zm skiba

kojs

CenyRolnicze
24 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0417 EUR EUR - 4.3177 GBP GBP - 5.0220 DKK DKK - 0.5789
Archiwum


24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Ekstrakty w żywieniu zwierząt - nie tylko w ekologicznej produkcji

Ekologiczna hodowla zwierząt jest obecnie cenionym kierunkiem produkcji. Zmiany nawyków konsumentów oraz większa świadomość produktów spowodowały prężny rozwój doświadczeń w celu poprawy i doskonalenia żywienia zwierząt, ponieważ kierunek „eko” w hodowli wiąże się z wieloma ograniczeniami. Hodowcy zaczęli chętniej sięgać po fitobiotyki, które są preparatami bazującymi na roślinnych składnikach, a ich dodatek zwiększa wskaźniki zdrowotne i produkcyjne zwierząt. W grupie tych produktów wyróżnić można: preparaty ziołowe, przyprawy i zioła i olejki (ekstrakty) eteryczne. Olejki stanowią grupę substancji o silnym i pewnym działaniu. Ich główną zaletą jest szybkie wchłanianie do jelit z limfy i krwi. Liczne badania naukowe i obserwacje prowadzone na zwierzętach wykazują szeroki zakres ich działania.

Czytaj więcej...

Pandemia katastrofą dla rynku mięsa w Polsce?

Zmiany, które pociągnął za sobą koronawirus i związane z nim obostrzenia są odczuwalne we wszystkich obszarach gospodarki w kraju. Szczególnie poszkodowany, nie tylko przez wirusa COVID-19, wydaje się rynek mięsa w Polsce. Czy jednak sytuacja jest faktycznie tak zła? Przedstawiamy najważniejsze dane i wnioski.

Czytaj więcej...

Czy będziemy jeść robaki zamiast schabowego? To możliwy scenariusz na niedaleką przyszłość

Zwiększającą się liczba ludności na świecie przyczynia się do ciągłego zmniejszania dostępnych zasobów pokarmowych bogatych w składniki odżywcze, w tym też białko pochodzenia zwierzęcego, które jest jednym z ważniejszych składników odżywczych w żywienia człowieka. Ze względu na realne zagrożenia związane z nieustającym wzrostem produkcji żywności można stwierdzić, że zwiększenie hodowli zwierząt będzie niemożliwe, co będzie skutkować brakiem bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Potrzebne są zatem alternatywne źródła żywności. Czy mogą nimi być owady jadalne?

Czytaj więcej...

Kurze pióra oczyszczą wodę z metali ciężkich

Każdego roku na świecie powstaje niemal 10 milionów ton piór, jako odpad ze stale rosnącej produkcji drobiu. W swojej najnowszej pracy zespół naukowców z Polski i Szwecji przedstawił pomysł na wykorzystanie tych problematycznych piór. Udowodnił, że popiół z pierza może skutecznie oczyszczać wodę z metali ciężkich.

Czytaj więcej...

Odsadzanie prosiąt bez tlenku cynku i antybiotyków

Odsadzanie prosiąt to jeden z najbardziej problematycznych etapów hodowli. Stres związany ze zniknięciem maciory, przeniesieniem do nowej grupy, innym otoczeniem i zmianą pokarmu sprawiają, że prosięta łatwo zapadają na wiele infekcji. Równocześnie rolnikom stopniowo odbierane są takie metody zwiększania ich zdrowotności jak tlenek cynku czy antybiotyki. Jakie strategie mogą zastąpić ich stosowanie? Odpowiadają eksperci z konferencji zorganizowanej przez Pig Progress.

Czytaj więcej...

Norki jednak zdrowe. Nie ma pierwszego ogniska koronawirusa w polskiej hodowli zwierząt futerkowych

- Zleciłem pobranie próbek od potencjalnie zakażonych zwierząt i ponowne ich przebadanie w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach, ponieważ tylko wyniki z tego laboratorium, maja charakter urzędowy. Ujemne wyniki badań nie potwierdziły doniesień medialnych – powiedział podczas dzisiejszej konferencji prasowej minister rolnictwa, Grzegorz Puda. Przypomnijmy, iż we wtorek naukowcy z Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i GUMed wraz z lekarzami weterynarii wykryli pierwszy w kraju przypadek zakażenia SARS-COV-2 norek hodowlanych w Polsce.

Czytaj więcej...

Bliźnięta u krów – więcej straty niż zysku?

Hodowla bydła nastawiona na wysoką wydajność ma pewien uboczny skutek: coraz częstsze pojawianie się ciąż bliźniaczych. Co wpływa na wystąpienie i utrzymanie ciąży bliźniaczej u bydła? Czy taka podwójna niespodzianka jest dodatkowym zyskiem, czy raczej źródłem kłopotów?

Czytaj więcej...

Koronawirus na fermie norek. Teraz czas na świnie?

- Ministerstwo Rolnictwa dowodzone przez Grzegorz Puda, rozpoczęło proces wpisywania norki amerykańskiej na listę zwierząt, u których będzie zwalczany COVID-19 z urzędu. Tymczasem poza norkami nosicielami jest również 50 innych gatunków, w tym psy, koty, tygrysy, świnie etc. – sugeruje Marek Miśko, dyrektor generalny Związku Polski Przemysł Futrzarski. 

Czytaj więcej...

Szał na ekologiczne kurczaki - fatalny dla środowiska?

Zapotrzebowanie na mięso drobiowe na świecie stale rośnie. Równocześnie jednak konsumenci coraz częściej oczekują wyższego dobrostanu zwierząt i „przyjaznej środowisku” produkcji. W efekcie wiele firm inwestuje w wolnorosnące rasy brojlerów. Już proste kalkulacje pokazują jednak, że dłuższy chów ptaków w skali masowej oznacza bardziej negatywny wpływ na środowisko.

Czytaj więcej...

Czesi wprowadzają zakaz chowu klatkowego kur. Okres przejściowy potrwa siedem lat

- W dzisiejszych czasach brakuje dobrych wiadomości, ponieważ Europa walczy z Covid-19, ale jest powód do świętowania: hodowla milionów kur niosek w klatkach będzie zakazana w Czechach od 2027 r. – informuje Michaela Šojdrová, która jest czeską posłanką do Parlamentu Europejskiego i zasiada w komisji rolnictwa. W jej opinii następnym krokiem musi być szybkie podjęcie działań w celu zakazania hodowli klatkowej w całej Unii Europejskiej.

Czytaj więcej...

„Bezpieczne z Natury” – gwarancja najwyższej jakości drobiu i jaj

Polska należy do krajów o największym spożyciu drobiu w Unii Europejskiej. Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie. Wybieramy mięso dobrej jakości, certyfikowane i z pewnego źródła. Teraz kupując produkty oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, minimalizujemy również ryzyko zakażenia Salmonellą ssp.  Jak wynika z najnowszego badania preferencji żywieniowych Polaków[1]  aż, 60 proc. konsumentów uzależnia zakup mięsa drobiowego i jaj od obecności na opakowaniu znaku jakości. potwierdzającego, że dany produkt jest bezpieczny oraz spełnia wysokie standardy higieniczne i sanitarne. Co więcej, blisko 66 proc. konsumentów deklaruje, że jest w stanie zapłacić więcej za certyfikowany produkt i mieć gwarancję świeżości i wysokiej jakości.

Czytaj więcej...

Czy wysoki dobrostan krów się opłaca?

Od producentów mleka coraz częściej oczekuje się zwiększenia poziomu dobrostanu krów w gospodarstwach. Jednak lepsze warunki dla zwierząt wiążą się zazwyczaj z kosztownymi inwestycjami. Czy warto jest się ich podjąć? Nowe analizy pozwalają znaleźć odpowiedź.

Czytaj więcej...

Program zwalczania IBR u bydła: czy się opłaca? Jak do niego przystąpić?

Zakaźne zapalenie nosa i tchawicy bydła oraz otręt bydła (określane skrótem IBR/IPV) to jedne z najczęściej występujących i uciążliwych chorób spotykanych w stadach zwierząt na całym świecie. Wprowadzony w naszym kraju dobrowolny program zwalczania pozwala uzyskać status stada wolnego od tej choroby. Jakie są z tego korzyści i na czym polega program?

Czytaj więcej...

Droga do schabowego na naszym talerzu usłana jest cierpieniem świń. Początek nagonki na hodowców trzody chlewnej?

- Kastracja samców to ekstremalnie bolesna procedura wykonywana do siódmego dnia bez znieczulenia. Po co? By zapach mięsa wieprzowego był bardziej atrakcyjny dla konsumentów - pisze portal OKO.press. Artykuł został opublikowany również na jednym z dwóch najbardziej poczytnych portali w Polsce, Onet.pl. Niektórzy twierdzą, że właśnie rozpoczęła się nagonka na hodowców trzody chlewnej.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu