H5N8 - Włosi znów walczą z grypą ptaków

Redakcja

W ostatnich miesiącach wydawało się, że włoski sektor drobiarski uporał się z problemem grypy ptaków. W 2017 roku Włosi ponieśli znaczne straty z tytułu HPAI. Niestety koszmar drobiarzy jeszcze się nie skończył

 

Wysoce zakaźny wirus grypy ptaków pojawił się ponownie na początku marca tego roku w dwóch włoskich fermach utrzymujących kury nioski.  Łącznie w gospodarstwach zakażonych zostało 125 700 ptaków. Oba obiekty należały do tej samej firmy produkcyjnej w regionie Lombardia.



Pierwsze ognisko zakażenia wirusem podtypu H5N8 potwierdzono w prowincji Bergamo w dniu 5 marca w ramach przeprowadzonych testów laboratoryjnych. Trzy dni wcześniej służby weterynaryjne zauważyły na fermie wzrost śmiertelności i spadek produkcji jaj. Stado liczyło 95 tys. kur niosek.



W ciągu kilku dni, bo już 8 marca w trakcie kontroli wirusologicznej uzyskano także  pozytywny wynik dla zakażenia wirusem grypy ptaków o wysokiej zjadliwości w drugim z gospodarstw położnym w prowincji Brescia. W gospodarstwie, w dniu badania znajdowało się 30,7 tys. kur niosek w systemie klatkowym. U ptaków nie zaobserwowano wyraźnych objawów klinicznych, a za zdarzenie odpowiedzialny jest najprawdopodobniej ten sam podtyp wirusa, co w gospodarstwie powiązanym, czyli H5N8.



W ostatnich miesiącach wydawało się, że włoscy producenci uporali się z problemem grypy ptaków. W roku 2017 sektor drobiarski we Włoszech poniósł ogromne straty wywołane przez HPAI, co dotyczyło szczególnie ferm indyków i towarowych kur niosek. Przypomnijmy, że ciąg negatywnych zdarzeń został zapoczątkowany wybuchem pierwszego ogniska HPAI pod koniec stycznia 2017 roku i trwał aż do 11 grudnia 2017 roku, kiedy to zarejestrowano ostatnie ognisko choroby w stadzie drobiu. W tym okresie wybuchły 83 ogniska, a najwyższa kumulacja zakażeń – aż 67 ognisk  - miała miejsce od lipca do grudnia. W połowie stycznia tego roku ostatecznie wygaszone zostały  rygorystyczne środki ochronne obowiązujące w ramach tworzonych na bieżąco  stref zapowietrzonych, zagrożonych i buforowych.



Informacje uzyskane przez Izbę wskazują, że pierwsze niepokojące wzmianki pojawiły się na początku lutego tego roku, gdy włoska administracja przekazała zawiadomienie o pierwszym przypadku grypy ptaków, ale  o niskiej zjadliwości w gospodarstwie prowadzącym chów kaczek na wolnym wybiegu w regionie Emilia – Romagna. Próbki pobrano w ramach działań monitorujących przewidzianych w krajowym planie nadzoru nad grypą ptaków.

Jednak miesiąc później władze weterynaryjne zakomunikowały, że po raz pierwszy w 2018 roku wysoce zjadliwy wirus zaatakował komercyjne stada kur niosek.

 

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz