19.03.2019 Ceny skupu bydła rzeźnego: niewielkie wahania

Paweł Hetnał

Dzisiejsze notowania przyniosły kolejny spadek średniej ceny byka. Zmiany w cennikach nie są jednak duże i wynoszą od kilku do kilkunastu groszy. Niewielkie wzrosty średnich stawek zaliczyły krowa i jałówka. 

 

W naszym dzisiejszym zestawieniu cen skupu bydła rzeźnego nie ma większych zmian w porównaniu do cenników z zeszłego tygodnia. Najwyraźniejsze różnice notujemy przy średniej cenie byka na WBC, gdzie w ciągu tygodnia przeciętna stawka spadła o 7 gr/kg. 

 

Na początku bieżącego roku za skup byka płacono średnio 7,42/kg w wadze żywej i 13,39 zł/kg na WBC. Aktualne ceny są niższe odpowiednio o 41 gr/kg i 72 gr/kg. W analogicznym okresie ubiegłego roku byki wyceniano średnio na 7,47 zl/kg za żywiec i 13,42 zł/kg za WBC. 

 

W pierwszym tegorocznym notowaniu cen skupu bydła rzeźnego naszego portalu jałówka kosztowała przeciętnie 6,76 zł/kg (żywiec) i 12,90 zł/kg (WBC). Dzisiaj te stawki są niższe odpowiednio o 19 gr/kg i 26 gr/kg. W analogicznym okresie ubiegłego roku średnie ceny jałówki wynosiły 6,66 zł/kg (żywiec) i 12,73 zł/kg.

Na poczatku roku krowa była wyceniana na 5,00 zł/kg w wadze żywej i 11,13 zł/kg na WBC. W porównaniu do bieżących notowań, wówczas przecętne stawki były wyższe o 30 gr/kg w wadze żywej i 41 gr/kg na WBC. 

 

Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:

Ceny byków: 4,90-8,50 (9,70) zł/kg, średnia: 7,01 zł/kg (12.03.2019: 7,03 zł/kg);

Ceny jałówek: 5,00-8,10 (8,00) zł/kg, średnia: 6,57 zł/kg (12.03.2019: 6,56 zł/kg);

Ceny krów: 2,00-6,20 zł/kg, średnia: 4,70 zł/kg (12.03.2019: 4,68 zł/kg).

 

Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:

Ceny byków: 11,40-13,60 zł/kg, średnia: 12,67 zł/kg (12.03.2019: 12,74 zł/kg);

Ceny jałówek: 11,00-13,80 zł/kg, średnia: 12,64 zł/kg (12.03.2019: 12,64 zł/kg);

Ceny krów: 8,20-12,00 zł/kg, średnia: 10,72 zł/kg (12.03.2019: 10,70 zł/kg). 

 

W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk. Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.

 

Źródło:

AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy 

BAZA PRODUCENTÓW BYDŁA - dane kontaktowe do hodowców żywca wołowego

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz