Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
26 lutego 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7247 EUR EUR - 4.5175 GBP GBP - 5.1946 DKK DKK - 0.6075
Archiwum
26.02.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 245,00 (- 0,31%), kukurydza MAR21 - 226,25 (- 1,31%), rzepak MAJ21 - 491,50 (+ 0,67%) [euro/tona] +++ +++ +++ 26.02.2021 14:09 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,95 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++

Bunt tureckich hodowców bydła. Import kwitnie, a ich działalność jest nierentowna

Redakcja

Hodowcy bydła w Turcji wzywają władze do powstrzymania importu żywego inwentarza oraz oczekują zaoferowania wsparcia dla swoich przedsiębiorstw. Zła sytuacja ekonomiczna spowodowała wzrost inflacji, a wraz z nią kosztów produkcji dla tureckich rolników.

 

W związku z muzułmańskim świętem Eid al Adha, tylko w ubiegłym tygodniu 3000 zwierząt przyjechało do Turcji z Hiszpanii, a inne mają być dostarczone z Bośni i Hercegowiny oraz Polski. Jednocześnie ceny pasz, leków i oleju napędowego wzrosły w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy, co powoduje, że turecki sektor hodowlany jest nieefektywny, pomimo szybkiej odbudowy stada krajowego w ciągu ostatnich kilku lat.

 

Liczba bydła w Turcji wzrosła w 2018 r. o prawie 7 procent, osiągając 17,2 miliona, podczas gdy liczba owiec i kóz wzrosła o ponad 4 procent, osiągając 46,1 miliona. W 2017 r. liczba bydła wzrosła o ponad 13 procent. Pogłowie zwierząt w kraju rośnie z każdym rokiem, nawet wraz ze spadkiem spożycia mięsa. Według tureckiego instytutu statystycznego w pierwszym kwartale 2019 r. spożycie czerwonego mięsa w Turcji spadło o 18,6 procent w porównaniu z poprzednim kwartałem, a także o 16,5 procent w porównaniu z analogicznym kwartałem ubiegłego roku.

 

Niemniej jednak Turcja pozostaje jednym z głównych światowych importerów bydła, ponieważ rząd nadal kupuje zwierzęta z zagranicy, które dobijają rentowność krajowej produkcji. Dla lokalnego hodowcy koszty produkcji jednego kilograma wołowiny wynoszą około 27 lirów, podczas gdy średnia cena rynkowa to 25-26 lirów, na co niewątpliwy wpływ ma import bydła.

 

W ubiegłym roku Turcja zaimportowała 1,2 miliona sztuk bydła, co plasuje ten kraj na drugim miejscu wśród największych importerów żywca na świecie, zaraz za USA. Oba kraje odpowiadały w ubiegłym roku za 82% światowego importu żywego inwentarza. Od tego czasu Turcja ograniczyła lub wstrzymała import żywego inwentarza z niektórych krajów europejskich, takich jak Irlandia, ale nadal odbiera przesyłki z innych państw.

Może zainteresuje Cię również:

Czy polska wołowina podbije rynek chiński?

Według prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydł

Francja: spada produkcja wołowiny i liczba krów ml

We Francji spodziewane jest ograniczenie produkcji wołowiny

Polska wołowina ma ogromny potencjał. Do sukcesu p

- Polak zjada 4 kg wołowiny rocznie -  trzy razy mniej