zm skiba

kojs

CenyRolnicze
29 marca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9886 EUR EUR - 4.3009 GBP GBP - 5.0300 DKK DKK - 0.5766
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Czy ubój zwierząt jest humanitarny ?

W dzisiejszych czasach wiele kontrowersji budzi hodowla zwierząt, w szczególności intensywna produkcja zwierząt. Z produkcją surowca i produktów mięsnych wiąże się wiele czynności technologicznych między innymi ogłuszenie i ubój zwierząt. Wybór odpowiedniej metody ogłuszenia warunkuje otrzymanie mięsa dobrej jakości. Z punktu widzenia dobrostanu, podstawowym celem oszałamianie zwierzęcia jest pozbawienie go świadomości, tak aby nie odczuwał bólu i cierpienia w trakcie uboju.

Czytaj więcej...

Czym jest odporność stadna? O znaczeniu szczepień i koronawirusie

Odporność stadna to pojęcie coraz częściej przewijające się w dyskusjach dotyczących obecnej pandemii koronawirusa. Chociaż niektórzy usłyszeli o niej dopiero teraz, nie jest konceptem nowym. Często podważana i nierozumiana przez tzw. antyszczepionkowców, chroni przed chorobami zakaźnymi miliony ludzi. Stanowi również podstawę skuteczności programów szczepień zwierząt gospodarskich.

Czytaj więcej...

Uzupełnienie: Jak spowolnić wzrost brojlerów na przykładzie wzrostu piskląt dzikich ptaków? Komentarz – prof. dr hab. Piotr Tryjanowski

W tekście dotyczącym spowolnienia wzrostu brojlerów (kliknij) Martyna Frątczak wskazała kilka praktycznych porad. Często zapominamy, że kury są ptakami, choć pod silną presją selekcyjną ze strony człowieka. Posiadają jednak mimo wszystko zestaw cech ptasich, w zrozumieniu funkcjonowania których mogłyby pomóc badania ornitologiczne wykonywane na dzikich ptakach. W interesującym nas zagadnieniu, warto by zapytać jak sugestie dotyczące spowolnienia wzrostu piskląt mają się do spowolnionego wzrostu piskląt u ptaków dzikich.

Czytaj więcej...

Gęsi na trudne czasy?

Minister Jan Krzysztof Ardanowski wraz z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi zachęca do zakładania przydomowych hodowli gęsi. Aktualnie, z powodu braku zbytu, wylęgarnie zmuszone są do utylizacji zarówno jaj i piskląt gęsich. Dlatego Fundacja zaprasza do kontaktu wszystkich rolników, którzy chcą się zająć chowem przyzagrodowym.

Czytaj więcej...

Nuda szkodzi odporności świń – wzbogacone środowisko ma znaczenie

Świnie utrzymywane na ograniczonej przestrzeni, pozbawionej urozmaiceń i stymulujących materiałów mogą odczuwać przewlekły stres. Prowadzi on do zaburzeń zachowania i wielu problemów zdrowotnych – takich jak obniżona odporność. Najnowsze badania pokazują, że wzbogacenie środowiska lub jego brak znacząco wpływa na funkcje układu odpornościowego u świń.

Czytaj więcej...

Jak spowolnić wzrost brojlerów?

Szybki wzrost brojlerów kurzych chowanych w systemie intensywnym jest zazwyczaj wysoce pożądaną cechą. Opracowano dziesiątki różnych strategii, które pozwalają przyśpieszyć przyrosty masy ciała brojlerów. Co jednak w sytuacji, gdy producenci stają przed paradoksalną koniecznością spowolnienia wzrostu ptaków?

Czytaj więcej...

Mykotoksyny, a zdrowie świń: jak mądrze rozwiązać problem?

Mykotoksyny to produkty uboczne wytwarzane przez grzyby, znajdowane w żywności i paszy, zagrażające zdrowiu i życiu zarówno zwierząt, jak i ludzi. Za szczególnie wrażliwe na ich działanie uważa się trzodę chlewną. Które mykotoksyny są dla niej najgroźniejsze? I czy problem mykotoksyn zawsze rozwiązują adsorbenty?

Czytaj więcej...

Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja dla tradycyjnego surowca?

Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdopodobniej produkcja żywności w obecnej formie jest zagrożona. Zespół ekspertów z firmy doradczej ATK Earney uważa, że producenci mięsa będą mieli poważne kłopoty. Niestety, ale rozwijamy się zbyt szybko, żyjemy zbyt szybko i zbyt szybko zaludniamy planetę. Obecnie na Ziemi żyje ok 7.6 miliarda ludzi, szacuje się, że w 2050 ta liczba dojdzie do 10 miliardów. Czy nasza produkcja nadąży? Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga przynajmniej 7 kg paszy (fot 1.). Autorzy projektu mięsa „in vitro” obliczyli, że z 10 komórek mięśniowych świni można byłoby w dwa miesiące uzyskać aż 50 tysięcy ton mięsa.

Czytaj więcej...

Dobrostan bez opasów. Nierówne traktowanie producentów bydła

Podlaskie Zrzeszenie Producentów Bydła krytycznie odniosło się do projektu rozporządzenia ministerstwa rolnictwa w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Dobrostan zwierząt” ujętego w ramach PROW 2014-2020. - Pragniemy wskazać, że zakres przewidzianej pomocy dobrostanowej jest niewystarczający, a zarazem krzywdzący względem posiadaczy bydła mięsnego (opasowego) – napisali w liście do ministra rolnictwa Andrzej Borkowski i Tomasz Zawadzki – członkowie komitetu założycielskiego PZPB.

Czytaj więcej...

Zdrowie racic wpływa na płodność krów

Kulawizny to bardzo często występujące u krów mlecznych schorzenia, które poważnie osłabiają zwierzęta, wpływają na ich dobrostan i w efekcie na wydajność produkcyjną. Większość rolników zdaje sobie sprawę ze związku między kulawiznami a wydajnością mleczną zwierząt. Problemy racicowe mogą jednak wpływać również na wskaźniki związane z płodnością krów. Co na ten temat mówią najnowsze badania i czy negatywnych skutków kulawizn można uniknąć? 

Czytaj więcej...

W walce z ASF nie wystarczą obietnice polityków. Rolnicy z powiatu piotrkowskiego tracą cierpliwość i myślą o wyjściu na ulice

Na początku miesiąca (6 lutego) w Wolborzu w powiecie piotrkowskim doszło do spotkania przedstawicieli władz państwa z rolnikami. Dyskutowano o tym jak uchronić tamtejsze chlewnie przed wirusem ASF. Padło wiele deklaracji, którym hodowcy świń przyklasnęli. Były to jednak tylko słowa, bowiem w ciągu trzech tygodni nie podjęto żadnych konkretnych działań, by zatrzymać postęp wirusa ASF w kierunku trzodziarskiego zagłębia zlokalizowanego w powiecie piotrkowskim. Rolnicy przestrzegają, że kolejne spotkanie z osobami, które decydują o zwalczaniu afrykańskiego pomoru świń, może odbyć się na manifestacji ulicznej. 

Czytaj więcej...

Zioła - alternatywa dla antybiotyków w żywieniu zwierząt

Rolnictwo ekologiczne charakteryzuje się tym, że łączy produkcję żywności z najbardziej korzystnymi dla środowiska praktykami. Stanowi alternatywę dla rolnictwa konwencjonalnego. W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania naturalnymi dodatkami paszowymi w żywieniu zwierząt. Najprawdopodobniej trend ten spowodowany jest ograniczeniem możliwości stosowania antybiotyków, a także jest to „ukłon” w stronę konsumentów, którzy coraz częściej wyrażają chęci w spożywaniu produktów pochodzących od zwierząt, których dieta bogata jest w naturalne komponenty paszowe.

Czytaj więcej...

Alpakoterapia - pomysł na modną działalność pozarolniczą, ale czy dla każdego?

Obecna, trudna i niepewna sytuacja gospodarcza polskich farmerów, związana między innymi z ASF, ptasią grypą, suszą i zmieniającymi się cenami skupu żywca, zmusza do szukania alternatywnych, pewnych dochodów z gospodarstw. Rolnicy ubiegają się o rozmaite dotacje. Czy prowadzenie alpakoterapii może stać się dochodową działalnością pozarolniczą? Jak ubiegać się o dotacje? Czy terapia przy pomocy alpak to przedsięwzięcie możliwe dla każdego rolnika?

Czytaj więcej...

Smak i zapach: potężne narzędzia w żywieniu zwierząt

Smaki i zapachy odgrywają w życiu zwierząt więcej funkcji, niż mogłoby się nam wydawać. Niektóre substancje zapachowe aktywują sygnały odpowiadające za apetyt i procesy trawienia, a receptory dla smaku słodkiego znaleziono nawet w jelitach. Nowe odkrycia pomagają zrozumieć rolę smaków i zapachów i stale ulepszać pasze dla zwierząt.

Czytaj więcej...

Unijna produkcja miodu zagrożona. Niepokojąca skala importu z Chin

W obliczu krytycznej sytuacji rynkowej, europejscy producenci miodu zrzeszeni w Copa Cogeca, zaapelowali 14 lutego 2020 r. do władz europejskich o zdecydowaną i szybką reakcję. Apelowi temu towarzyszy plan działania nakreślający konkretne środki, które pozwolą 650 000 europejskich pszczelarzy stanąć z podniesionym czołem. Stawka jest wysoka. Po bardzo trudnym roku 2019, stawką jest przetrwanie europejskich gospodarstw pszczelarskich, których zanik może doprowadzić do nieodwracalnego uszczuplenia stopnia samowystarczalności UE w zakresie produkcji miodu. 

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu