Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
13 września 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,9120 EUR EUR - 4,3396 GBP GBP - 4,8705 DKK DKK - 0,5812
Archiwum
13.09.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 170,25 (+ 0,44%), kukurydza LIS19 - 162,75 (+ 0,31%), rzepak LIS19 - 383,50 (+ 0,20%) [euro/tona] +++ +++ +++ 13.09.2019 13:04 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,90 - 5,80 zł/kg, średnia: 5,32 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Konik polski – hodowla zachowawcza

Redakcja

Konik polski to jedyna rodzima rasa konia wywodząca się od dzikich tarpanów. Cechą charakterystyczną tych zwierząt jest myszate umaszczenie z czarną pręgą wzdłuż kręgosłupa oraz z czarną grzywą i ogonem z niewielkim udziałem jasnych włosów. Są to niewielkie konie osiągające 140 cm w kłębie i ok. 400 kg wagi. Ze względu na swoje pochodzenie są bardzo wytrzymałe, odporne na choroby i dlatego też utrzymywane są w systemie rezerwatowym.

Czytaj więcej...

Nowa chlewnia w woj. łódzkim wyprodukuje 18 tys. prosiąt rocznie

Redakcja

Dzisiaj minister Jan Krzysztof Ardanowski wziął udział w otwarciu chlewni w Cieślinie (woj. łódzkie). Potężna inwestycja państwa Tarnowskich w postaci chlewni na 600 macior w cyklu zamkniętym, pozwoli na odchowanie około 30 prosiąt rocznie od maciory. - To łącznie 18 000 rocznie. O tyle zmniejszy się import prosiąt do tuczu z zagranicy – stwierdził szef resortu rolnictwa.

Czytaj więcej...

Nawet dwa jaja dziennie: zaskakująca fizjologia kury

prof. Piotr Tryjanowski

W warunkach chowu przemysłowego dobrze prowadzone stada dają praktycznie jedno jajo na kurę nioskę dziennie. W małych stadach przydomowych, zwłaszcza gdy nadejdą jesienno-zimowe chłody czasem jednego jaja możemy oczekiwać od stadka pięciu kur. Jednak podręczniki biologii ptaków, ale i drobiarstwa podsuwają złotą myśl: w układzie idealnym kury powinny składać jedno jajo dziennie, gdyż tworzy się ono przez ok. 24 godziny. Wiele jednak zależy od organizacji kurnika, podawanej paszy, witamin oraz makro- i mikroelemntów, ewentualnych chorób, wieku i kondycji zwierząt.

Czytaj więcej...

Dyskryminacja polskiej żywności. Czechy ignorują zagrożenia z innych źródeł

Martyna Frątczak

Zanieczyszczone chemioterapeutykiem tusze wieprzowe z Barbados trafiły do Czech. Zagrożenie ogłoszono 21 lutego, tego samego dnia, w którym Czechy szeroko rozprzestrzeniły informację o wykryciu bakterii Salmonella w wołowinie pochodzącej z Polski. W tuszach wieprzowych pochodzących z Barbados wykryto przekraczające tolerowany poziom pozostałości weterynaryjnego leku lewamizolu. Tusze trafiły na rynek w Belgii, Czechach, Niemczech oraz Polsce.

Czytaj więcej...

Salmonella wykryta w wołowinie z Niemiec. W mediach cisza.

Martyna Frątczak

22 lutego ogłoszono oficjalny komunikat o wykryciu bakterii wysoce patogennego serotypu Salmonella typhimurium w mielonym mięsie wołowym pochodzącym z Niemiec. Groźny patogen znaleziono we wszystkich próbkach pobranych do testów. Wołowina pakowana była w Danii i trafiła do sklepów w Finlandii.

Czytaj więcej...

Coraz większe utrudnienia dla obiektów powyżej 210 DJP

Redakcja

- Brak planów miejscowych w większości polski gmin został wykorzystany do oprotestowania sporej części inwestycji przez zwolenników nowego osadnictwa podmiejskiego, zabudowy letniskowej czy działalności pozarolniczej. Konfliktogenne projekty inwestycyjne w produkcję trzody chlewnej zniechęcają władze lokalne do wydawania pozwoleń na budowę, a procedura administracyjna zostaje celowo wydłużana o kilka lat narażając inwestora na dodatkowe koszty - zauważa Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. 

Czytaj więcej...

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią

Redakcja

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie wypadkowi, np. złamie kończynę, kręgosłup, lub też ulegnie innemu urazowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do rzeźni. W takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej zwierzęcia. Stosowne procedury istnieją, ale jak wygląda ich stosowanie w praktyce? Jakie są Wasze doświadczenia?

Czytaj więcej...

Jak wygląda hodowla zwierząt laboratoryjnych ?

Redakcja

Całkowita światowa liczba badań, z wykorzystaniem zwierząt laboratoryjnych może przekroczyć ponad 50 mln rocznie. Najbardziej popularne są myszy i szczury, które stanowią ok 83% zwierząt, później ryby, płazy gady i ptaki (łącznie 15%) i króliki 0,7% (wykres 1). Najpopularniejszymi kierunkami badań z wykorzystaniem zwierząt są medycyna i związany z nią rozwój nowych metod, terapii i profilaktyki, podstawowe badania biologiczne, medyczne, rozwój nowych metod diagnozowanie, ale także testowanie produktów używanych w gospodarstwie, rolnictwie i przemyśle.

Czytaj więcej...

Nie chcą silikonowej wołowiny z USA

Paweł Hetnał

12 lutego (godz. 11) odbędzie się pikieta pod ambasadą Stanów Zjednoczonych w Warszawie. Rolnicy będą manifestować przeciwko wprowadzaniu na europejski rynek wołowiny z USA i psuciu stosunków dyplomatycznych z Iranem, który jest dużym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych.

Czytaj więcej...

Francja-nieelegancja – tam również niedawno był skandal z niehumanitarnym ubojem zwierząt

Paweł Hetnał

W listopadzie ubiegłego roku francuskie stowarzyszenie obrońców zwierząt L214 opublikowało materiały z rzeźni w Boischaut w departamencie Indre, na których widać w jak skandalicznych warunkach dochodzi do uboju zwierząt. Ministerstwo rolnictwa nakazało natychmiastowe zamknięcie tego zakładu, ubijającego ponad 17 tys. zwierząt rocznie. Filmy z tej rzeźni opublikowane przez L241 wstrząsnęły Francuzami.

Czytaj więcej...

Greenpeace wypowiedział się o uboju chorych zwierząt. Sugerują zmianę diety i krytykują ministra Ardanowskiego

Redakcja

Jak twierdzą działacze Greenpeace Polska, ujawniony przez dziennikarzy „Superwizjera” proceder zabijania i sprzedawania mięsa chorych krów to nie problem jednej łamiącej prawo ubojni, czy wyłącznie samego systemu kontroli. „Zieloni” uważają, że patologia, której symptomem jest przypadek z okolic Ostrowi Mazowieckiej, jest jednym z wielu problemów obecnego systemu produkcji i konsumpcji mięsa, których zwalczenie jest niemalże niemożliwe. - Jednak aby te problemy ograniczyć, musimy radykalnie poprawić sposób w jaki chowa się zwierzęta w Polsce, jak się je sprzedaje i naszą dietę – wynika z opublikowanego wczoraj raportu Greenpeace Polska.

Czytaj więcej...

Kolejny cios dla polskiej wołowiny. Tym razem BSE na Dolnym Śląsku

Redakcja

W poniedziałek Międzynarodowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) podała, iż polski Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk zgłosił wykrycie w Polsce przypadku nietypowej gąbczastej encefalopatii bydła (nietypowej BSE). Podejrzenie nietypowej BSE bez wystąpienia objawów klinicznych stwierdzono u krowy z hodowli w Mirsku na Dolnym Śląsku. Zakażona krowa została zabita i zutylizowana.

Czytaj więcej...

Mleko, a nietolerancja laktozy? Czy możemy nadal je pić?

Redakcja

Na świecie w roku 2017 wyprodukowano 652,5 mln ton mleka krowiego (Tabela 1), jest to wzrost o 1,4% w porównaniu z rokiem poprzednim. Polska jest 6 producentem mleka krowiego w Unii Europejskiej, a produkcja w roku 2017 wyniosła 13,6 mln ton. Mleko krowie jest najczęściej spożywanym mlekiem na świecie. Niestety ze względu na cukier (laktozę), zawarty w tym mleku zwierzęcym, osoby nietolerujące tego składnika sięgają coraz częściej po mleka roślinne. Spośród mlek roślinnych wyróżniamy m.in. sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, kokosowe, orzechowe, konopne. Mleka te są szeroko dostępne, a wybór producentów jest dość duży.

Czytaj więcej...

Minister zapowiada drakońskie kary dla zamieszanych w ubój chorego bydła

Redakcja

Szef resortu rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski, w dzisiejszej audycji na antenie Polskiego Radia odniósł się do afery związanej z ubojem chorego bydła w zakładzie w Ostrowi Mazowieckiej. W jego opinii ten incydentalny przypadek psuje wizerunek polskiej żywności. Minister zapowiada, że te sprawę i każdy następny przypadek tego typu należy „wypalić gorącym żelazem”.

Czytaj więcej...