Szybki wzrost cen chińskiej wołowiny

Redakcja

Ceny wołowiny w Chinach wzrosły o 11% w pierwszych dwóch miesiącach roku wraz ze wzrostem konsumpcji - informuje magazyn China Dialogue. W ciągu ostatnich 9 lat chiński import wołowiny wzrósł z 23 700 ton do ponad miliona ton w 2018 r. i oczekuje się, że będzie jeszcze większy, ponieważ produkcja krajowa jest bardzo niska.

 

Według oficjalnych statystyk producenci południowoamerykańscy są uprzywilejowani w zaopatrywaniu chińskich rynków wołowiny. Od 2015 do 2018 r. eksport wołowiny z Brazylii do Chin skoczył z 56 000 ton do 320 000 ton. Kraj południowoamerykański jest największym dostawcą wołowiny na rynku chińskim, a za nim Urugwaj i Argentyna. W ubiegłym roku połowa wolumenu wołowiny eksportowanej przez te dwa kraje trafiła na rynek chiński.


Łączna konsumpcja czerwonego mięsa zgłoszona przez Chiny w 2017 r. wyniosła 7,94 mln ton, więcej niż w jakimkolwiek innym kraju na świecie, ale nadal poniżej średniego światowego zużycia na osobę. W 2018 r. spożycie wołowiny wyniosło 8,17 kg na osobę, ale według analizy MLA ma wzrosnąć o 9,08 kg w ciągu najbliższych trzech lat.

 

ogloszenia dla hodowcow bydla

 

Źródło: euromeatnews.com 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz