Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
21 stycznia 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3,8284 EUR EUR - 4,2459 GBP GBP - 4,9919 DKK DKK - 0,5682
Archiwum
20.01.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 195,75 (+ 0,90%), kukurydza MAR20 - 172,50 (- 0,29%), rzepak LUT20 - 411,50 (+ 0,98%) [euro/tona] +++ +++ +++ 20.01.2020 12:31 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,60 - 5,40 zł/kg, średnia: 5,01 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Wielbłądowate mają potencjał w globalnej produkcji zwierzęcej

Martyna Frątczak

Ludzie wykorzystują wielbłądowate w miejscach ich występowania od wieków. Są doskonałym środkiem transportu, odgrywają rolę zwierząt jucznych, dostarczają wartościowego mięsa, mleka oraz wełny. Stanowią istotne źródło utrzymania dla wielu lokalnych społeczności, mają również ogromny potencjał do wykorzystania ich na szerszą, międzynarodową skalę.

Czytaj więcej...

Dżdżownice kalifornijskie- czy powraca cudowny biznes lat 90-tych?

Hanna Krugiełka

Lata dziewięćdziesiąte to okres wielkich przemian społeczno-gospodarczych w naszym kraju. Okres wejścia do Polski nowych rynków i wejścia jej na nowe rynki. Czas wielkich restrukturyzacji i pomysłów na nowe biznesy. Jedne z nich przetrwały, część rozwinęła się w znacznym stopniu, inne upadły. Co się stało z tak wówczas modnymi hodowlami dżdżownic kalifornijskich? Czy te, mające przynieść ogromny zysk przedsięwzięcia, utrzymały się na rynku? Może tylko niektóre z nich? Czy ten cudowny biznes lat 90. powraca?

Czytaj więcej...

Chcesz mieć świnie? Musisz wybudować biogazownię. Sprzeciw mieszkańców i wielka inwestycja w tle

Redakcja

Władze gminy Wola Krzysztoporska (woj. łódzkie) zamierzają wprowadzić do planu zagospodarowania przestrzennego zmiany, które narzucą inwestorom, zamierzającym wznosić chlewnie na terenie tego samorządu, budowę biogazowni. Wg włodarzy, ma to zapobiec odorowi, który niesie za sobą wylewana w okolicznych polach gnojowica. W tle tych argumentów znajduje się opór lokalnej społeczności co do budowy biogazowni w jednej z ferm, gdzie planuje się rozbudowę infrastruktury, która pozwoli na hodowlę ponad 30 tys. tuczników.

Czytaj więcej...

Ubój na pastwisku mógłby wiele ułatwić. Mniej stresu dla zwierząt i lepsze mięso

Redakcja

17 grudnia 2019 w sekretariacie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskie Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona złożył rekomendację w kwestii rzeźni rolniczych a w szczególności uboju na pastwisku. Największym problemem w tradycyjnych rzeźniach jest sam proces uboju, a dla hodowców transport żywych zwierząt ze względu na coraz większe odległości i trudności w logistyce transportu.

Czytaj więcej...

Czy czerwone mięso jest niezdrowe?

Martyna Frątczak

Wyniki analiz oceniających wpływ spożywania czerwonego mięsa na zdrowie i długość życia są ze sobą bardzo niespójne. W jednym z badań dietę z czerwonym mięsem powiązano z większym aż o 20% ryzykiem przedwczesnej śmierci. Inne obserwacje nie wykazały jednak takich powiązań. Gdzie leży prawda dotycząca czerwonego mięsa i czy powinniśmy z niego zrezygnować na rzecz zdrowia?

Czytaj więcej...

Niektórym mieszkańcom wsi przeszkadzają nawet krowie dzwonki

Redakcja

Spór o to, czy krowie dzwonki są uciążliwe dla mieszkańców wsi, nie trafił ostatecznie do Federalnego Trybunału Sprawiedliwości. Problem hałasującego bydła zrodził się w Holzkirchen w Górnej Bawarii. W piątek, przed świętami Bożego Narodzenia, sąd oddalił skargę na jednego z hodowców, ponieważ nie dopatrzył się uciążliwości jakie zgłaszali powodowie. 

Czytaj więcej...

Nowy cirkowirus świń w Chinach

Martyna Frątczak

W kwietniu ubiegłego roku w chińskiej prowincji Hunan wyizolowano nowego wirusa od świń z ciężkimi objawami klinicznymi. Patogen został obecnie zidentyfikowany jako nowy typ świńskiego cirkowirusa – cirkowirus typu 4 (PCV4).

Czytaj więcej...

Masowane bydło daje lepszą wołowinę, świnie karmione żołędziami smaczniejszą wieprzowinę, spokojne kury niosą więcej jaj

Redakcja

Poruszając tematykę dobrostanu zwierząt każdy z nas powinien mieć na uwadze wszystkie zwierzęta, nie tylko gospodarskie. Niestety, tylko 46% procent Europejczyków identyfikuje dobrostan w odniesieniu do wszystkich zwierząt, a aż 40% uważa, że dotyczy on tylko zwierząt gospodarskich. Ponadto tylko 18% obywateli Unii Europejskiej, a 14% Polaków pojmuje dobrostan jako pojęcie wykraczające poza samą ochronę zwierząt.

Czytaj więcej...

Osioł: niedoceniany uparciuch w niebezpieczeństwie

Martyna Frątczak

Osioł jest zwierzęciem związanym z człowiekiem tysiącami lat historii. Tradycyjnie kojarzymy go z szopką betlejemską, równocześnie przypisując mu wiele niepochlebnych określeń. Zdolności umysłowe tych zwierząt, popularnie sprowadzane do określenia „głupi jak osioł”, badał niedawno całkiem na poważnie zespół naukowców. Ich wyniki pozwoliły znaleźć wiele podobieństw między ludźmi, a tymi zwierzętami. Warto przyjrzeć się im bliżej, gatunek jest bowiem w śmiertelnym niebezpieczeństwie...

Czytaj więcej...

Rekombinacja szczepionek doprowadziła w Danii do zachorowań na PPRS

Redakcja

Komitet ds. Produktów Leczniczych Weterynaryjnych został powiadomiony o wystąpieniu rekombinacji pomiędzy dwoma żywymi atenuowanymi szczepami szczepionkowymi typu 1 wirusa zespołu rozrodczo-oddechowego świń (PRRS). Rekombinacja doprowadziła do powstania szczepu odpowiedzialnego za wystąpienie objawów klinicznych choroby w stadach wolnych od PRRS na terenie Danii.

Czytaj więcej...

Szczęśliwe czy smutne świnie? Wygląd fermy wpływa na ocenę zwierząt

Martyna Frątczak

Zdjęcia zwierząt gospodarskich zawsze towarzyszą medialnym dyskusjom dotyczącym ich dobrostanu i mogą bezpośrednio wpływać na poglądy odbiorców. Naukowcy postanowili sprawdzić, czy świnie prezentujące się jako „szczęśliwe” lub „smutne” i umieszczone na różnym tle są odmiennie oceniane przez społeczeństwo. W ocenie zdjęć zwierząt wzięło udział ponad 1000 mieszkańców Niemiec.

Czytaj więcej...

Ceny karpia w 2019 r. a problemy polskich gospodarstw rybackich. Czy w przyszłych latach znajdziemy na wigilijnym stole tylko łososie?

Hanna Krugiełka

Do pierwszej gwiazdki i Wigilijnej Wieczerzy pozostało już zaledwie kilka dni. Od października można spotkać przedwczesnych Gwiazdorów i usłyszeć „Jingle Bells”, radośnie pobrzmiewające nie tylko w galeriach handlowych i marketach, ale nawet w małych sklepach warzywniczych i na stacjach benzynowych. Ta zewsząd narzucana gorąca atmosfera, każe ludziom często bezwolnie rzucić się w wir kupowania prezentów, oczywiście po promocyjnych cenach, które często bywają wyższe niż te stałe, ale także oprócz zaproszenia uczestników świątecznej kolacji, lub skorzystania z zaproszenia, zaplanować wyjątkowe menu.

Czytaj więcej...