Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 stycznia 2020, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,8202 EUR EUR - 4,2370 GBP GBP - 4,9894 DKK DKK - 0,5670
Archiwum
22.01.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 195,75 (- 1,26%), kukurydza MAR20 - 172,50 (0,00%), rzepak LUT20 - 409,75 (- 0,06%) [euro/tona] +++ +++ +++ 22.01.2020 12:18 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,90 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,30 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Instytut Szczęśliwego Prosiaka w zawieszeniu. Wipasz jednak walczy o jego utworzenie

Paweł Hetnał

Wg koncepcji budowy Instytutu Szczęsliwego Prosiaka firmy Wipasz, od samego początku zwierzęta mają być wolne od stresu. Małe prosięta będą przebywać z matkami przez 4 tygodnie. Następnie trafiają do pomieszczeń, gdzie dzięki bardzo dobrym warunkom będą rozwijać się w sposób zdrowy i naturalny. Nowoczesny system wentylacji, optymalne doświetlenie obiektu światłem dziennym, swoboda w poruszaniu się, całodobowa opieka, swobodny dostęp do pokarmu i wody to podstawowe działania zwiększające komfort funkcjonowania zwierząt. Tak miało być, ale na razie inwestycja pozostaje w zawieszeniu. Wipasz jednak nie zamierza złożyć broni i nadal walczy o realizację tego przedsęwzięcia.

Czytaj więcej...

Otwarte Klatki o zablokowaniu inwestycji Wipaszu: Zarzut dotyczący ekoterroryzmu nie ma żadnego oparcia w faktach

Redakcja

- Instytut szczęśliwego prosiaka Wipaszu zablokowany – poinformował w niedzielę "Puls Biznesu". Firma z pomocą naukowców do 2020 r. zamierzała zbudować pod Kętrzynem nowoczesny zakład hodowli prosiąt i tym samym ograniczyć napływ importowanych warchlaków z Danii. Jak czytamy w Pulsie Biznesu, który cytuje wypowiedź prezesa firmy, inwestycję zablokowali "ekoterroryści" ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Poniżej prezentujemy stanowisko ekologów w tej sprawie. 

Czytaj więcej...

Wpływ sztucznego odchowu na prosięta

Martyna Frątczak

Wczesne odsadzanie prosiąt od maciory i sztuczny odchów bardzo silnie osłabiają dobrostan zwierząt, spowalniają ich wzrost i negatywnie wpływają na zachowanie. To konkluzje z niedawno opublikowanego badania naukowców z Irlandii oraz Szkocji. W eksperymencie przyjrzeli się jednej ze strategii zarządzania licznymi miotami prosiąt.

Czytaj więcej...

Producenci jaj tracą na skutek niesłusznych oskarżeń. Salmonella na skorupkach jaj może pochodzić nawet ze sklepowych półek

Redakcja

Producenci jaj w Polsce czują się niesprawiedliwie traktowani przez państwowe służby sanitarne. Coraz częściej dochodzi do sytuacji, w których rodzimi dostawcy jaj pokrywają koszty błędów i zaniedbań, za które nie ponoszą odpowiedzialności – twierdzi Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Często bowiem okazuje się, że np. salmonella na skorupkach jaj nie pochodzi z fermy, lecz ma zupełnie inne źródło.

Czytaj więcej...

Kozy przewidują wybuchy wulkanów. Naukowcy chcą wykorzystać ich zdolności

Martyna Frątczak

Zapiski historyczne pokazują, że ludzie już od dawna obserwowali nietypowe zachowania zwierząt przed nadejściem katastrof naturalnych. Podobne zdarzenia spotykane są również i dzisiaj. Słonie, psy, ptaki, bawoły wodne czy kurczaki potrafią z dużym wyprzedzeniem zapowiadać nadejście klęsk żywiołowych. Kozy domowe okazały się być utalentowane w wyczuwaniu nadchodzących erupcji wulkanów. Badacze postanowili poznać dokładniej ich zachowania i opracować system ostrzegania, który by z nich korzystał.

Czytaj więcej...

Stres cieplny krów można zmniejszyć odpowiednią paszą

Martyna Frątczak

W miarę postępowania globalnego ocieplenia coraz powszechniejszym i dotkliwszym problemem jest stres cieplny zwierząt. Szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury są krowy mleczne. Przegrzanie ich organizmów bardzo szybko skutkuje spadkiem odporności, płodności, pobrania paszy, wydajności mlecznej i jakości produkowanego mleka. To kosztowny i trudny do rozwiązania problem. Eksperci od dawna poszukują złotego środka, zarówno w genetyce zwierząt, jak i sposobach ich utrzymywania. Opracowano również liczne strategie żywieniowe, mające obniżyć wrażliwość krów na przegrzanie i jego negatywne skutki. Jakie komponenty i dodatki paszowe mają tutaj największe znaczenie?

Czytaj więcej...

Czy z duńskiej świni wyjdzie dobra kiełbasa?

Paweł Hetnał

Adam Mickiewicz jest masarzem od 20 lat. Pracował w różnych rzeźniach i również lokalnie wyrabia swoje wędliny. - Gdy zaczynałem nie było tyle chemii w mięsie, był inny żywiec, inaczej karmiony. Do kiełbasy dodawało się wołowinę, co teraz nie jest praktykowane – mówi masarz z Podlasia.

Czytaj więcej...

Wataha wilków zagryzła na Podkarpaciu sześć sztuk bydła. Drapieżniki nic nie robią sobie z obecności człowieka

Redakcja

Jak informuje portal esanok.pl w tym tygodniu w Zboiskach, w gminie Bukowsko w woj. podkarpackim, wilki zaatakowały i zagryzły bydło. Łącznie wataha czternastu osobników zagryzła 5 jałówek i 1 samca. Pastwisko było zabezpieczone ogrodzeniem. Do zagryzień doszło w biały dzień, a dookoła w tym czasie pracowali drwale i odbywały się inne prace polowe.

Czytaj więcej...