Wraz z inflacją ceny pasz i suplementów dla trzody chlewnej wzrastają. Co można zrobić, aby zredukować te koszty? Przedstawiamy praktyczne wskazówki i strategie.
Biegunki to częsty problem u cieląt. Wielu hodowców poszukuje tanich i szybkich rozwiązań, zazwyczaj pytając o rady na portalach społecznościowych. Istnieją różne domowe sposoby na leczenie biegunek cieląt. Czy faktycznie są skuteczne?
Poszukując opłacalnych pasz w żywieniu bydła, warto zwrócić uwagę na produkty uboczne przemysłu olejarskiego. Makuchy po mechanicznym tłoczeniu oleju mogą być cennym źródłem białka i tłuszczu. Z których roślin oleistych otrzymujemy najbardziej wartościowe komponenty?
Badania pokazują, że nawet 50% krów mlecznych w stadzie w ciągu swojego życia przechodzi złamanie ogona. To bardzo bolesny dla krów uraz, znacznie obniżający ich dobrostan. Co jest najczęstszym powodem złamań ogona i jak ich uniknąć?
- Od 6 kwietnia niemal wszystkie gospodarstwa drobiarskie w Polsce wejdą w kolizję z prawem. Stanie się tak za sprawą ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt. Producenci od kilku tygodni bezskutecznie próbują sprostać wymaganiom tego aktu prawnego, ale mimo wielu wysiłków i konsultacji nie jest to możliwe. Tymczasem w tych dniach upływają ustawowe terminy rejestracyjne – alarmuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP).
Sąsiedzi „mieszczuchy” często narzekają na nieprzyjemne zapachy z pobliskich gospodarstw. Poza tym wyjątkowo intensywne wonie mogą sugerować m.in. problemy z zarządzaniem odchodami zwierząt. Jak zmniejszyć ilość powstających na fermie przykrych zapachów i ograniczyć ich uwalnianie?
Mają być tanie, odżywcze, zdrowie i przyjazne środowisku. Czy rzeczywiście tak jest? Przyglądamy się potencjalnym zagrożeniom związanym z masową produkcją owadów paszowych i spożywczych.
Pasożyty atakujące jelita i płuca świń mogą doprowadzić do ogromnych strat. Nawet niewielka liczba pasożytów znacznie pogarsza wyniki prosiąt. Robaki świń wykrywa się na ponad 80% ferm w Polsce. Jakie pasożyty najczęściej są problemem? Które gospodarstwa są szczególnie narażone?
Stan zapalny poduszek łap u kurcząt i indyków to powszechny problem. Wpływa na ocenę gospodarstwa podczas badania poubojowego i może generować poważne straty finansowe. Co jest przyczyną zapalenia i jak można mu zapobiec?
Spadek nieśności u kur to sygnał, którego nie należy ignorować. Czym może być spowodowany? Podsumowujemy najczęstsze przyczyny: naturalne, środowiskowe, żywieniowe i zdrowotne.
Przygniecenia prosiąt przez lochy są częstym problemem w hodowli trzody chlewnej. Zdarzają się na fermach ze skrajnie różnymi warunkami utrzymania. Co jest więc ich główną przyczyną? Winę ponosi hodowca, środowisko, locha, czy same prosięta?
Naukowcy z USA wyhodowali modyfikowane genetycznie świnie z pełną odpornością na wirusa zespołu rozrodczo-oddechowego świń (PRRS). Być może wkrótce trafią na rynek. Potencjalnie da się również uzyskać świnie odporne na wirusa ASF. Czy GMO to przyszłość walki z chorobami zwierząt?
Świetnym zamiennikiem pełnego mleka dla cieląt są preparaty mlekozastępcze – o ile są wysokiej jakości i prawidłowo podawane. Jak rozpoznać dobry preparat i w jaki sposób odpajać cielęta?
Wraz z inflacją ceny pasz i suplementów dla bydła dramatycznie rosną. Co można zrobić, aby zredukować te koszty? Przedstawiamy praktyczne wskazówki i strategie.
Wykorzystanie wody deszczowej do pojenia drobiu i innych zwierząt to ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie. Już teraz stosują je niektórzy drobnoskalowi hodowcy. Większe gospodarstwa mogą jednak potrzebować specjalnych technologii gromadzenia i oczyszczania deszczówki. Nad nowymi rozwiązaniami pracują naukowcy z Belgii.
Epidemia ptasiej grypy zmusza wielu producentów w USA do likwidacji stad drobiu. Coraz częściej stosują w tym celu ubój przez udar cieplny. Wentylacja kurników jest odcinana, a temperatura wewnątrz pomieszczeń podnoszona. Ptaki padają z ekstremalnego przegrzania i uduszenia. Metoda ta jest zupełnie legalna i można ją stosować również do uboju trzody chlewnej. Dlaczego hodowcy po nią sięgają?
Duży spadek krajowej produkcji jaj będzie miał odzwierciedlenie w cenach. W tym roku stawki mogą oscylować w przedziale 1,30-1,60 zł za sztukę. To skłania Polaków do powrotu do przyzagrodowego chowu kur.
Wiele krów jest w stanie podtrzymać laktację przez okres dłuższy niż „przepisowe” 305 dni. Zasuszanie, kolejna ciąża i początek laktacji wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi i dużymi kosztami. Być może więc dobrym pomysłem jest przedłużenie laktacji? Ma to swoje plusy i minusy.
Dwa lata temu wszystkie duńskie fermy norek zostały zamknięte – na polecenie rządu. Skutkiem tej decyzji było zagazowanie wszystkich zwierząt (około 15 milionów zwierząt) ze względu na odkrycie wariantu koronawirusa przenoszonego na ludzi. Pomimo że ogniska COVID-19 zostały udokumentowane na ponad 480 fermach futer z norek w 12 różnych krajach Europy i Ameryki Północnej od kwietnia 2020 r., to Dania zdecydowała się na najbardziej radykalne rozwiązanie.
W Chinach przyszły na świat 3 klony wysokowydajnych krów mlecznych. Będą w stanie produkować aż 18 ton mleka rocznie. W jaki sposób sklonowano krowy i czy zwierzęta z tej procedury są "normalne"? Czy w przyszłości produkcja mleka i mięsa opierać się będzie na hodowli klonów?