W drugiej połowie ub. r. odnotowano silne wzrosty cen bydła w Unii Europejskiej oraz w Polsce. Według GUS w grudniu 2017 osiągnęły rekordowy poziom w skupie 6,68 zł/kg (+11% r/r). Przyczyną było zmniejszenie produkcji żywca wołowego na poziomie UE wspierane wysokimi cenami mleka oraz zmiany w unijnym handlu mięsem.
Umożliwienie dostaw na rynek turecki spowodowało wzrost eksportu wołowiny z UE w 2017. Z drugiej strony problemy brazylijskiej branży oraz mniejsze dostawy z Australii oraz Nowej Zelandii zmniejszyły import wołowiny do UE. Na podstawie niepełnych danych Eurostatu można szacować, że produkcja wołowiny (mierzona wagą ubojów bydła) w w pierwszej połowie 2018 r. wzrosła o 2,2% r/r (-0,08% r/r w 2017), z czego uboje krów zwiększyły się o 2,1% r/r (-1,0% w 2017). Co więcej, dane dla niektórych krajów m. in. Francji czy Irlandii oraz Wlk. Brytanii sugerują dalsze wzrosty produkcji. Przyczyną wzrostów są w dużej mierze spadki cen mleka, które prowadzą do zwiększenia ubojów krów. Według szacunków Komisji Europejskiej, w kwietniu 2018 przeciętna cena mleka średnio w UE-28 była niższa o 1,7% r/r wobec wzrostu o 3,6% w w pierwszej połowie br.
Większa produkcja wołowiny może przyczynić się do wyhamowania wzrostów cen bydła w kolejnych miesiącach. Czynnikiem działającym na spadki może być także pogorszenie się wyników w handlu zagranicznym. Co prawda kontynuowane są duże wysyłki mięsa do Turcji, jednak w pierwszej połowie br. łączny eksport z UE zmniejszył się o 17% r/r. Jednocześnie w wyniku zwiększenia dostaw z Brazylii import wzrósł o 11%.
Źródło: Agro Nawigator Banku Polskiego (biuletyn z 18 czerwca br.)