Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
21 maja 2019, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3,8625 EUR EUR - 4,3055 GBP GBP - 4,9038 DKK DKK - 0,5765
Archiwum
20.05.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 176,00 (+ 1,29%), kukurydza CZE19 - 162,75 (+ 0,46%), rzepak SIE19 - 364,00 (+ 0,34%) [euro/tona] +++ +++ +++ 20.05.2019 13.10 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,10- 5,80 zł/kg, średnia: 5,36 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Ustawa odorowa doszczętnie zniszczy polską hodowlę trzody chlewnej

Paweł Hetnał

- Przepisy regulujące uciążliwości zapachowe są potrzebne, ale na pewno nie w takiej formie jak teraz. Ta ustawa ogranicza mi możliwość rozwoju – uważa Mateusz Kacperkiewicz, młody rolnik z okolic Kalisza. - Ta ustawa uniemożliwi mi wybudowanie nowych budynków inwentarskich. 210 djp, to jest ok. 1500 tuczników. To na obecną chwilę nie jest za dużo, a może nawet odrobinę za mało jeśli chodzi o nowe budynki – mówił młody gospodarz, który na spotkanie sejmowej komisji ds. dialogu o tzw. ustawie odorowej przybył wraz z delegacją Agro Unii.

Czytaj więcej...

Nielegalny ubój bydła w Niemczech: padają oskarżenia wobec lekarzy weterynarii

Paweł Hetnał

Po aferach związanych z ubojem chorego bydła w niemieckich rzeźniach, coraz częściej krytykuje się rolę weterynarzy w tym procederze. Jak informują niemieckie media, tamtejsze stowarzyszenie lekarzy weterynarii zauważa, że takie praktyki jak w rzeźniach Bad Iburg czy Düdenbüttel są możliwe tylko wtedy, gdy wszystkie strony procesu ubojowego wyraziły ciche przyzwolenie na nielegalny ubój bydła.

Czytaj więcej...

Czy uda się uratować wolno żyjące bydło z Ciecierzyc?

Redakcja

Dzisiaj pod siedzibą Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego zaplanowano protest przeciwko wybiciu stada wolno żyjącego bydła na terenie wsi Ciecierzyce w gminie Deszczno. - Protestujemy przeciwko rzezi wolno żyjących zwierząt jako rozwiązania problemu powstałego przez ludzkie zaniedbanie – piszą inicjatorzy manifestacji.

Czytaj więcej...

Ministerstwo przeznaczy 350 tys. zł na wybicie 170 sztuk "dzikiego" bydła. Czy słusznie?

Redakcja

W gminie Deszczno (woj. lubuskie) od kilku lat mieszkańcy uskarżają się na wolno żyjące stado bydła, które obecnie liczy ok. 170 sztuk. Bydło ma niszczyć uprawy i obejścia, a właściciele nie interesują się swoimi zwierzętami. Dlatego wojewoda lubuski wystąpił do ministerstwa rolnictwa o sfinansowanie likwidacji stada, które ma pochłonąć, bagatela, 350 tys. zł. Sprawa budzi jednak pewne wątpliwości, bowiem w opinii obrońców praw zwierząt, bydło można zweryfikować pod względem zdrowotnym i sztuki nadające się do utrzymania zalegalizować oraz przeznaczyć na dalszy chów.

Czytaj więcej...

Mleko w kosmetykach

Martyna Frątczak

W XIX wieku rozpoczął się trend dodawania sztucznych substancji chemicznych do kosmetyków. Dzięki zastępowaniu droższych, naturalnych surowców, produkty higieniczne i upiększające stały się możliwe do produkcji na większą skalę, tańsze i łatwiej dostępne. Obecnie, w sytuacji ciągłego bogacenia się społeczeństwa i poszukiwania produktów naturalnych, organicznych i lokalnych obserwujemy zupełnie odwrotny trend. Coraz więcej osób interesuje się składem nabywanych kosmetyków i jego wpływem na zdrowie i środowisko. Od kilku lat przemysł kosmetyczny skupia się więc głównie na składnikach pochodzenia naturalnego, wykorzystując bogactwo wyciągów roślinnych, olejków, czy naturalnych glin. Swój renesans, choć obecnie jeszcze na mniejszą skalę, przeżywają również składniki pochodzenia zwierzęcego. Kosmetyki z mlekiem kozim, więlbłądzim, klaczy, czy oślicy nadal mogą brzmieć dość egzotycznie. Z powodzeniem można je jednak znaleźć również na polskim rynku, a ich unikalne właściwości są z pewnością warte przetestowania.

Czytaj więcej...

Choroba Aujeszky'ego we Francji

Redakcja

Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt potwierdziła obecność choroby Aujeszky'ego na farmach świń w Saint Martin les Eaux (Alpes-De-Haute-Provence) i w Monteux (Vaucluse) we Francji. Odległość między obydwoma gospodarstwami wynosi 90 km.

Czytaj więcej...

Alternatywne źródła białka, które mogą zostać wykorzystywane w żywieniu człowieka

Redakcja

Białko jest zarówno budulcem struktur organicznych organizmu człowieka, ale także wpływa na przemiany metaboliczne i dostarcza nam energii. Białko jest jednym z najważniejszych makroskładników, które dostarczamy do organizmu a jego głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Rozwój sektora żywnościowego na świecie, ale także stale zwiększająca się liczba ludności powoduje konieczność zapewnienia wystarczającej ilości pożywienia.

Czytaj więcej...

Różne oblicza alternatywnej produkcji jaj

Redakcja

Ogólnoświatowy trend ogłaszania przez sieci marketów oraz sieci restauracyjne rezygnacji z jaj klatkowych (co jest spowodowane presją organizacji zwierzęcych) przynosi bardzo różne efekty. W Polsce wielcy producenci jaj zwiększają produkcję alternatywną pozostawiając na niezmienionym poziomie produkcję tradycyjną. Efektem takiego postępowania jest  nadpodaż jaj oraz niskie ceny rynkowe.

Czytaj więcej...

Rolnicy nie wierzą w rozwiązanie problemu nielegalnego uboju bydła

Redakcja

51,3 proc. polskich rolników wiedziało o procederze nielegalnego uboju, zanim informacja wypłynęła do mediów – wynika z badania przeprowadzonego przez Martin & Jacob. Dla niemal 15 proc. badanych jest to sfera ich realnego doświadczenia: albo znają takie przypadki, albo wręcz sami dokonali takiej sprzedaży. Sprzedaż chorych krów na mięso była zaskoczeniem dla 48,7 proc. rolników. Większość z nich wątpi, że nagłośnienie afery z ubojni w Kalinowie może zatrzymać proceder.

Czytaj więcej...

Wszystko czego jeszcze nie wiecie o jajkach

Hanna Krugiełka

Święta Wielkanocne to szczególny czas budzącej się do życia przyrody, dla niektórych również czas pięknych przeżyć duchowych. Dla wszystkich jest to okres bogato zastawionego stołu, na którym mieszają się smaki, zapachy, kolory. Dzisiejszy artykuł również będzie mieszaniną. Prawdziwie świątecznie przygotowałam kolaż najnowszych informacji naukowych, zwyczajów związanych ze Świętami Wielkiej Nocy i ciekawostkami. Będzie rozmaicie, ale mam nadzieję, że ciekawie, nie nudno. W końcu mamy Święta i jajka na stole. Dzisiaj one będą „bohaterkami” artykułu. Wiemy o nich dużo, lubimy je, są symbolem tych Świąt. Ale czy wiemy o nich wszystko?

Czytaj więcej...