Nałożenie przez Chiny 25% cła na amerykańska wieprzowinę sprawia, że cena europejskiej wieprzowiny powinna pójść w górę. Na razie jednak na niemieckim VEZG cena sprzed tygodnia została utrzymana.
UE: W ubiegłym tygodniu rynek tuczników w Unii Europejskiej był stabilny. W większości krajów notowania pozostały niezmienione. Próby obniżenia ceny w Niemczech nie przyniosły rezultatów. Podobnie na rynku austriackim zapanowała równowaga przed świętami. We Francji niespodziewanie cena spadła o 1 cent, zrównując się z ceną niemiecką. Jedynie w Wielkiej Brytanii cena wzrosła o 1 cent, ale w tym wypadku różnice kursowe mają znaczenie.
Silne perspektywy dalszego wzrostu ceny związane są z nałożeniem 25% cła na amerykańską wieprzowinę eksportowaną do Chin. Jednakże rynek nie odpowiedział jeszcze na te zmiany. W dniu 04.04.2018 w Niemczech cenę ustalono na poziomie 1,45 €/kg (wbc), czyli tak samo jak przed tygodniem. (VEZG)
USA: Marcowy raport USDA przynosi potwierdzenie, że w USA produkuje się coraz więcej świń. Większe stado loch o 2% w porównaniu do stanu sprzed roku oraz większa efektywność produkcji o 1% przekłada się na wzrost produkcji. To dobra wiadomość dla przetwórców, którzy uruchomili nowe zakłady ubojowe. Zła dla wielu producentów świń. Obecnie przeciętny producent żywca wieprzowego w USA traci około $15 dolarów na sztuce. (Genesus)
W okresach letnich ceny w USA sezonowo rosną. Wysokość wzrostów cenowych w tym roku zależeć będzie od relacji handlowych Chiny-USA po wprowadzeniu 25% cła na amerykańską wieprzowinę.
Źródło: KZP-PTCH