Oficjalne zniesienie obostrzeń dla wywozu mięsa drobiowego z Polski do Chin powinno doprowadzić do istotnego wzrostu eksportu do tego kraju, ale w długim terminie. W krótszym okresie czasu nie powinniśmy spodziewać się przełomu – wynika z prognoz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
W kontekście decyzji władz chińskich o otwarciu rynku na polski eksport drobiu ciekawostką jest to, że sprzedaż mięsa z Unii Europejskiej do Chin, w tym z Polski, była i jest prowadzona cały czas pomimo zakazów.
Oficjalna zgoda władz chińskich z pewnością zwiększy polski eksport do tego kraju. Uważamy jednak, że będzie to miało przede wszystkim znaczenie w dłuższym okresie czasu. Sądzimy, że w krótkim, rocznym horyzoncie, dzięki otwarciu rynku chińskiego, cały polski wolumen eksportu mięsa drobiowego zwiększy się tylko o około 10 tys. ton czyli o jakiś jeden procent naszego wywozu ogółem.
Szymyślik tłumaczy, że oprócz niewielkich bezpośrednich dostaw, mięso z Polski i innych unijnych krajów trafia do Chin poprzez reeksport z Hongkongu. W związku z tym część przesyłek, które przed zakazami były kierowane bezpośrednio do chińskich odbiorców, w bieżącym roku trafiała najpierw do Hongkongu.
Dowodem na taki stan rzeczy są, według dyrektora KIPDiP, choćby statystyki handlowe, zgodnie z którymi łączny eksport do Chin i Hongkongu, po dziewięciu miesiącach 2016 roku wyniósł około 23 tys. ton, a w takim samym okresie tego roku osiągnął już 27 tys. ton dla samego tylko Hongkongu.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zwraca również uwagę na to, że polski i europejski handel z Chinami, choć w niewielkim zakresie, to jednak odbywa się także bezpośrednio, pomimo zakazów. W zeszłym roku, przed wprowadzeniem ograniczeń eksportowych, sprzedaż mięsa drobiowego z Polski do Chin wyniosła 15,6 tys. ton. W tym roku, do końca września, sprzedano z naszego kraju do Chin niespełna 600 ton mięsa drobiowego.
W tegorocznych dostawach na rynek chiński wyprzedziły nas Francja, Wielka Brytania, Holandia oraz Szwecja. Łącznie, w tym roku z objętej zakazami Unii Europejskiej do Chin trafiło 4 tys. 300 ton drobiu. Było to jednak prawie ośmiokrotnie mniej niż w 2016 roku, kiedy to Polska posiadała oficjalną zgodę na eksport drobiu na teren Chin.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 29.11.2017 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler:
wolny rynek: 3,40 - 3,50 zł/kg (średnia: 3,43 zł/kg na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (27.11.2017) cena minimalna i maksymalna została utrzymana, średnia jest niższa o - 0,04 zł/kg.
kontraktacja: 3,35 - 3,41 zł/kg (średnia: 3,39 zł/kg na podstawie informacji z 5 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,90 – 5,40 zł/kg (średnia 5,19zł/kg na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od poniedziałku cena minimalna została obniżona o - 0,20 zł/kg, maksymalna o - 0,20 zł/kg, średnia spadła o - 0,07 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,40 - 3,50 |
3,40 - 3,50 |
brojler |
3,35 - 3,41 |
3,35 - 3,45 |
tuszka |
4,90 - 5,40 |
5,10 - 5,60 |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob
Opracowanie: Redakcja portalu CenyRolnicze.pl, komentarz KIPDiP