Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
17 stycznia 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8053 EUR EUR - 4,2344 GBP GBP - 4,9682 DKK DKK - 0,5666
Archiwum
17.01.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 194,00 (+ 0,52%), kukurydza MAR20 - 173,00 (+ 1,02%), rzepak LUT20 - 407,50 (+ 0,80%) [euro/tona] +++ +++ +++ 17.01.2020 12:00 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,40 - 5,20 zł/kg, średnia: 4,79 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++

Szybki wzrost cen chińskiej wołowiny

Redakcja

Ceny wołowiny w Chinach wzrosły o 11% w pierwszych dwóch miesiącach roku wraz ze wzrostem konsumpcji - informuje magazyn China Dialogue. W ciągu ostatnich 9 lat chiński import wołowiny wzrósł z 23 700 ton do ponad miliona ton w 2018 r. i oczekuje się, że będzie jeszcze większy, ponieważ produkcja krajowa jest bardzo niska.

 

Według oficjalnych statystyk producenci południowoamerykańscy są uprzywilejowani w zaopatrywaniu chińskich rynków wołowiny. Od 2015 do 2018 r. eksport wołowiny z Brazylii do Chin skoczył z 56 000 ton do 320 000 ton. Kraj południowoamerykański jest największym dostawcą wołowiny na rynku chińskim, a za nim Urugwaj i Argentyna. W ubiegłym roku połowa wolumenu wołowiny eksportowanej przez te dwa kraje trafiła na rynek chiński.


Łączna konsumpcja czerwonego mięsa zgłoszona przez Chiny w 2017 r. wyniosła 7,94 mln ton, więcej niż w jakimkolwiek innym kraju na świecie, ale nadal poniżej średniego światowego zużycia na osobę. W 2018 r. spożycie wołowiny wyniosło 8,17 kg na osobę, ale według analizy MLA ma wzrosnąć o 9,08 kg w ciągu najbliższych trzech lat.

 

ogloszenia dla hodowcow bydla

 

Źródło: euromeatnews.com 

Może zainteresuje Cię również:

Czy czerwone mięso jest niezdrowe?

Wyniki analiz oceniających wpływ spożywania czerwonego mięsa

Chińczycy zamierzają w ciągu dwóch lat odbudować s

Chiny walczą z afrykańskim pomorem świń od ponad roku. Wedłu

Nowy cirkowirus świń w Chinach

W kwietniu ubiegłego roku w chińskiej prowincji Hunan wyizol