Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 kwietnia 2021, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3.7816 EUR EUR - 4.5474 GBP GBP - 5.2474 DKK DKK - 0.6115
Archiwum
19.04.2021 MATIF: pszenica MAJ21 - 216,50 (- 0,57%), kukurydza CZE21 - 220,50 (+ 1,02%), rzepak MAJ21 - 530,75 (+ 4,22%) [euro/tona] +++ +++ +++ 19.04.2021 13:45 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,90 - 6,50 zł/kg, średnia: 6,21 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Witamina E ważna dla krów w okresie przejściowym

Martyna Frątczak

Niedobór witaminy E u krów obserwuje się najczęściej w okresie okołowycieleniowym. Powiązano go z występowaniem wielu uciążliwych schorzeń, takich jak mastitis, lewostronne przemieszczenie trawieńca oraz zatrzymanie łożyska. Dlaczego tak się dzieje i jaką dawkę witaminy E należy suplementować zwierzętom?

Czytaj więcej...

Jak chronić drób przed stresem cieplnym?

Martyna Frątczak

Stres cieplny odbija się na zdrowiu i wydajności ptaków. Wynikające z niego straty na komercyjnych gospodarstwach liczą się w ogromnych sumach. Przedstawiamy najbardziej skuteczne strategie zmniejszające negatywne skutki stresu cieplnego u kurcząt brojlerów oraz u niosek.

Czytaj więcej...

Koniec chowu klatkowego? Jaka będzie przyszłość producentów branży jajecznej?

Hanna Krugiełka

Potrzeby rynku kształtują konsumenci, a aktualne preferencje konsumentów jajek to wybór jaja z chowu bezklatkowego. Stowarzyszenie Otwarte Klatki opublikowało trzecią edycję raportu dotyczącego zmian w branży spożywczej i na rynku jajecznym. Podało w nim informację o tym, że sukcesywnie spada udział pogłowia kur niosek w chowie klatkowym, a rośnie liczba kur w chowie alternatywnym. Według raportu najwięksi producenci jaj nie inwestują już w chów klatkowy. Jakie są ich prognozy na najbliższe lata?

Czytaj więcej...

Prosiętom zagrażają mykotoksyny z mleka

Martyna Frątczak

Z najnowszych badań wynika, że mykotoksyny przyjmowane wraz z paszą przez lochę mogą przenosić się do siary oraz mleka. Oznacza to, że narażone na ich działanie są już prosięta. Przedstawiamy, w jak dużej ilości toksyny przechodzą do pokarmu maciory oraz jakie ich skutki odczuwają prosięta.

Czytaj więcej...

Przemieszczenie trawieńca: jak mu zapobiegać?

Martyna Frątczak

Przemieszczenie trawieńca jest dość często spotykaną przypadłością u krów mlecznych, zwłaszcza w okresie poporodowym. Podajemy, co sprzyja jego wystąpieniu i co można zrobić, aby rzadziej trafiać na takie przypadki w stadzie.

Czytaj więcej...

Pogłowie bydła w Wielkopolsce wzrosło o 4,4%

Redakcja

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, w grudniu 2020 r. pogłowie bydła w województwie wielkopolskim liczyło 1087,5 tys. sztuk i było o 45,4 tys. sztuk (o 4,4%) większe niż przed rokiem, ale w porównaniu z czerwcem 2020 r. zmniejszyło się o 15,2 tys. sztuk (o 1,4%). W kraju roczny wzrost wyniósł 0,3%, a spadek w relacji do czerwca 2020 r. – 1,0%.

Czytaj więcej...

Drób na wybiegu niszczy glebę: jak ją ochronić?

Martyna Frątczak

Chów drobiu na wolnym wybiegu rośnie na popularności w wielu miejscach świata. Ptaki w takim systemie same znajdują sobie część pokarmu, a ich odchody służą za nawóz dla roślin. Duża obsada ptaków oznacza jednak nadmiar nawozu i negatywne skutki dla gleby. Rozwiązaniem może być uprawa roślin pastwiskowych dla ptaków – chroniących ziemię i żywiących kurczaki.

Czytaj więcej...

Rosnące temperatury katastrofą dla hodowli świń w Afryce

Martyna Frątczak

Klimat stale się zmienia, czego pierwszymi świadkami w wielu miejscach świata są rolnicy. Najnowsze badania naukowe przewidują, że rosnące temperatury w Afryce Wschodniej wkrótce sprawią, że produkcja trzody chlewnej stanie się tam ogromnym wyzwaniem. Potrzebne będą lepiej przystosowane rasy zwierząt i przemyślane rozwiązania.

Czytaj więcej...

Bydło: najczęstsze choroby żwacza

Martyna Frątczak

Żwacz jest największym narządem układu pokarmowego krowy, charakterystyczną „komorą fermentacyjną”, dzięki której tak sprawnie może trawić niejadalny dla nas pokarm. Ten ważny organ narażony jest jednak na wiele problemów – które są najczęstsze i jak je rozpoznać?

Czytaj więcej...

Niemcy: zmiany w prawie dotyczącym dobrostanu świń

Redakcja

Nowe przepisy mają przede wszystkim na celu poprawę dobrostanu loch hodowlanych. W Niemczech zostało opublikowane w Federalnym Dzienniku Ustaw (Bundesgesetzblatt) siódme i ósme rozporządzenie zmieniające ustawę o dobrostanie zwierząt. Nowe przepisy weszły w życie 9 lutego. Niektóre zmiany są wprowadzane z okresami przejściowymi, aby umożliwić producentom trzody chlewnej planowanie i dostosowywanie się.

Czytaj więcej...

Konina w wołowinie i inne fałszerstwa żywności

Martyna Frątczak

Konina sprzedawana jako wołowina, mięso indyka opisane jako jagnięcina i farbowanie produktów, żeby wyglądały na wędzone. To tylko niektóre z zafałszowań żywności wykrytych w Europie w latach 2017-19. W których państwach zdarzyło się ich najwięcej?

Czytaj więcej...

Weterynaria 100 lat temu. Jak kiedyś leczono zwierzęta?

Martyna Frątczak

„Choroba nie jest w ogóle bardzo niebezpieczną, jakkolwiek zdarzają się wypadki śmierci.” głosi poradnik leczenia zwierząt dla hodowców sprzed ponad 100 lat. Książka zawiera opisy poważnych zabiegów chirurgicznych bez znieczulenia, cesarskiego cięcia poprzedzonego uderzeniem krowy toporem i przepisów leczenia chorób zakaźnych opartych na miksturach z wódką. Przyglądamy się najciekawszym z nich.

Czytaj więcej...