Wysoce zjadliwą grypę ptaków wykryto w stadach bydła w kilku stanach USA. To pierwszy odnotowany przypadek przeskoczenia tego wirusa na bydło. Czy zakażone krowy zostaną poddane ubojowi?
Zabieg inseminacji krów, który nie kończy się zacieleniem krowy to częsta przyczyna frustracji hodowców bydła. Ponoszą przez to zbędne koszty. Szacuje się, że każdy dzień opóźnienia kolejnej laktacji u krowy, kosztuje hodowcę przynajmniej 20 zł. Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzenia inseminacji?
W Luizjanie w USA przyszło na świat żywe cielę z dwoma głowami. Hodowca objął je troskliwą opieką. Czy cielak ma szansę na osiągnięcie dorosłości? Jak często zdarzają się takie wady rozwojowe i czym mogą być spowodowane?
Jeszcze wczoraj krowa wydawała się być w dobrej kondycji, a dzisiaj rano znajdujemy jej zwłoki - rozdęte, z nogami sterczącymi do góry. Z jamy nosowej i ustnej wypływa krew. Co spowodowało tą nagłą śmierć zwierzęcia? Odpowiedź może nie być oczywista.
Główny Lekarz Weterynarii Algierii 5 marca 2024 r. poinformował Główny Inspektorat Weterynarii o zatwierdzeniu wzoru świadectwa zdrowia dla wołowiny i bydła z Polski.
Naukowcom udało się stworzyć szczepionkę, która skutecznie chroni cielaki przed ciężkimi biegunkami w przebiegu kryptosporydiozy. Jest to pierwszy tego typu preparat. Jakie są dowody na jego efektywność i kiedy pojawi się na rynku?
Mark Zuckerberg zainteresował się rolnictwem i ogłosił, kupił stado bydła, które będzie karmić orzechami makadamia i piwem. Tym samym chce stworzyć świetnej jakości wołowinę. Wiele osób krytykuje jego pomysł jako oderwany od rzeczywistości i mający fatalny wpływ na środowisko.
W diecie prosiąt warto wrócić do natury. Prosięta dzików uczą się jedzenia stałego pokarmu od samego początku życia, jedząc w niewielkich ilościach trawę i inne źródła włókna. W najnowszych badaniach podawano prosiakom od 2. dnia życia siano z traw. Czy miało pozytywny wpływ?
Krzyżówka między krową a bizonem - beefalo - została stworzona przez amerykańskich hodowców. Chcieli otrzymać lepiej umięśnione i bardziej wytrzymałe zwierzęta. Znalazła zastosowanie w komercyjnej hodowli, czy okazała się niewypałem?
Pasożyt wywołujący kryptosporydiozę jest obecny właściwie we wszystkich stadach bydła. Jest przyczyną uciążliwych biegunek u cieląt, a być może również gorszej wydajności dorosłych zwierząt. Czy można się go pozbyć?
Pasożyty występują powszechnie u dorosłego bydła mięsnego i mlecznego – również w systemach bez dostępu do pastwisk. W podstępny sposób powodują straty ekonomicznie. Bez wyraźnych objawów pogarszają przyrosty masy ciała i obniżają wydajność mleczną.
Na jakim poziomie jest bioasekuracja, a konkretniej praktyki czyszczenia i dezynfekcji na fermach świń w Europie? Sprawdzono, jak to wygląda w 10 państwach UE, w tym w Polsce, Niemczech, Belgii i Holandii. Polska znalazła się wśród państw o najwyższym poziomie bioasekuracji.
Kaszel, katar, charczenie, wypływ wydzieliny z nosa lub oczu – to trudne do pominięcia objawy zakażenia układu oddechowego. U ptaków mogą być spowodowane przez cały szereg wirusów, bakterii i grzybów. Przedstawiamy najważniejsze z nich.
Komisja Europejska chce zakazać stosowania klatek porodowych dla macior w całej UE. Jak wpłynie to na ekonomię gospodarstw? Jakie dodatkowe koszty i straty czekają na hodowców trzody chlewnej? Najnowsza analiza.
Austriacki minister z partii Zielonych chce, aby hodowcy przestali stosować podłogi rusztowe w chlewniach. Rolnicy początkowo mieli aż 17 lat na wprowadzenie zmian, jednak okres ten skrócono. Przepisy mogą wejść w życie już w 2030 roku.
Jakie szczepionki na zapalenie wymienia są obecnie dostępne na rynku? Czy faktycznie są skuteczne? Podsumowujemy najważniejsze kwestie związane ze szczepieniami w walce z mastitis w stadzie.
Przeprowadzono wywiady z 190 hodowcami drobiu z Polski i innych państw Unii Europejskiej. Spytano ich o bioasekurację - jakie rozwiązania i strategie wprowadzili na fermie, a co uważają za zbędne. Które elementy bioasekuracji hodowcy najczęściej lekceważą i dlaczego?
Czy duże cielęta są wyłącznie obciążeniem dla krowy? Jaki wpływ mają na produkcję mleczną w kolejnej laktacji? W ostatnich badaniach sprawdzono zależność między masą urodzeniową cielaka, a wydajnością mleczną matki. Wzięto w nich pod uwagę wyłącznie te porody, które przebiegły bez komplikacji. Otrzymano bardzo ciekawe wnioski.
Odkryto, że bakterie jelitowe regulują u kurczaków przyrosty tkanki tłuszczowej i mięśni. W jaki sposób to robią? Czy możemy na to wpłynąć probiotykami?