Ostatni regres cen na rynku bydła rzeźnego w dużej mierze wywołany jest spadkiem eksportu polskiej wołowiny, który zabezpiecza popyt dla 80 proc. rodzimej produkcji. Tylko po pierwszych czterech miesiącach br. odnotowano spadek wywozu nieprzetworzonego mięsa wołowego o 13 proc. w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku. Kluczowe znaczenie ma tutaj ograniczenie handlu wołowiną z Turcją, która jest jednym z pięciu kluczowych dla Polski odbiorców tego mięsa.
Na ten czynnik nakłada się zwiększona podaż na rynku europejskim wołowiny ze strony Irlandii, gdzie producenci likwidują zapasy w obawie przed negatywnymi skutkami brexitu. Na kiepską sytuację na rynkach zagranicznych wpływ ma również susza, która spowodowała, że dostępność do pasz jest ograniczona, a hodowcy redukują swoje stada do minimum. Nadzieją na lepsze jutro dla tego sektora jest pogłębiający się deficyt mięsa i problem z ASF w Azji Południowo-Wschodniej. Być może zamówienia z tego kierunku nieco rozluźnią napiętą sytuację w handlu zagranicznym. Ponadto pod koniec trzeciego kwartału producenci mogą liczyć na sezonowe podwyżki. Straty jakie poniosą jednak producenci mogą być trudne do nadrobienia. Dość powiedzieć, że w porównaniu do naszych cenników z początku roku, aktualne stawki za byka są niższe o 18%, w przypadku jałówki o 8%, a krowa jest tańsza o ok. 10%.
To najważniejsze przyczyny dużych spadków cen, z jakimi mieliśmy do czynienia na rynku wołowiny w ostatnich miesiącach. Już od zeszłego tygodnia stawki oferowane przez zakłady zaczęły się stabilizować.Jak wskazywaliśmy w innej z publikacji, przyczyną wyhamowania spadków cen są trwające żniwa, które spowodowały, że hodowcy odstawiają mniejsze ilości zwierząt do zakładów ubojowych.
W bieżącym notowaniu średnia cena byków w wadze żywej spadła symbolicznie, o 0,01 zł/kg. Minimalnie, bo również o 0,01 zł/kg, wzrosła przeciętna stawka za żywiec jeśli chodzi o jałówki, a cena krowy została utrzymana w stosunku do ubiegłego tygodnia. W wadze bitej ciepłej w górę poszła średnia cena byka o 0,04 zł/kg, a nieznaczny spadek zaliczyła jałówka o 0,01 zł/kg. Cena za krowę nie uległa zmianie.
Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:
Ceny byków: 4,80-7,50 (9,50) zł/kg, średnia: 6,06 zł/kg (16.07.2019: 6,07 zł/kg);
Ceny jałówek: 4,50-7,80 (8,00) zł/kg, średnia: 6,24 zł/kg (16.07.2019: 6,23 zł/kg);
Ceny krów: 2,00-6,00 zł/kg, średnia: 4,50 zł/kg (16.07.2019: 4,50 zł/kg).
Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:
Ceny byków: 10,00-13,20 zł/kg, średnia: 11,05 zł/kg (16.07.2019: 11,01 zł/kg);
Ceny jałówek: 10,20-14,30 zł/kg, średnia: 11,75 zł/kg (16.07.2019: 11,76 zł/kg);
Ceny krów: 7,00-11,50 zł/kg, średnia: 10,11 zł/kg (16.07.2019: 10,11 zł/kg).
W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk. Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.
Źródło:
AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
BAZA PRODUCENTÓW BYDŁA - dane kontaktowe do hodowców żywca wołowego