Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
13 września 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,9120 EUR EUR - 4,3396 GBP GBP - 4,8705 DKK DKK - 0,5812
Archiwum
13.09.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 170,25 (+ 0,44%), kukurydza LIS19 - 162,75 (+ 0,31%), rzepak LIS19 - 383,50 (+ 0,20%) [euro/tona] +++ +++ +++ 13.09.2019 13:04 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,90 - 5,80 zł/kg, średnia: 5,32 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Przyzagrodowy chów gęsi – alternatywny dochód dla gospodarstw

Hanna Krugiełka

Przyzagrodowy chów gęsi to świetny sposób na dodatkowe pieniądze dla gospodarstwa, do tego przy niewielkim nakładzie i z pewnym zbytem. Propozycja rozpoczęcia przyzagrodowego chowu gęsi jest szczególnie atrakcyjna w dobie zagrożeń i zmniejszonej rentowności związanych z ASF. Do tego zakładający przyzagrodowy chów gęsi może liczyć na bardzo duże dofinansowanie. Szczegóły na ten temat znajdą Państwo w treści dzisiejszego artykułu.

Czytaj więcej...

Przyszłość wołowiny: co wpływa na decyzję konsumentów o jej zakupie?

Martyna Frątczak

W ciągu zaledwie dekady, pomiędzy latami 1990 i 2009, światowa konsumpcja mięsa wzrosła o prawie 60%. Najbardziej dynamiczny wzrost zaobserwować można było w krajach rozwijających się. To właśnie one prawdopodobnie stanowią przyszłość rynku mięsnego. Jednak pomimo ogólnych tendencji wzrostowych na rynku mięsnym, wołowina wciąż należy do rzadziej wybieranej kategorii mięsa i przewiduje się, że sytuacja ta się raczej nie zmieni. Wołowina w kwestii ceny nie może być konkurencyjna. Co jeszcze poza zasobnością portfela może wpływać na jej zakup? Najnowsze badanie z Brazylii odpowiada na to pytanie.

Czytaj więcej...

Trzeba wspierać krajową hodowlę świń. W innym wypadku skończymy jak Hiszpania

Paweł Hetnał

Wg jednego z działaczy Solidarności RI aby Polacy mieli dostęp do zdrowej wieprzowiny, potrzebne jest mocne wsparcie krajowych producentów. Wystarczy pomóc rolnikom, którzy wcale nie są leniwi, żeby w Polsce było milion macior, ponad 20 mln prosiąt, a z nich ponad 20 mln tuczników. Aby tak się stało należy hodowcom stworzyć warunki do budowy chlewni przystosowanych do rozrodu i zapewnić dopłaty do macior. Takiej woli rządzących nie ma. Tymczasem w Polsce spustoszenie sieje wirus ASF. - W Hiszpanii ASF był 30 lat i nie zostało nawet jedno gospodarstwo prywatne, które ma trzodę. U nas też nie zostanie, jeśli będziemy działać w taki sposób – przestrzega Aleksander Zaręba i dodaje,że coraz bardziej uzależniamy się od importu żywych świń i wieprzowiny z innych krajów jak Dania czy Niemcy. 

Czytaj więcej...

Odkrycie, które zwiększy wydajność krów. Naukowcy poznali mikrobiom żwacza.

Martyna Frątczak

We wnętrzu krowiego żwacza odkryto tysiące bakterii i innych mikroorganizmów, które odpowiadają za wydajność mleczną i mięsną bydła. To pierwsze tego typu swoiste kompendium mieszkańców żołądka przeżuwaczy. Opisano około 5000 nowych szczepów drobnoustrojów i 2 000 nieznanych wcześniej nauce gatunków zamieszkujących żwacz. Naukowcy ze Szkocji mają nadzieję, że przyczyni się to do lepszego wykorzystania możliwości zwierząt i zwiększenia opłacalności produkcji mleka oraz mięsa.

Czytaj więcej...

Fundacja Viva potępia metody rozładunku zwierząt z transportu. Czy odwiedzą gospodarstwo, w którym dokonuje się likwidacji stada po stwierdzeniu ASF?

Paweł Hetnał

Jak informuje Dziennik Bałtycki, trzech pracowników rzeźni w Przechlewie (woj. pomorskie) zostało oskarżonych o znęcanie się nad zwierzętami. To kontynuacja sprawy, którą odkryli aktywiści Fundacji Viva! i Inicjatywy Basta! w ramach kampanii Stopklatka. Po głębszej analizie, przedstawione materiały filmowe wprawdzie dają asumpt do refleksji, ale z pewnością nie budzą skrajnej bulwersacji. Natomiast sceny mrożące krew w żyłach rozgrywają się na podobnych materiałach prezentowanych przez rolników z likwidacji stad świń w ogniskach ASF. Pozostaje pytanie, dlaczego aktywiści nie interweniują gdy w gospodarstwach rolnych dochodzi do urzędowych likwidacji zdrowych świń? Niekiedy są to prośne lochy, a przypomnijmy, że grupy obrońców praw zwierząt na wieść, że myśliwi będą strzelać do ciężarnych samic dzika, próbowali wstrząsnąć opinią publiczną.

Czytaj więcej...

Wieprzowa konkurencja od środka: belgijskie zakłady mięsne. W czym tkwi ich sukces?

Martyna Frątczak

Pod koniec maja tego roku zostaliśmy zaproszeni przez Belgian Meat Office do zwiedzenia belgijskich zakładów mięsnych i spotkania się z przedstawicielami kilku największych w belgijskiej branży wieprzowej przedsiębiorstw. Poznaliśmy jak funkcjonują ich zakłady i jakie są priorytety ich firm. Czym się wyróżniają? Dlaczego Polska jest dla nich atrakcyjnym rynkiem? Co myślą o zarzutach dumpingu? Jak radzą sobie po wybuchu epidemii ASF? Jedną z wartości podkreślaną przez wszystkich z nich była transparentność i filozofia „nic do ukrycia”. Przyjrzyjmy się zatem bliżej ich pracy.

Czytaj więcej...

Nietypowe zachowania zwierząt - stereotypie

Redakcja

Zmiany w procesie zachowań, są konsekwencją zachodzących procesów psychicznych, które z kolei są wynikiem niekorzystnych czynników środowiskowych. Najczęściej zmiany te odbiegają znacznie od zachowań normalnych (właściwych dla danego gatunku, płci, rodzaju behawioru, potrzeb lub roli pełnionej w stadzie). Stereotypiami nazywamy proste, rytmicznie powtarzane czynności, które nie mają widocznego celu i nie prowadzą do zaspokojenia potrzeb fizjologicznych zwierzęcia. Stereotypie porównywane są w medycynie człowieka do zaburzeń psychicznych o obsesyjnym, motorycznie powtarzalnym natrętnym zachowaniu, o charakterze obserwowanym w początkach schizofrenii, zespołu Tourette’a (licznego rodzaju tiki i słowa wypowiadane niekontrolowanie) oraz autyzmu. Przyczyn stereotypii szukano w podłożu genetycznym, dlatego eliminowano ze stada te zwierzęta, które wykazywały „anormalne” zachowania. Potwierdzono to badaniami dotyczącymi „stresowrażliwości” zwierząt, w doświadczeniu wyodrębniono podatne na stres zwierzęta jednej rasy (u świń), u których wykazano korelację między stresowrażliwością, a występowaniem stereotypii.

Czytaj więcej...

Kolejne patologie w Niemczech. Bestialskie traktowanie krów na dużej fermie mlecznej w regionie Allgäu

Paweł Hetnał

Kolejna afera z hodowlą i ubojem bydła w Niemczech. Tym razem rażące nieprawidłowości ujawniono w dużym gospodarstwie mleczarskim w regionie Allgäu, utrzymującym ok. 1800 zwierząt. Przez 30 dni w maju i czerwcu br. ukryte kamery śledziły fermę Endres w miejscowości Bad Grönenbach. Wg organizacji Soko Animal Protection, zwierzęta cierpią tam głód i pragnienie, a ponadto traktowane są w bestialski sposób. Zarejestrowano m. in. jak ciągnik wlecze przez oborę tzw. „leżaki”.

Czytaj więcej...

Mądre kurczaki? Wzbogacanie środowiska brojlerów

Martyna Frątczak

Wzbogacanie środowiska jest bardzo często sugerowanym sposobem na poprawę dobrostanu kurczaków brojlerów utrzymywanych w komercyjnych warunkach. Mało kto interesuje się zdolnościami intelektualnymi drobiu, są one jednak powiązane z bardzo praktycznymi kwestiami. Jednym z poważnych problemów wpływających na dobrostan brojlerów i straty ekonomiczne jest ich lękliwość i gwałtowne reakcje na stres prowadzące nierzadko do okaleczeń i upadków. Badania pokazują, że można zmniejszyć ich występowanie dzięki prostym rozwiązaniom.

Czytaj więcej...

Instytut Szczęśliwego Prosiaka w zawieszeniu. Wipasz jednak walczy o jego utworzenie

Paweł Hetnał

Wg koncepcji budowy Instytutu Szczęsliwego Prosiaka firmy Wipasz, od samego początku zwierzęta mają być wolne od stresu. Małe prosięta będą przebywać z matkami przez 4 tygodnie. Następnie trafiają do pomieszczeń, gdzie dzięki bardzo dobrym warunkom będą rozwijać się w sposób zdrowy i naturalny. Nowoczesny system wentylacji, optymalne doświetlenie obiektu światłem dziennym, swoboda w poruszaniu się, całodobowa opieka, swobodny dostęp do pokarmu i wody to podstawowe działania zwiększające komfort funkcjonowania zwierząt. Tak miało być, ale na razie inwestycja pozostaje w zawieszeniu. Wipasz jednak nie zamierza złożyć broni i nadal walczy o realizację tego przedsęwzięcia.

Czytaj więcej...

Otwarte Klatki o zablokowaniu inwestycji Wipaszu: Zarzut dotyczący ekoterroryzmu nie ma żadnego oparcia w faktach

Redakcja

- Instytut szczęśliwego prosiaka Wipaszu zablokowany – poinformował w niedzielę "Puls Biznesu". Firma z pomocą naukowców do 2020 r. zamierzała zbudować pod Kętrzynem nowoczesny zakład hodowli prosiąt i tym samym ograniczyć napływ importowanych warchlaków z Danii. Jak czytamy w Pulsie Biznesu, który cytuje wypowiedź prezesa firmy, inwestycję zablokowali "ekoterroryści" ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Poniżej prezentujemy stanowisko ekologów w tej sprawie. 

Czytaj więcej...