Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 stycznia 2020, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,8202 EUR EUR - 4,2370 GBP GBP - 4,9894 DKK DKK - 0,5670
Archiwum
22.01.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 195,75 (- 1,26%), kukurydza MAR20 - 172,50 (0,00%), rzepak LUT20 - 409,75 (- 0,06%) [euro/tona] +++ +++ +++ 22.01.2020 12:18 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,90 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,30 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Irlandia wprowadzi zakaz hodowli zwierząt futerkowych

Redakcja

Irlandia przygotowuje projekt ustawy zakazującej hodowli zwierząt futerkowych. Komentując decyzję rządu, minister rolnictwa, żywności i gospodarki morskiej, Michael Creed, powiedział, iż „odbyła się poważna, społeczna debata na temat zwierząt futerkowych, która miała zadecydować o zaniechaniu hodowli”. Wg ministra nastąpiło przesunięcie oczekiwań społecznych w stosunku do tego sektora, a ostatnie badania weterynaryjne, na które się powołuje, mają dowodzić, że hodowla norek jest sprzeczna z dobrostanem zwierząt.

Czytaj więcej...

Martwe kury wyrzucał za płot

Redakcja

Na kurzej fermie w miejscowości Niedźwiedź pod Stargardem Szczecińskim jeden z pracowników pozbywał się martwych zwierząt, wyrzucając je poza ogrodzenie obiektu. Jego działania zostały zarejestrowane przez aktywistów z grup na rzecz ochrony zwierząt. Kurzym truchłem żywiła się dzika zwierzyna. Sprawą zajmuje się policja i inspekcja weterynaryjna.

Czytaj więcej...

Krowy z 15-centymetrowymi dziurami w ciele. Naukowcy z bliska przyglądają się procesowi trawienia

Paweł Hetnał

W stacji eksperymentalnej Sourches we Francji należącej do grupy rolno-przemysłowej Avril, obrońcy praw zwierząt nagrali materiał, który ukazuje bydło z 15-centymetrowym „okienkiem” wyciętym w ciele zwierzęcia, które pozwala na śledzenie procesu trawienia w jednym z czterech żołądków krowy. Ponadto aktywiści na terenie obiektu zauważają zniekształcone kurczaki, świnie, cielęta i chore króliki zamknięte w maleńkich klatkach. Grupa Avril zaprzecza tym doniesieniom i uważa, że materiał został zmanipulowany oraz przygotowany w celu wywołania sensacji. Ta metoda badawcza stosowana jest od lat na całym świecie. 

Czytaj więcej...

Miejski miód może być zdrowszy od wiejskiego

Redakcja

W Polsce rośnie zarówno liczba rodzin pszczelich, jak i cena oraz spożycie miodu. Na przestrzeni ostatnich 15 lat spożycie wzrosło blisko dwukrotnie. Przybywa również pszczelarzy amatorów, dla których hodowla jest ciekawym, ale mało opłacalnym hobby, a nawet uli w miastach, zlokalizowanych na dachach budynków. Branża potrzebuje wsparcia konsumentów, którzy w tym celu powinni wybierać krajowe produkty.

Czytaj więcej...

Szansa na poprawę wizerunku polskiej wołowiny?

Redakcja

W siedzibie KOWR zorganizowana została wczoraj konferencja pt. „Prezentacja technologii blockchain w systemie monitorowania, bezpieczeństwa i jakości żywności, ze szczególnym uwzględnieniem hodowli i produkcji wołowiny”. Celem Konferencji było przedstawienie założeń przedsięwzięcia, które może poprawić wizerunek polskiej wołowiny oraz zrewolucjonizować jej produkcję. Oparte jest ono na innowacyjnej i nowatorskiej technologii blockchain, stosowanej, jak dotąd, ze znakomitymi rezultatami przez niektórych wiodących producentów wołowiny na świecie, a także w innych gałęziach produkcji żywności i nie tylko.

Czytaj więcej...

Wsparcie finansowe dla branży drobiarskiej za straty wywołane przez grypę ptaków

Redakcja

Producenci drobiu i jaj poszkodowani przez grypę ptaków w sezonie 2016/2017 mogą starać się o dodatkowe wsparcie finansowe. Taką szansę dają najnowsze krajowe przepisy opublikowane w ubiegły piątek - 7 czerwca 2019 roku. Nowe środki finansowe mają na celu zrekompensowanie strat ekonomicznych poniesionych przez branżę drobiarską z tytułu przerw w produkcji wynikających z nakazu służb weterynaryjnych. 

Czytaj więcej...

Decyzja o likwidacji stada dzikiego bydła z Ciecierzyc wciąż nie została uchylona

Redakcja

Właściciel stada wolno żyjącego bydła z Ciecierzyc zrzekł się praw do tych zwierząt na rzecz Zielonogórskiego Biura Obrony Praw Zwierząt. Wcześniej minister rolnictwa postanowił, że bydło trafi do państwowego gospodarstwa rolnego, ale obrońcy praw zwierząt chcieliby widzieć je w gospodarstwie w Czarnocinie k. Szczecina. Na tę chwile jednak nie została nawet uchylona decyzja powiatowego lekarza weterynarii o likwidacji stada liczącego ponad 170 zwierząt.

Czytaj więcej...

Wychudzone krowy leżały w odchodach. Widać, że umierały w cierpieniu

Redakcja

W ubiegłym tygodniu Powiatowy Lekarz Weterynarii w Limanowej dokonał makabrycznego odkrycia. W jednym z gospodarstw w miejscowości Olszówka w gminie Mszana Dolna, właściciel gospodarstwa zagłodził sześć krów, trzy owce i jedno jagnię. Padłe zwierzęta były wychudzone, leżały w odchodach. Widać, że umierały w cierpieniu, bez dostępu do wody. Zatrzymany właściciel zwierząt tłumaczył, że dostał nową pracę i mógł je karmić tylko raz w tygodniu.

Czytaj więcej...

Po najeździe obrońców praw zwierząt, żadna świnia nie zachorowała

Paweł Hetnał

W połowie maja ponad stu aktywistów organizacji na rzecz obrony zwierząt okupowało fermę świń w holenderskim Boxtel. Na miejscu zebrała się kontrmanifestacja złożona z rolników, którzy nie przebierali w środkach. Samochody aktywistów wylądowały w przydrożnych rowach, a miejscowy burmistrz potępił działania animalsów. Po okupacji chlewni, stado świń zostało poddane kwarantannie i kompleksowo przebadane. Okazało się, że aktywiści nie zawlekli do chlewni żadnej choroby.

Czytaj więcej...

Hodowcy bydła z Małopolski proszą o pomoc w zorganizowaniu bazy paszowej

Paweł Hetnał

W odpowiedzi na apel dyrektora Małopolskiej Izby Rolniczej, poseł Norbert Kaczmarczyk zwrócił się do ministra rolnictwa o wsparcie dla hodowców bydła, którzy zmagają się z niedoborem paszy dla zwierząt, wywołanym skrajnymi zjawiskami atmosferycznymi – najpierw suszą, a później powodziami. Szczególnie trudna sytuacja jest w powiecie tarnowskim i dąbrowskim.

Czytaj więcej...