kojs

kojs

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Prognozy dla unijnej produkcji wołowiny

Redakcja
bydlo spalila sie ciezarowka z krowami bydlem

Jak wynika z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej unijna produkcja wołowiny do 2030 r. zmniejszy się o 7% w porównaniu z 2017 r. i wyniesie 7534 tys. t (w ekwiwalencie tuszy).

 

 

Sytuacja na unijnym rynku wołowiny determinowana jest głównie przez to, co dzieje się na rynku mleka (więcej w dziale „Mleko” Agrotygodnia). Szacuje się, że około dwie trzecie unijnego pogłowia bydła przeznaczana jest do użytkowania mlecznego. Zniesienie kwot mlecznych w wielu państwach członkowskich przyczyniło się do zmniejszenia liczby cieląt przeznaczanych na opas, na rzecz zwiększenia stad mlecznych.

 

Jednak powoli ta sytuacja zaczyna się zmieniać i do 2030 r. pogłowie krów mlecznych w UE zmniejszy się z 23,3 mln szt. w 2016 r. do 21,8 mln szt., czyli o 1,5 mln sztuk. Jednocześnie pogłowie krów mamek zmniejszy się o 0,8 mln szt. do 11,5 mln szt. Eksperci KE oczekują, że do 2030 r. (w porównaniu do średniej z lat 2014-16) produkcja wołowiny wzrośnie w Holandii (+11%), Austrii (+10%), Irlandii (+6,5%) i Belgii (+6.4%), natomiast zmniejszy się w Niemczech (-17%), Francji (-12%), Rumunii (-11%), a także w Polsce (-8,2%).

 

Do spadku unijnej produkcji wołowiny przyczyni się również prognozowany, 5-procentowy, spadek konsumpcji, która w 2030 r. wyniesie 7487 tys. t. Warto dodać, że nadal utrzyma się wyraźna różnica w spożyciu mięsa wołowego pomiędzy krajami tzw. starej i nowej Unii. W 2016 r. przeciętna konsumpcja mięsa wołowego w UE wyniosła 10,9 kg/mieszkańca, w tym dla UE-15 było to 12,7 kg/mieszkańca, a w UE-13 ukształtowała się na poziomie 3,9 kg/mieszkańca. Z kolei w 2030 r. średnia konsumpcja per capita wyniesie odpowiednio 11,7 i 3,6 kg/mieszkańca.

 

Źródło: AgroTydzień Bank BGŻ BNP Paribas

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu