kps

kps

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Mięso in vitro zastąpi ubój rytualny halal?

Omawiamy poglądy muzułmanów dotyczące mięsa in vitro. Czy mięso wytwarzane w laboratorium może być w ogóle uznane za produkt halal? Czy wyznawcy islamu dopuszczają możliwość spożywania go i czy oznacza to koniec dla praktyki uboju rytualnego?

Czytaj więcej...

Polska zastąpi Danię? Globalne Centrum Handlu Futrami

Niekwestionowanym liderem branży futrzarskiej (głównie hodowli norek) w Europie była Dania, która niestety przechodzi poważny kryzys. Od kilku tygodni mówi się o awaryjnym usypianiu około 17 milionów zwierząt. Przyczyną jest stale szerząca się pandemia koronawirusa, a nie jest tajemnicą, że norki są wektorem przenoszącym COVID-19. W Danii stwierdzono 214 przypadków zakażenia mutacją wirusa, która pojawiła się u norek (obecnie naukowcy prowadzą badania, których wyniki świadczą o tym, że norki amerykańskie zwalczają tę chorobę w ciągu kilku tygodni, a nosicielami „zmutowanych” wirusów są także koty, psy, a nawet niedźwiedzie). Europa nadal uważana jest za największego eksportera futer na rynek światowy. To właśnie dzięki staraniom Danii i Finlandii nie można było wprowadzić ogólnego zakazu dotyczącego hodowli zwierząt futerkowych w Unii Europejskiej, ponieważ w tych krajach był to prężnie działający sektor gospodarki, przynoszący spore zyski.

Czytaj więcej...

Najczęstsze choroby cieląt i jak im zaradzić

Choroby cieląt powodują niemało kłopotów i strat finansowych - nie tylko przez bezpośrednie upadki zwierząt, ale również przez osłabienie ich przyrostów, kondycji i zwiększone koszty opieki weterynaryjnej. Dobra wiadomość jest taka, że wielu problemom zdrowotnym cieląt jesteśmy w stanie zapobiec.

Czytaj więcej...

Paszport dla bydła za złotówkę, ale duplikat podrożeje

Wydanie paszportu dla bydła będzie tańsze niż dotychczas i wyniesie 1 złoty. Wcześniej rolnik musiał zapłacić 1,33 zł. Do 2 zł wzrośnie natomiast opłata za wydanie duplikatu paszportu, wcześniej było to 1,33 zł. Opłata za doręczenie paszportu (przesyłką poleconą za potwierdzeniem odbioru) przez Pocztę Polską wynosi 8,50 zł.

Czytaj więcej...

Cielęta: pomoc po porodzie i odpojenie siarą

3 dni po porodzie są najbardziej krytycznym okresem dla zdrowia i życia cieląt. Jak interweniować, gdy cielę po porodzie jest słabe i nie oddycha? Jak ocenić jakość siary i jak szybko należy ją podać? Co w przypadku, gdy zabraknie nam siary dla cielaka? Odpowiadamy na najważniejsze pytania.

Czytaj więcej...

Francja: spada produkcja wołowiny i liczba krów mlecznych

We Francji spodziewane jest ograniczenie produkcji wołowiny w tym roku. Zakłada to Instytut Hodowli Zwierząt (Idele) w swojej nowej rocznej prognozie. Eksperci rynkowi spodziewają się produkcji wołowiny na poziomie około 1,43 miliona ton masy ubojowej w 2021 roku, co oznaczałoby spadek o 1% w porównaniu z rokiem poprzednim.

Czytaj więcej...

Komórki somatyczne w mleku: co oznaczają?

Liczba komórek somatycznych w mleku ma ścisły związek ze zdrowiem wymienia i całego organizmu krowy. Jest też ważnym kryterium wprowadzania do obrotu mleka. Jakie wartości powinny nas niepokoić? Co oznacza duża liczba komórek w mleku?

Czytaj więcej...

Sukces brazylijskiej produkcji drobiu i jaj

- Produkcja mięsa drobiowego w Brazylii w 2020 roku wzrosła o 4,2 proc. do 13,8 mln ton. Głównym motorem tego wzrostu była konsumpcja wewnętrzna. Na rynku krajowym sprzedano 9,6 mln ton drobiu czyli aż o 6,3  proc. więcej niż w roku 2019 - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. 

Czytaj więcej...

Ule na celowniku obrońców praw zwierząt. Jak można pszczołom zabierać miód?

Wg Fundacji Viva, miód budzi liczne kontrowersje nawet wśród osób, które wykluczają ze swojego menu inne produkty odzwierzęce. Jak twierdzą aktywiści wobec pszczół stosuje się takie praktyki jak obcinanie skrzydeł, miażdżenie larw czy separacja królowej od reszty populacji. - Już niedługo piątka dla szczurów i dobrostan w hodowli robaków – komentuje jeden z blogerów rolniczych. 

Czytaj więcej...

“Moje świnie mają się dobrze”, czym dla rolników jest dobrostan?

Wywiady przeprowadzone z hodowcami trzody chlewnej w Brazylii pokazują ich poglądy na temat potrzeb i zachowań świń. U wszystkich z nich na fermach znaleziono problemy z dobrostanem. I chociaż większość z nich przyznaje, że świnie mogą odczuwać stres i cierpienie, nie są chętni do wprowadzania zmian. Co sprawia, że myślą w taki sposób? Prezentujemy najciekawsze wypowiedzi rolników.

Czytaj więcej...

Syndrom drugiego miotu: wymyślony, czy prawdziwy problem?

Syndrom drugiego miotu, a więc mniejsza liczba prosiąt po drugiej ciąży u lochy jest zjawiskiem powszechnie znanym. Nadal jednak brakuje solidnych danych na jego temat. Jest prawdziwym problemem, czy wynika z błędnego patrzenia na wyniki w rozrodzie? Czy są czynniki, które faktycznie wpływają na jego wystąpienie? Najnowsza analiza przynosi odpowiedzi.

Czytaj więcej...

Chiny: opinia konsumentów o ASF wpływa na ceny mięsa

Rynek mięsa w Chinach doświadcza dynamicznych zmian pod wpływem epidemii afrykańskiego pomoru świń i nowego koronawirusa. Utrudnienia i obostrzenia przez nie powodowane mają bezpośredni wpływ na ceny produktów mięsnych. Okazuje się jednak, że również i opinia publiczna na temat chorób przekłada się na to, co wybierają konsumenci i w efekcie - ile kosztują produkty.

Czytaj więcej...

Stany Zjednoczone zatwierdziły pierwszą zamierzoną zmianę genomu świń domowych

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA)zatwierdziła pierwszą zamierzoną zmianę genomu (IGA) u świń domowych, zwanych świniami GalSafe, które mogą być stosowane w żywności lub w leczeniu ludzi. Jest to pierwsza zmiana tego typu u zwierzęcia, którą FDA zatwierdziła zarówno do spożycia przez ludzi, jak i jako źródło potencjalnych zastosowań terapeutycznych. IGA u świń GalSafe ma na celu wyeliminowanie cukru alfa-gal na powierzchni komórek świń. Osoby z zespołem alfa-gal (AGS) mogą mieć łagodne do ciężkich reakcje alergiczne na cukier alfa-gal znajdujący się w czerwonym mięsie (np. wołowina, wieprzowina i jagnięcina).

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu