Światowy import wieprzowiny do 2030 roku będzie rósł – przewidują unijni eksperci w ostatnim raporcie EU Agricultural Outlook for the EU Agricultural Markets and Income 2017-2013. Wzrost ten jednak będzie wolniejszy niż w ubiegłej dekadzie i wyniesie 560 tys. ton, a cały import 8,4 mln ton.
Główny wzrost importu nastąpi w krajach azjatyckich i Afryki Subsaharyjskiej. Sytuacja na rynku chińskim, po zmianach restrukturyzacyjnych produkcji, jest trudna do przewidzenia i może mieć duży wpływ na światowy rynek wieprzowiny.
Ambitne plany Rosji w dążeniu do samowystarczalności będą ograniczały import wieprzowiny z krajów UE. Graczem, którego eksport będzie rósł w najbliższej dekadzie są Stany Zjednoczone, a niski kurs dolara w stosunku do innych walut będzie czynnikiem stymulującym ten proces.
Eksport z UE w 2030 roku wyniesie 2.8 mln ton co będzie stanowiło ok. 34% światowego handlu wieprzowiną. Prognozy te odzwierciedlają rosnącą tendencję uzależniania się unijnego rynku wieprzowiny od eksportu, który wzrośnie z 9% (obecnie) do 12% produkcji w 2030 roku.
Źródło: KZP-PTCH