Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
13 września 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,9120 EUR EUR - 4,3396 GBP GBP - 4,8705 DKK DKK - 0,5812
Archiwum
13.09.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 170,25 (+ 0,44%), kukurydza LIS19 - 162,75 (+ 0,31%), rzepak LIS19 - 383,50 (+ 0,20%) [euro/tona] +++ +++ +++ 13.09.2019 13:04 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,90 - 5,80 zł/kg, średnia: 5,32 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Po reportażu o uboju chorych krów wielkie poruszenie. Będą kamery w każdym zakładzie?

Redakcja

W miniony piątek telewizja TVN, w programie ”Superwizjer”, przedstawiła materiał śledczy, który ukazuje proceder uboju chorych krów na terenie jednego z mazowieckich zakładów. Sceny zawarte w tym reportażu są wstrząsające i wielu konsumentom mogą na długi czas obrzydzić jedzenie wołowiny. Środowisko hodowców ma nadzieję, że ten incydentalny przypadek nie będzie miał wpływu na ocenę całej branży mięsnej.

Czytaj więcej...

Wypas krów na pastwiskach z dopłatami?

Redakcja

Świętokrzyska Izba Rolnicza złożyła wniosek do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczący wprowadzenia dopłaty do wypasu krów na pastwiskach, łąkach i innych powierzchniach paszowych. Wniosek dotyczy utworzenia nowego działania i wprowadzenie go na stałe do PROW 2021-2027.

Czytaj więcej...

Czy na hodowli strusi można jeszcze zarobić?

Hanna Krugiełka

Strusie są dla mnie przemiłymi kolosami o kreskówkowym uśmiechu. Trudno mi sobie jednak wyobrazić coś takiego, jak ubojnia strusi. Jajka, raczej jaja (waga od 12 gram do 2 kilogramy), pióra – owszem. Miłe pamiątki z wyjazdów do gospodarstw agroturystycznych, biżuteria. Ale strusie mięso? Ubojnie? No dobrze, w końcu z wykształcenia jestem rolnikiem, to i strusie mięso na talerzu powinnam sobie wyobrazić.

Czytaj więcej...

Kozy preferują twarze uśmiechniętych ludzi

Martyna Frątczak

Proces udomowienia zwierząt ukształtował ich budowę ciała, fizjologię oraz sposób zachowania, co było wynikiem potrzeby i chęci człowieka do współpracy z oswojonymi i przewidywalnymi stworzeniami, różniącymi się od swoich dzikich krewniaków. Zwierzęta takie, jak psy czy konie, sztukę odbierania i właściwego interpretowania sygnałów płynących ze strony człowieka opanowały na bardzo wysokim poziomie. To, czy zwierzęta gospodarskie wykorzystywane przede wszystkim jako źródło surowców również posiadły podobne zdolności, nie jest już wcale takie oczywiste. Coraz więcej eksperymentów pokazuje jednak, że również one potrafią rozpoznawać komunikaty ludzkie, nawet tak subtelne, jak uśmiech czy grymas złości na twarzy. Nie są one z pewnością tajemnicą dla kóz domowych, czego dowiedli badacze w jednym z najnowszych badań.

Czytaj więcej...

Mali producenci żywca drobiowego walczą o przetrwanie. Czy ministerstwo podejmie interwencję?

Paweł Hetnał

W związku z drastycznym spadkiem cen żywca drobiowego w ostatnich miesiącach (minimum 30 proc. poniżej kosztów wytworzenia) hodowcy domagają się tego aby ich interesy zostały zabezpieczone. - Hodowcy wskazują, że koszty produkcji przekraczają cenę jaką mogą uzyskać. Tego typu produkcja staje się nieopłacalna, co może prowadzić do upadku wielu zakładów – uważa poseł Norbert Kaczmarczyk. 

Czytaj więcej...

Co wykazały kontrole jakości mięsa w zakładach ubojowych?

Redakcja

W związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i podejmowanymi przez niego działaniami mającymi wpłynąć na poprawę sytuacji na rynku mięsa w Polsce, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych zlecił przeprowadzenie kontroli doraźnych w zakładach ubijających, rozbierających i sprzedających mięso drobiowe i czerwone. Wojewódzcy inspektorzy JHARS przeprowadzili kontrole w 34 podmiotach na terenie całej Polski. Co wykazały ich działania? 

Czytaj więcej...

Dzikie ptactwo w Polsce

Redakcja

Mięso dzikiego ptactwa natury jest szeroko pozyskiwane podczas polowań (Tabela 1). Duża ilość pozyskanych zwierząt świadczy o znacznej populacji dziko żyjącej. Spośród ptactwa dzikiego pozyskiwane są: bażanty, kuropatwy, dzikie gęsi, kaczki, łyski, słonki, grzywacze i jarząbki. Spośród pozyskiwanych ptaków, największą popularnością cieszą się kaczki, kuropatwy, gęsi i bażanty. W celu utrzymania populacji bażanta stosowane jest zasiedlanie terenów ptakami. Dzikie ptactwo jest nieodłącznym elementem polskiej fauny oraz kultury. Polowania czy same zwierzęta były uwieczniane na obrazach, a kultura spożywania dziczyzny sięga czasów Mieszka I. 

Czytaj więcej...

Zmiany w Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Redakcja

Od wczoraj zaczęły obowiązywać nowe rozwiązania w zakresie wykorzystania środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Od teraz pieniądze z tego Funduszu będą mogły być przeznaczane wyłącznie na promocję mięsa wieprzowego pochodzącego ze świń urodzonych w Polsce.

Czytaj więcej...

Spada pogłowie świń w Niemczech

Redakcja

Liczba gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną w Niemczech w listopadzie 2018 roku spadła do 22,4 tys. (-4,6% r/r). Pogłowie świń w Niemczech również spadało do 26,44 mln sztuk (-4,1% r/r).

Czytaj więcej...

Sytuacja na rynku trzody chlewnej jest najtrudniejsza od dwóch dekad

Redakcja

Ostatnie w bieżącym roku spotkanie delegatów Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej w Przysieku zdominowała dyskusja na temat wieprzowiny i niepewnej przyszłości polskiej wsi. Jak czytamy w komunikacie KPIR, od ponad 4 lat samorząd rolniczy obserwuje degradację produkcji mięsa wieprzowego w Polsce. Ostatnie lata, to jednak tylko część dłuższego procesu. - Obecna sytuacja na rynku trzody chlewnej jest najtrudniejszą od 20 lat – stwierdził w trakcie dyskusji prezes Izby Ryszard Kierzek. 

Czytaj więcej...

Polacy spożywają coraz więcej gęsiny, m.in. w święta

Redakcja

Polacy coraz chętniej sięgają po gęsinę – w ciągu ostatnich 15 lat spożycie tego mięsa wzrosło o ponad 300 g na jedną osobę. Pojawia się na polskich stołach m.in. przy okazji świąt Bożego Narodzenia czy 11 listopada, czyli dnia świętego Marcina. Gęsina jest dwukrotnie bardziej kaloryczna niż mięso indyka lub kurczaka, zawiera jednak zdrowe tłuszcze oraz kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Jest także znacznie bogatsza w witaminy i składniki mineralne niż inne mięsa drobiowe. 

Czytaj więcej...

Owce w winnicach – korzyści ekonomiczne i ekologiczne

Martyna Frątczak

Jaki wpływ mogą mieć owce na uprawę winorośli i czy wiążą się z konkretnymi korzyściami dla właścicieli winnic? Obserwowany w ostatnich latach rozwój produkcji winiarskiej pociąga za sobą znaczne zmiany w gospodarowaniu ziemią na wielu obszarach i kreuje nowe wyzwania, między innymi ze względu na konieczność stosowania herbicydów.

Czytaj więcej...