29 września 2021 roku w Czechach potwierdzono ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N1 u drobiu w gospodarstwie przyzagrodowym, w którym utrzymywano 33 sztuk drobiu: 16 kur niosek, 12 kaczek i 5 gęsi, z czego 6 sztuk padło, pozostałe zostały poddane uśmierceniu. Podtyp wirusa H5N1 może wykazywać potencjał zoonotyczny. Od początku września na terytorium Unii Europejskiej stwierdzono 17 ognisk u dzikich ptaków i ptaków utrzymywanych w niewoli (captive birds). - poinformowały polskie władze weterynaryjne.
Pojawienie się wirusa w Czechach to nie było pojedyncze zdarzenie w Europie w ostatnich kilku tygodniach. Wirus grypy ptaków krąży w populacji ptaków dzikich i żyjących w niewoli w Europie, co stanowi wysokie ryzyko dla fermowej produkcji drobiu w nadchodzących miesiącach z uwagi na pojawienie się większej liczby ptaków migrujących. Służby weterynaryjne wielu państw europejskich wzywają producentów drobiu do zachowania najwyższych zasad bioasekuracji. Francja w połowie września podniosła ocenę ryzyka do „umiarkowanego” z „nieistotnego”, co skutkuje utrzymywaniem drobiu w zamknięciu w pomieszczeniach na niektórych obszarach kraju .
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje do hodowców drobiu o bezwzględne przestrzeganie zaostrzonych zasad bioasekuracji na fermach drobiu w celu ochrony gospodarstw przed ryzykiem zakażenia stad drobiu wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Stosowanie najbardziej rygorystycznych praktyk bioasekuracyjnych może zminimalizować ryzyko przedostania się wirusa do gospodarstwa.
Główny Lekarz Weterynarii rekomenduje hodowcom drobiu, zarówno w gospodarstwach komercyjnych jak również w hodowlach przydomowych, podjęcie wszelkich możliwych działań na rzecz wzmocnienia środków bioasekuracji. W szczególności należy zabezpieczyć paszę, ściółkę i źródło wody przed dostępem dzikich ptaków. Jeżeli to możliwe należy utrzymywać drób w pomieszczeniach, do których nie mają dostępu dzikie ptaki i inne zwierzęta.
Źródło: KIPDiP