacja będzie tak fata
Polscy producenci mięsa wołowego zwrócili się do Komisji Eur
Fatalna sytuacja na rynku bydła mięsnego. To dobry
Na rynku bydła mięsnego kontynuowany jest spadek cen skupu ż
Chińczycy chętnie kupują wołowinę z Irlandii, Biał
Siedem krajów produkujących wołowinę z Europy wysłało w ubie
Ministerstwo rolnictwa o rynku wołowiny: Sytuacja
Działania, które należy podjąć w sektorze wołowiny były tema
Bulwersujący wpis Białych Kłamstw. Porównano krowy
Spore oburzenie wywołała dzisiejsza aktywność w mediach społ
Coraz mniej gospodarstw mlecznych w Niemczech. W c
W ciągu dwóch lat 9 procent producentów mleka zrezygnowało z
Polska wołowina wraca do Arabii Saudyjskiej
Dzisiaj Główny Lekarz Weterynarii poinformował, iż Arabia Sa
Ministerstwo wskazuje przyczynę niskich cen skupu
Nie zmowa cenowa na rynku skupu bydła, a zapaść eksportowa j
Polacy nie jedzą wołowiny. Jest dla nas za droga
Mimo, że jako naród zjadamy rocznie pokaźne porcje mięsa, to
Zmowa cenowa i kłopoty Pini Beef. Hodowcy bydła z
Niskie ceny skupu bydła i kłopoty największego w regionie za
Dlaczego rolnikom życzy się najgorszego i wyzywa o
„Gwałcą krowy”, „znęcają się nad kurami”, „niszczą środowisk
Dla polskiego sektora wołowiny konieczne jest szyb
Jak podają służby celne, lipcowy import wołowiny w Chinach u
Bunt tureckich hodowców bydła. Import kwitnie, a i
Hodowcy bydła w Turcji wzywają władze do powstrzymania impor
Donald Trump triumfuje. Amerykańska wołowina wjedz
Unia Europejska i Stany Zjednoczone formalnie podpisały wyżs
Nędzna cena skupu żywca wołowego. Jakie rozwiązani
Polska wołowina to wysokie standardy i wysoka jakość - podkr
Czy rolnicy ponownie wyjdą na ulice?
Jak stwierdza Michał Kołodziejczak, od roku w rolnictwie nie
Izraelski hamulec i turecki korek na rynku bydła r
Problem z eksportem do Izraela i zamknięcie rynku tureckiego
Ceny żywca wołowego drastycznie spadły. Przetwórcy
Przedstawiciele sektora przetwórstwa mięsa spotkali się wczo
Sto milionów euro dla irlandzkich producentów bydł
Ze względu na możliwe konsekwencje brexitu, irlandzki sektor
Szansa na poprawę wizerunku polskiej wołowiny?
W siedzibie KOWR zorganizowana została wczoraj konferencja p
Brazylia wstrzymuje eksport wołowiny do Chin z pow
Brazylijscy urzędnicy postanowili zawiesić cały wywóz wołowi
Ten przepis zmierza do „zarżnięcia” polskiej produ
- Zmiana ustawy o ochronie zwierząt przewiduje, że rolnicy u
W Byczynie odkryto dwie tony wołowiny niewiadomego
Jak informuje Radio Opole, blisko dwie tony wołowiny niewiad
Mamy najlepszą i najbezpieczniejszą wołowinę na św
– Mamy najlepszą wołowinę na świecie zarówno pod względem ja
Czy Czesi zaprzestaną wnikliwych kontroli polskieg
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazało w poniedział
Hodowcy bydła nagrodzeni na I Podlaskiej Gali Mlec
Ponad 40 najlepszych rolników – hodowców bydła i producentów
Rząd zamierza wzmocnić Inspekcję Weterynaryjną. Bę
Dzisiaj w ministerstwie rolnictwa odbyła się konferencja pra
Rynek muzułmański nadzieją dla polskiej wołowiny
Dzisiaj w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się s
Krzysztof Tołwiński: Polscy hodowcy bydła są „kroj
Szef Federacji Gospodarstw Rodzinnych, Krzysztof Tołwiński,
Po aferze z nielegalnym ubojem bydła w Kalinowie,
Tuż po nagłośnieniu afery tzw. „leżaków” w ubojni bydła w Ka
Polska wołowina najlepiej smakuje z czeskim piwem
Czeski minister rolnictwa Miroslav Toman w liście do Komisji
Trwa nagonka na polską wołowinę. Słowacka minister
Słowacka minister rolnictwa i rozwoju wsi Gabriela Matečná s
Europa nie taka święta. Inne kraje też mają wpadki
Ostatnio wiele pisze się i mówi o nieprawidłowościach w prod
Komisja studzi zapędy Czechów. Mają zaprzestać nad
Komisja Europejska staje w obronie polskich producentów woło
Dwie ubojnie bydła zamknięte. To pierwsze efekty w
Polskie służby weterynaryjne zamknęły dwie ubojnie bydła. To
Dyskryminacja polskiej żywności. Czechy ignorują z
Zanieczyszczone chemioterapeutykiem tusze wieprzowe z Barbad
Kazachstan ogranicza import polskiej wołowiny
Decyzją służby weterynaryjnej Republiki Kazachstanu od 6 lut
Będą dopłaty do bydła po 2020 roku
Płatności związane z produkcja zwierzęcą będą również uwzglę
Czesi wykryli salmonellę w polskiej wołowinie
W polskiej wołowinie importowanej do Czech inspektorzy weter
Jak media niszczą wizerunek polskiej wołowiny
Polska wołowina to wysokiej jakości, konkurencyjny produkt,
Irlandczycy kontrolowali polskie ubojnie. Na rynku
Jak twierdzi Jacek Podgórski z Instytutu Gospodarki Rolnej,
Zawieszenie eksportu mięsa wołowego i produktów z
Służby weterynaryjne Królestwa Arabii Saudyjskiej wprowadził
Staliśmy się kolonią gospodarczą Zachodu
Wczoraj odbyła się pikieta rolników pod ambasadą Stanów Zjed
Musi powstać więcej rzeźni dokonujących uboju sani
Na początku lutego w ramach Rady Sektora Wołowiny, Polskie Z
Pierwsze konsekwencje BSE w Mirsku. Białoruś ogran
Białoruś ogranicza przywóz bydła z Polski. Powodem jest jede
Kto najbardziej skorzysta na upadku wizerunku pols
Międzynarodowy rozgłos i stawianie polskiej wołowiny w negat
Pyszny tatar z doskonałej polskiej wołowiny
Jednostkowy incydent to nie norma, jak próbuje nam wmówić za
Czesi biorą pod lupę polską wołowinę
Czeski minister rolnictwa Miroslav Toman i jego polski odpow
System rodzi patologię - czyli co rolnik ma zrobić
Jak stwierdza Krzysztof Tołwiński, obecnie panujący system s
W jakiej kondycji jest polski sektor wołowiny?
Spożycie wołowiny w Polsce w roku 2015 było na poziomie 1,2
Rośnie eksport polskiej wołowiny
Dużo stabilnością charakteryzują się ceny na rynku wołowiny.
Warto inwestować w mięsne blondynki
Hodowcy bydła mięsnego w Polsce od lat stawiali na najpopula
Zakaz uboju rytualnego idzie w odstawkę. Nie będzi
Jak już wczoraj informowaliśmy, ministerstwo rolnictwa rezyg
W krajach Unii Europejskiej rośnie produkcja wołow
W 2017 r. w którym produkcja wołowiny w Unii Europejskiej wz
O strategii rozwoju sektora wołowiny w Polsce
– Strategia rozwoju sektora wołowiny, jako pierwsza została
Spotkanie w MRiRW w sprawie Strategii rozwoju sekt
Przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, Krajowego Ośrodka Wsp
10.04.2018 Ceny skupu bydła rzeźnego – cieszmy się
Ładna pogoda wygoniła rolników na pola, a to z kolei wpłynęł
Cielę z wodogłowiem - informacja od rolnika
„Czapeczka” – taką ksywkę dostał cielak z wodogłowiem, urodz
04.04.2018 Ceny skupu bydła rzeźnego – bydło po św
Sytuacja w skupach bydła po świętach jest stabilna. Ubojnie
Nie będzie obowiązku spisu zwierząt gospodarskich
Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi,