Na rynku bydła rzeźnego nie ma zbyt dobrych perspektyw. Ta branża wydawała się ostatnio wyjątkowa stabilna. Opiera się ona jednak głównie na eksporcie. Jak na tę chwilę dostawy do Turcji nie zostały wznowione, a twardo negocjujący stawki Izraelczycy wstrzymali zamówienia. Do tego dochodzi afera z ubojem „leżaków”, którą nagłośniła telewizja TVN. To z pewnością będzie kolejny argument dla kupujących w Polsce, by zbijać ceny na zakup wołowiny.
Komentarz fachowca z branży mięsnej na temat aktualnej sytuacji na rynku bydła rzeźnego:
- Ostatnio na rynku zrobiło się spore zamieszanie w związku z tym co przedstawił TVN. Nie mówi się jednak o jednej podstawowej rzeczy. Nie ma w Polsce uboju sanitarnego zwierząt. Gospodarze nie mają gdzie ubić tych zwierząt. Jak świniak złamie nogę czy zdechnie, to jest to strata 500 zł. Przy sztuce byka to jest wartość 4-5 tys. zł. Jak już bydło nie chodzi, to gospodarz ratuje się, żeby chociaż ten tysiąc złotych dostać. W Polsce nie ma uboju sanitarnego. TVN zrobił nagonkę na zakłady. W swoim reportażu mają oczywiście dużo racji, ale druga strona medalu jest taka, że hodowca nie ma gdzie sprzedać, bo nie ma uboju sanitarnego. W innych krajach są różne mechanizmy, jak uboje z konieczności czy ubezpieczenia na bydło. U nas hodowca nie ma takich możliwości. Pozostaje tylko czekać aż zwierze zdechnie. Przepisy są zawiłe. Żeby nastąpił ubój na miejscu, to musi najpierw przyjechać do gospodarstwa ktoś z ubojni wraz z weterynarzem. To wszystko pod warunkiem, że ktoś wyrazi dobrą wolę. Problemem jest brak ubojni, które zajmowałyby się czymś takim. Powinno to wyglądać inaczej, tzn. przyjeżdża samochód, zabiera tę sztukę złamaną i zawozi to do ubojni, która ma uprawnienia. Później mięso jest poddawane obróbce cieplnej, jest to gotowane i poddawane badaniom. Są za to mniejsze pieniądze, ale są. Problem leżaków zatem jest i nie ma go kto rozwiązać.
- Jak na razie w zakładach jest szał. Pisane są oświadczenia, że u nich takie procedery nie maja miejsca, że jest wszystko zgodne z prawem i nie praktykują czegoś takiego. Takie mielenie dokumentów. Sytuacja rynkowa jednak skomplikowała się, a ten reportaż dolał oliwy do ognia. Jeśli chodzi o odbiorców zagranicznych, to Izrael nam wyjechał. Mają teraz święta i dostawy zostały wstrzymane. Turcji na razie nie ma. Do tego doszła ta afera. W takiej sytuacji Włosi, Grecy i Hiszpanie będą dążyć do obniżenia cen. Wracając do Izraela, kraj ten przed swoimi świętami wystąpił do nas o obniżenie cen. Polska nie chce się na to zgodzić. Wykorzystują to inni kontrahenci i proponują mocno zaniżone stawki. Zobaczymy czy Izrael wróci do negocjacji. Nie ma też perspektyw na powrót zakupów z Turcji. W tym kraju znowuż są wybory w marcu i nie sądzę, aby ktoś w tym czasie podpisywał umowy na dostawy. Także jeśli chodzi o ceny, to nie ma dobrych perspektyw. Najbliższy miesiąc będzie nerwowy. Po tej aferze z TVN-em korporacyjni odbiorcy wołowiny będą przeprowadzać audyty. Ten reportaż szkodzi polskiemu rynkowi i nie powinien się ukazać. To powinno być załatwione na szczeblu rządowym. Służby weterynaryjne w Polsce leżą i tutaj są zbyt duże niedociągnięcia. W przypadku małych i rodzinnych ubojni, gdzie jest bardziej stopa przyjacielska z weterynaryjną, to takie sytuacje mogą mieć miejsce. Co trzy lata wypływa jakaś afera, która nas pogrąża.
Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:
Ceny byków: 5,70-8,50 (9,50) zł/kg, średnia: 7,39 zł/kg (22.01.2018: 7,41 zł/kg);
Ceny jałówek: 5,00-8,10 (8,00) zł/kg, średnia: 6,76 zł/kg (22.01.2018: 6,76 zł/kg);
Ceny krów: 2,00-6,50 zł/kg, średnia: 5,00 zł/kg (22.01.2018: 5,00 zł/kg).
Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:
Ceny byków: 11,90-14,40 zł/kg, średnia: 13,30 zł/kg (22.01.2018: 13,39 zł/kg);
Ceny jałówek: 11,00-14,40 zł/kg, średnia: 12,86 zł/kg (22.01.2018: 12,90 zł/kg);
Ceny krów: 10,00-12,60 zł/kg, średnia: 11,14 zł/kg (22.01.2018: 11,15 zł/kg).
W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk. Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.
Źródło:
AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
BAZA PRODUCENTÓW BYDŁA - dane kontaktowe do hodowców żywca wołowego