Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 lipca 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,7855 EUR EUR - 4,2592 GBP GBP - 4,7372 DKK DKK - 0,5705
Archiwum
19.07.2019 13:10 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,10- 6,20 zł/kg, średnia: 5,55 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ 12.07.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 178,25 (+ 0,85%), kukurydza SIE19 - 178,00 (+ 0,14%), rzepak SIE19 - 370,25 (+ 0,14%) [euro/tona] +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Producenci jaj tracą na skutek niesłusznych oskarżeń. Salmonella na skorupkach jaj może pochodzić nawet ze sklepowych półek

Redakcja

Producenci jaj w Polsce czują się niesprawiedliwie traktowani przez państwowe służby sanitarne. Coraz częściej dochodzi do sytuacji, w których rodzimi dostawcy jaj pokrywają koszty błędów i zaniedbań, za które nie ponoszą odpowiedzialności – twierdzi Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Często bowiem okazuje się, że np. salmonella na skorupkach jaj nie pochodzi z fermy, lecz ma zupełnie inne źródło.

Czytaj więcej...

Kozy przewidują wybuchy wulkanów. Naukowcy chcą wykorzystać ich zdolności

Martyna Frątczak

Zapiski historyczne pokazują, że ludzie już od dawna obserwowali nietypowe zachowania zwierząt przed nadejściem katastrof naturalnych. Podobne zdarzenia spotykane są również i dzisiaj. Słonie, psy, ptaki, bawoły wodne czy kurczaki potrafią z dużym wyprzedzeniem zapowiadać nadejście klęsk żywiołowych. Kozy domowe okazały się być utalentowane w wyczuwaniu nadchodzących erupcji wulkanów. Badacze postanowili poznać dokładniej ich zachowania i opracować system ostrzegania, który by z nich korzystał.

Czytaj więcej...

Stres cieplny krów można zmniejszyć odpowiednią paszą

Martyna Frątczak

W miarę postępowania globalnego ocieplenia coraz powszechniejszym i dotkliwszym problemem jest stres cieplny zwierząt. Szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury są krowy mleczne. Przegrzanie ich organizmów bardzo szybko skutkuje spadkiem odporności, płodności, pobrania paszy, wydajności mlecznej i jakości produkowanego mleka. To kosztowny i trudny do rozwiązania problem. Eksperci od dawna poszukują złotego środka, zarówno w genetyce zwierząt, jak i sposobach ich utrzymywania. Opracowano również liczne strategie żywieniowe, mające obniżyć wrażliwość krów na przegrzanie i jego negatywne skutki. Jakie komponenty i dodatki paszowe mają tutaj największe znaczenie?

Czytaj więcej...

Czy z duńskiej świni wyjdzie dobra kiełbasa?

Paweł Hetnał

Adam Mickiewicz jest masarzem od 20 lat. Pracował w różnych rzeźniach i również lokalnie wyrabia swoje wędliny. - Gdy zaczynałem nie było tyle chemii w mięsie, był inny żywiec, inaczej karmiony. Do kiełbasy dodawało się wołowinę, co teraz nie jest praktykowane – mówi masarz z Podlasia.

Czytaj więcej...

Wataha wilków zagryzła na Podkarpaciu sześć sztuk bydła. Drapieżniki nic nie robią sobie z obecności człowieka

Redakcja

Jak informuje portal esanok.pl w tym tygodniu w Zboiskach, w gminie Bukowsko w woj. podkarpackim, wilki zaatakowały i zagryzły bydło. Łącznie wataha czternastu osobników zagryzła 5 jałówek i 1 samca. Pastwisko było zabezpieczone ogrodzeniem. Do zagryzień doszło w biały dzień, a dookoła w tym czasie pracowali drwale i odbywały się inne prace polowe.

Czytaj więcej...

Irlandia wprowadzi zakaz hodowli zwierząt futerkowych

Redakcja

Irlandia przygotowuje projekt ustawy zakazującej hodowli zwierząt futerkowych. Komentując decyzję rządu, minister rolnictwa, żywności i gospodarki morskiej, Michael Creed, powiedział, iż „odbyła się poważna, społeczna debata na temat zwierząt futerkowych, która miała zadecydować o zaniechaniu hodowli”. Wg ministra nastąpiło przesunięcie oczekiwań społecznych w stosunku do tego sektora, a ostatnie badania weterynaryjne, na które się powołuje, mają dowodzić, że hodowla norek jest sprzeczna z dobrostanem zwierząt.

Czytaj więcej...

Martwe kury wyrzucał za płot

Redakcja

Na kurzej fermie w miejscowości Niedźwiedź pod Stargardem Szczecińskim jeden z pracowników pozbywał się martwych zwierząt, wyrzucając je poza ogrodzenie obiektu. Jego działania zostały zarejestrowane przez aktywistów z grup na rzecz ochrony zwierząt. Kurzym truchłem żywiła się dzika zwierzyna. Sprawą zajmuje się policja i inspekcja weterynaryjna.

Czytaj więcej...

Krowy z 15-centymetrowymi dziurami w ciele. Naukowcy z bliska przyglądają się procesowi trawienia

Paweł Hetnał

W stacji eksperymentalnej Sourches we Francji należącej do grupy rolno-przemysłowej Avril, obrońcy praw zwierząt nagrali materiał, który ukazuje bydło z 15-centymetrowym „okienkiem” wyciętym w ciele zwierzęcia, które pozwala na śledzenie procesu trawienia w jednym z czterech żołądków krowy. Ponadto aktywiści na terenie obiektu zauważają zniekształcone kurczaki, świnie, cielęta i chore króliki zamknięte w maleńkich klatkach. Grupa Avril zaprzecza tym doniesieniom i uważa, że materiał został zmanipulowany oraz przygotowany w celu wywołania sensacji. Ta metoda badawcza stosowana jest od lat na całym świecie. 

Czytaj więcej...