kojs

kojs

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

We Francji nowe ognisko nisko zjadliwej grypy ptaków

Redakcja
fot. pixabay.com

Podtypy H5N5 i H5N1 o niskiej patogenności pojawiły się w gospodarstwach, gdzie utrzymywano indyki reprodukcyjne i kaczki.

 

Francja już kilkukrotnie w tym roku zgłaszała zakażenia nisko zjadliwym wirusem grypy ptaków na fermach drobiu, szczególnie tych specjalizujących się w chowie kaczek. Coraz bardziej niepokoi różnorodność pojawiających się szczepów wirusa.

 

 

Najnowsze dwa zgłoszenia francuskich władz z ubiegłego tygodnia dotyczą przypadków zakażeń wirusem o niskiej patogenności podtypów H5N5 i H5N1. Oba incydenty miały miejsce w departamencie Sarthe w regionie Kraj Loara. W gospodarstwach utrzymywano indyki reprodukcyjne i kaczki.

 

Wirus o niskiej chorobotwórczości już od początku grudnia 2017 roku atakuje francuskie gospodarstwa zajmujące się chowem kaczek. Wcześniej diagnozowano w zakażonych stadach LPAI podtypu H5N2 i H5N3.

 

Pod koniec marca tego roku dodatnie wyniki w kierunku nisko zjadliwego wirusa H5N1 uzyskano również w jednym z gospodarstw we Włoszech, w regionie Lombardia. Izba już wcześniej informowała, że włoscy producenci w marcu musieli się zmierzyć z powrotem wysoce zakaźnego wirusa H5N8 na fermy drobiu, który w 2017 roku wyrządził ogromne straty w sektorze. Lokalne władze informowały o wybuchu trzech ognisk choroby, w tym dwóch na fermach utrzymujących kury nioski i w jednym dotyczącym stada indyków rzeźnych.

 

Przypomnijmy, że w latach 2016-2017 w południowo – zachodniej Francji specjalizującej się w produkcji foie gras, producenci ponieśli dotkliwe straty. W walce z grypą ptaków zlikwidowano miliony kaczek i gęsi, a działając prewencyjnie przez dłuższy czas wstrzymywano się z wznowieniem produkcji. Francuski sektor dzięki pomocy finansowej ze strony Komisji Europejskiej i francuskiego rządu, szacowanej na 350 milionów euro, powoli odzyskuje wcześniejszy potencjał produkcyjny. Sprzyja temu fakt, że obecny sezon grypowy jest znacznie łagodniejszy niż poprzednich latach, choć nie obchodzi się bez incydentów. Kryzys jaki spotkał francuskich producentów foie gras, pomimo kosztów które trzeba było ponieść, skłonił ich do zmian w metodach produkcji, aby zmniejszyć ryzyko związane z HPAI w przyszłości. Przedstawiciele francuskiej branży twierdzą, że w ubiegłym roku o 20 procent zmniejszyła się produkcja foie gras, ale wzrosła wartość sprzedaży. W sieciach handlowych sprzedaż foie gras spadła o blisko 13 procent w 2017 roku, przy jednoczesnym jednoprocentowym wzroście wartości. Liczba kaczek wyprodukowanych we Francji w 2017 roku zmniejszyła się do 23 milionów z poziomu 29 milionów w 2016 r. oraz 37 milionów w 2015 roku.

 

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu