18.06.2019 Ceny skupu bydła rzeźnego: byki w silnym trendzie spadkowym

Paweł Hetnał

Ceny bydła rzeźnego z każdym tygodniem spadają. Tylko w ciągu dwóch miesięcy za byki w wadze żywej stawka płacona przez zakłady spadła o 63 gr/kg (WBC), a od początku roku już o 1,50 zł/kg. Średnie ceny krów i jałówek również są w odwrocie, ale zmiany na przestrzeni ostatnich miesięcy nie są tak dotkliwe dla producentów jak w przypadku byka. 

 

Jeszcze w połowie kwietnia byk w wadze żywej był wyceniany średnio na 6,95 zł/kg, a w wadze poubojowej skupy płaciły przeciętnie 12,52 zł/kg. W ciągu dwóch miesięcy w pierwszym przypadku cena spadła o 32 gr/kg, a na WBC już o 63 gr/kg. Na poczatku stycznia br., czyli przed aferą z nielegalnym ubojem bydła w Kalinowie, średnia cena byka wynosiła 13,39 zł/kg w wadze poubojowej i 7,42 zł/kg za żywiec, co w porównaniu do dzisiejszego notowania oznacza spadek odpowiednio  o 1,50 zł/kg i 79 gr/kg. 

 

Od początku roku jałówka straciła przeciętnie 23 gr za kilogram wagi żywej, a na WBC 35 gr/kg. W analogicznej relacji przeciętna stawka za krowy płacona przez zakłady ubojowe spadła o 15 gr/kg (żywiec) i 25 gr/kg (WBC). 

 

Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:

Ceny byków: 5,00-8,50 (9,70) zł/kg, średnia: 6,63 zł/kg (11.06.2019: 6,70 zł/kg);

Ceny jałówek: 4,50-8,00 (8,00) zł/kg, średnia: 6,53 zł/kg (11.06.2019: 6,58 zł/kg);

Ceny krów: 2,00-6,30 zł/kg, średnia: 4,85 zł/kg (11.06.2019: 4,86 zł/kg).

 

Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:

Ceny byków: 11,00-13,30 zł/kg, średnia: 11,89 zł/kg (11.06.2019: 12,03 zł/kg);

Ceny jałówek: 10,80-14,30 zł/kg, średnia: 12,65 zł/kg (11.06.2019: 12,65 zł/kg);

Ceny krów: 8,50-12,00 zł/kg, średnia: 10,91 zł/kg (11.06.2019: 10,96 zł/kg). 

 

W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk. Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.

 

Źródło:

AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy 

BAZA PRODUCENTÓW BYDŁA - dane kontaktowe do hodowców żywca wołowego

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz