zm skiba

kps

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Mięso

Wielka Brytania: Produkcja wieprzowiny najniższa od dekady. Widoczna tendencja do spadku spożycia mięsa

Według Brytyjskiej Agencji Promocji Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) produkcja wieprzowiny spadła do 457 200 ton w pierwszej połowie roku. W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego był to wynik gorszy o 13 proc. i tym samym najsłabsze pierwsze półrocze od 2013 roku. Producenci mięsa mieli o 603 tys., czyli o 11 proc. mniej zwierząt do uboju niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Czytaj więcej...

Stany Zjednoczone zgodziły się na sprzedaż mięsa drobiowego z laboratoryjnych hodowli komórkowych

Po decyzji Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) „kurczaki z laboratorium” mogą być sprzedawane przez sklepy i restauracje na amerykańskim rynku. Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi). Firmy alternatywnego rynku mięsnego twierdzą, że już rozpoczęły realizację zamówień dla ekskluzywnych restauracji w San Francisco i Waszyngtonie.

Czytaj więcej...

Polacy jedzą mniej mięsa. Największy spadek dotyczy wieprzowiny

- Spożycie mięsa w Polsce jest od lat dość stabilne, w szczególności w odniesieniu do wieprzowiny, natomiast wyraźny jest w ostatnich latach wzrost spożycia drobiu kosztem wołowiny. Według szacunkowych danych IERiGŻ,  bilansowe spożycie mięsa ogółem w 2022 roku w Polsce zmniejszyło się do 73,5 kg per capita, wobec 76,5 kg/os. w 2021 roku, czyli o 4% w relacji rocznej – informuje Towarzystwo Ekonomistów Polskich.

Czytaj więcej...

Nauka jest bezwzględna dla wyznawców idei mięsa z próbówki. Ślad węglowy nawet kilkaset razy większy niż dla tradycyjnego mięsa

Analiza naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego pokazuje, że ślad węglowy tzw. mięsa z próbówki będzie prawdopodobnie wyższy niż w przypadku wołowiny oraz znacznie wyższy niż w przypadku wieprzowiny i kurczaka. Metody produkcji mięsa z laboratorium okazują się bardzo energochłonne. Naukowcy zastanawiają się nawet, czy hodowane mięso może być naprawdę przystępną cenowo i czy faktycznie jest przyjazną dla środowiska alternatywą. Badania naukowców z Kalifornii będą teraz recenzowane i zostaną ocenione przez innych naukowców.

Czytaj więcej...

Chiny: Rośnie import wieprzowiny

Po gwałtownym spadku dostaw wieprzowiny do Chin w 2022 roku, import ponownie wzrósł w pierwszym kwartale tego roku. W ujęciu rok do roku zakupy wieprzowiny do Państwa Środka wzrosły o prawie 19 proc.

Czytaj więcej...

Globalna produkcja wieprzowiny utrzyma dotychczasowy poziom, ale spadnie handel zagraniczny

Amerykański Departament Rolnictwa USDA opublikował w tym tygodniu zaktualizowane prognozy dotyczące światowej produkcji wieprzowiny i handlu zagranicznego. Oczekuje się, że w bieżącym roku wielkość produkcji wieprzowiny będzie mniej więcej taka sama jak w roku poprzednim i wyniesie około 114,3 mln ton. Według szacunków USDA światowy handel zagraniczny wieprzowiną będzie prawdopodobnie o ponad 3% niższy niż w 2022 r.

Czytaj więcej...

Smak mięsa pochodzącego od zwierząt jest nie do podrobienia, choć naukowcy robią co mogą

Zamienniki mięsa (określane jako substytuty lub analogi mięsne) odnoszą się przede wszystkim do produktów bezmięsnych, które próbują niejako naśladować tradycyjne mięso pod względem smaku, konsystencji, wyglądu i wartości odżywczych. Produkty te to głównie roślinne zamienniki, które są bogatym źródłem białka i są nimi, na przykład: rośliny strączkowe, zboża, grzyby jadalne, ale także nasiona oleiste. Jednak jako alternatywę dla mięsa należy również rozważyć hodowane mięso i jadalne owady.

Czytaj więcej...

Niemcy jedzą najmniej mięsa od 1989 r. Największy spadek konsumpcji zaliczyła wieprzowina

- Niemcy jedzą coraz mniej mięsa. W zeszłym roku były to 52 kilogramy na osobę, czyli około 4,2 kg mniej niż w 2021 r. – informuje Federalne Centrum Informacji Rolniczej (BZL). To najniższa wartość od czasu gdy takie statystki są prowadzone, czyli od 1989 roku. W porównaniu dziesięcioletnim, konsumpcja per capita spadła prawie o 9 kilogramów ( w 2012: 60,9 kg). 

Czytaj więcej...

Polacy najczęściej kupują mięso w dyskontach i w osiedlowych sklepach

Jak wynika z najnowszego raportu branżowego, 3 na 4 osoby kupują mięso w dyskontach. Natomiast blisko co trzeci respondent wybiera małe niezależne sklepy, np. osiedlowe. Nieznacznie mniej wskazań mają placówki wielkopowierzchniowe, w tym hipermarkety. Z kolei do rezygnacji z zakupu skłania ankietowanych głównie zły wygląd. Ponadto zniechęca też cena.

Czytaj więcej...

Włosi wprowadzają zakaz stosowania żywności wyprodukowanej w laboratoriach. Priorytetem jest ochrona dziedzictwa kulinarnego

Rząd Włoch zatwierdził we wtorek ustawę zakazującą stosowania żywności i pasz wyprodukowanych w laboratoriach. Nowe przepisy mają ochronić dziedzictwo rolno-spożywcze kraju. Autorzy ustawy podkreślają, że brakuje jednoznacznych badań naukowych, które potwierdzają bezpieczeństwo stosowania żywności syntetycznej.

Czytaj więcej...

Dumpingowe ceny wieprzowiny w sieciach handlowych. Przepisy na to pozwalają?

W jednym ze sklepów wielkopowierzchniowych był schab w cenie 11,86 zł/kg, podczas gdy zakłady mięsne w hurcie mogły zakupić ten sam element za 19 złotych. Innym razem w jednym ze sklepów sieci handlowej, reprezentowanej przez zachodni kapitał, można kupić schab w cenie 15 zł/kg, podczas gdy ten sam schabowy na rynku tradycyjnym sprzedawany jest w cenie 27 złotych. Jakim cudem?

Czytaj więcej...

Liczą ślad węglowy dla mięsa. Po co?

Naukowcy z ośrodka badawczego Rothamsted w Wielkiej Brytanii przekonują, że poziom emisji gazów cieplarnianych emitowanych przez branżę spożywczą może być niewłaściwie obliczany. Brytyjczycy wzięli pod uwagę nie tylko poziom emisji, ale połączyli ślad węglowy z wartościami odżywczymi. W eksperymencie porównano wpływ na środowisko produkcji bydła mlecznego, serów, jaj oraz wieprzowiny z orzechami, fasolą, tofu i zbożem. Efekty są bardzo zaskakujące.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu