Wartość unijnego eksportu rolno-spożywczego w styczniu 2018 r. wyniosła 10,6 mld EUR, co stanowi wzrost o 4,5% w porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku, wynika z ostatniego comiesięcznego raportu handlowego opublikowanego przez Komisję Europejską.
Przy imporcie artykułów rolno-spożywczych do UE w wysokości 10,3 miliarda euro, w styczniu 2018 r. UE osiągnęła dodatni bilans handlowy w wysokości 300 milionów euro. Największy import pochodził z Ukrainy (wzrost o 122 miliony euro w porównaniu ze styczniem 2017 r.) oraz w mniejszym stopniu, z Indii (o 64 mln EUR w porównaniu do tego samego okresu w ubiegłym roku). Natomiast import z USA, Argentyny i Indonezji stracił największą wartość (odpowiednio 191 mln EUR, 185 mln EUR i 124 mln EUR w porównaniu do stycznia 2017 r.).
Najwyższe wzrosty miesięcznych wartości eksportu (styczeń 2018 w porównaniu do stycznia 2017 r.) odnotowano w Japonii, Brazylii, Rosji i Maroku, odpowiednio o 56 milionów euro, 48 milionów euro, 43 miliony euro i 41 milionów euro. Eksport spadł jednak do Arabii Saudyjskiej, Algierii, Chin i Zjednoczonych Emiratów Arabskich, odpowiednio o 59 milionów euro, 51 milionów euro, 49 milionów euro i 39 milionów euro.
Według sektorów najwyższy wzrost eksportu osiągnięto w przypadku żywności dla niemowląt (o 81 milionów euro), cukru (o 67 milionów euro), makaronu (o 58 milionów euro) i karmy dla zwierząt domowych (o 57 milionów euro). Przywieziono więcej zbóż (innych niż pszenica i ryż) i owoców tropikalnych (odpowiednio o 121 mln EUR i 53 mln EUR).
UE28: Eksport produktów rolno-spożywczych poza UE (mln euro) - źródło: EUROSTAT - COMEXT
Źródło: KE