Rynek bydła rzeźnego nadal znajduje się na fali podwyżek cen. Dzisiaj ponownie wzrosły stawki w skupach. W stosunku do ubiegłego tygodnia, za byki w wadze ciepłej bitej płacono więcej przeciętnie o 0,13 zł/kg. Do osiągniecia pułapu z ubiegłego roku nadal jednak brakuje w tym przypadku 1,65 zł/kg.
Byki w wadze żywej wyceniano dzisiaj przeciętnie na 6,57 zł/kg, a w wadze bitej ciepłej na 11,83 zł/kg. W stosunku do ubiegłego tygodnia oznacza to wzrost odpowiednio o 0,09 zł/kg i 0,13 zł/kg. W ciągu miesiąca średnia stawka za żywiec poszła w górę o 0,53 zł/kg, a w wadzoe poubojowej o 0,81 zł/kg. W analogicznym okresie ubiegłego roku byka wyceniano na 7,46 zł/kg (żywiec) i 13,48 zł/kg (wbc).
Solidną podwyżkę odnotowaliśmy też w przypadku średniej ceny jałówek. W porównaniu z ubiegłotygodniowym notowaniem, wzrost wyniósł 0,05 zł/kg w wadze żywej i 0,12 zł/kg w wadze bitej ciepłej. W ciągu miesiąca przeciętna wartość jałówki wzrosła o 0,41 zł/kg (żywiec) i 0,28 zł/kg (wbc). Przed rokiem za jałówkę w wadze żywej płacono przeciętnie 6,71 zł/kg i 12,85 zł/kg w wadze poubojowej.
Mniej dynamiczny wzrost cen obserwujemy w przypadku krów. W ciągu ostatnich siedmiu dni zakłady podniosły cenę żywca o symboliczne 0,01 zł/kg, a w wadze poubojowej o 0,04 zł/kg. W ciągu miesiąca stawka za żywiec poszła w górę o 0,20 zł/kg i 0,23 zł/kg (wbc). Rok temu za krowę płacono przeciętnie 5,21 zł/kg (żywiec) i 11,80 zł/kg.
Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:
Ceny byków: 5,30-8,00 (9,50) zł/kg, średnia: 6,57 zł/kg (13.08.2019: 6,48 zł/kg);
Ceny jałówek: 4,70-8,00 (9,40) zł/kg, średnia: 6,45 zł/kg (13.08.2019: 6,40 zł/kg);
Ceny krów: 2,00-6,00 zł/kg, średnia: 4,70 zł/kg (13.08.2019: 4,69 zł/kg).
Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:
Ceny byków: 10,70-13,20 zł/kg, średnia: 11,83 zł/kg (13.08.2019: 11,70 zł/kg);
Ceny jałówek: 10,60-14,30 zł/kg, średnia: 12,12 zł/kg (13.08.2019: 12,00 zł/kg);
Ceny krów: 7,40-12,00 zł/kg, średnia: 10,33 zł/kg (13.08.2019: 10,29 zł/kg).
W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk. Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.
Źródło:
AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
BAZA PRODUCENTÓW BYDŁA - dane kontaktowe do hodowców żywca wołowego