- Na rynku obserwujemy stabilizację cenową z lekkim trendem zwyżkowym. W części regionów może brakować surowca ze względu na trwające żniwa. Zakłady cały czas poszukują surowca najlepszej jakości i go premiują - ocenia sytuację rynkową ekspert z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
- Chodzi surowiec klasy R, U i E, czyli sztuki typowo mięsne i krzyżówkowe, których jest cały czas deficyt na rynku. Zakłady zachęcają hodowców wysokimi cenami i niektórzy zaczynają się zdecydowanie wyróżniać. I tutaj nie mówię już o różnicy 10-20 gr/kg ale takiej dochodzącej do 1 zł/kg pomiędzy klasą O i klasą U. Jeśli chodzi o prognozy, to wg mnie będzie cały czas tendencja zwyżkowa. Wynika to głównie z tego, że surowca na rynku będzie brakować, ponieważ rolnicy ograniczają nastawienia bydła do opasu, ze względu choćby na deficyt paszy – komentuje dla naszego portalu Józef Wojewódzki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Ubojnie i inne podmioty skupujące oferowały wczoraj hodowcom za byka średnio 7,42 zł/kg, a na wbc: 13,44 zł/kg. W porównaniu z ubiegłym tygodniem, w pierwszym przypadku cena wzrosła o +0,01 zł/kg, zaś w drugim odnotowano wzrost o + 0,04 zł/kg.
Jałówka w wadze żywej wyceniana jest średnio na 6,68 zł.kg, co w porównianiu z ostatnim notowaniem oznacza wzrost +0,01 zł/kg. Zeszłotygodniową cenę utrzymała krowa w wadze żywej. Na wbc cena za jałówki poszła w górę o +0,01 zł.kg, a krowy jest niższa o -0,01 zł/kg.
Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:
Ceny byków: 5,80-8,50 (9,50) zł/kg, średnia: 7,42 zł/kg (30.07.2018: 7,41 zł/kg);
Ceny jałówek: 5,00-8,10 (8,00) zł/kg, średnia: 6,68 zł/kg (30.07.2018: 6,67 zł/kg);
Ceny krów: 2,50-6,90 zł/kg, średnia: 5,20zł/kg (30.07.2018: 5,20 zł/kg).
Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:
Ceny byków: 11,90-14,60 zł/kg, średnia: 13,44 zł/kg (30.07.2018: 13,40 zł/kg);
Ceny jałówek: 11,00-14,40 zł/kg, średnia: 12,78 zł/kg (30.07.2018: 12,77 zł/kg);
Ceny krów: 10,00-13,30 zł/kg, średnia: 11,78 zł/kg (30.07.2018: 11,79 zł/kg).
W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk. Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.
Źródło:
AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
BAZA PRODUCENTÓW BYDŁA - dane kontaktowe do hodowców żywca wołowego