Do 31 października 2021 trzeba spełnić nowe wymagania bioasekuracji z załącznika II RWK 2021/605 w gospodarstwach, które chcą przemieszczać świnie poza strefy ASF, w których zostały wyprodukowane i zatrudniają minimum jedną osobę z zewnątrz.
Amerykański Departament Rolnictwa ogłosił w tym tygodniu, że przeznaczy kolejne 100 milionów dolarów na udoskonalenie infrastuktury produkcji i dostaw żywności w kraju. Wsparcie otrzymają zwłaszcza niewielkie zakłady przetwórcze i pakowalnie.
Choroby oddechowe u świń bardzo rzadko powodowane są wyłącznie przez jeden patogen. Najczęściej mamy do czynienia z zespołem chorobowym, na który składają się liczne czynniki wywołujące zaburzenia: bakterie, wirusy oraz warunki środowiskowe. Na te ostatnie hodowca może w dużym stopniu wpływać. Omawiamy, na co w szczególności warto zwrócić uwagę.
Konsumenci w Wielkiej Brytanii są przygotowani do kupowania lokalnej i wysokiej jakości żywności premium. Chcą w ten sposób zapewnić brytyjskim rolnikom uczciwsze ceny.
Udział genów w kształtowaniu wydajności produkcyjnej kur niosek jest znacznie mniejszy, niż często się zakłada. Nawet u bardzo wydajnych ras niosek obserwuje się duże różnice w produkcji jaj u poszczególnych ptaków. Wynika to z wpływu na układ rozrodczy wielu czynników – żywienia, środowiska, a także, co niedawno odkryto, gatunków bakterii go zamieszkujących.
Węgierski rząd nie zgadza się z koncepcją Unii Europejskiej, która przewiduje, że kury nioski mogą być trzymane tylko w klatkach do 2025 roku. Sekretarz stanu ds. rolnictwa skrytykował zakaz hodowli klatkowej, który zagroziłby bezpieczeństwu dostaw w kraju i otworzyłby rynek unijny na dostawy jaj z krajów, które nie wymagają od swoich producentów spełniania norm dobrostanu zwierząt.
Badania sugerują, że kontrolowane zmniejszanie dawki pokarmowej u krów mięsnych poprawia u nich efektywność wykorzystania składników odżywczych. Nowe eksperymenty pokazują również, że ograniczone odżywianie krów w późnym okresie ciąży nie musi wcale negatywnie wpływać na przyrosty cieląt. Wnioski są nieoczywiste i dość zaskakujące.
Naukowcy z Uniwersytetu w Auckland z powodzeniem wykazali, że krowy można nauczyć korzystania z toalety. To nie żart. Badania Lindsay Matthews i Douglasa Elliffe'a mogą pomóc w zmniejszeniu zanieczyszczenia wody i emisji gazów cieplarnianych.
W najnowszym eksperymencie naukowcy z Belgii postanowili przetestować wpływ tanin, inaczej garbników roślinnych, uzyskiwanych z kasztanowca, na zdrowie i wyniki produkcyjne brojlerów. Taniny roślinne w teorii działają ochronnie na komórki organizmu, stymulują odporność i mogą mieć wiele korzystnych skutków dla ptaków. Czy udało się to wykazać w praktyce?
Przywry żwaczowe to pasożyty bydła, które są relatywnie świeżym problemem w Europie. Od kilku lat wykrywa się je w kilku państwach na znacznym poziomie, sięgającym nawet 61% stad. Nadal brakuje jednak danych na temat występowania przywr żwaczowych w wielu regionach kontynentu. W ostatnich badaniach sprawdzono, czy pasożyt ten jest znacznym problemem w Niemczech.
Poszczególnym państwom UE w różnym stopniu już udało się ograniczyć ilość leków stosowanych w leczeniu zwierząt gospodarskich, jednak niektóre z nich, w tym niestety Polska, ponoszą na tym polu porażkę. Przyglądamy się, co stoi za sukcesem krajów, w których sprzedaż antybiotyków dla zwierząt spadła o ponad 50%.
Organizacja odbiorów mleka w Wielkiej Brytanii jest coraz trudniejsza. W kraju jest powszechny niedobór kierowców cystern. Kilku rolników usłyszało wprost, że ma wyrzucić swoje mleko, po tym jak nie mogli doczekać się jego odbioru.
Pomysł utrzymywania świń oraz drobiu w przenośnych, mini-fermach na kółkach wydaje się na pierwszy rzut oka kompletnie absurdalny. Jednak kanadyjska firma, która za nim stoi, uważa, że to nowoczesne rozwiązanie problemów związanych z wolnowybiegowym chowem zwierząt.
W Niemczech w ciągu ostatnich 10 lat liczba gospodarstw mlecznych spadła aż o 40%. Zdaniem ekspertów to oznaka poważniejszych problemów w niemieckim rolnictwie.
Strategia walki z ASF jest nadal oparta niemal wyłącznie na uboju świń w ogniskach choroby. Odwlekane wprowadzenie na rynek szczepionki sugeruje, że mamy tutaj do czynienia bardziej z polityką, niż troską o ekonomię rolnictwa, zdrowie zwierząt i jakość żywności. Niektórych państw zwyczajnie nie stać na taką rozrzutność. Naukowcy z Wietnamu przedstawili wyniki 14-miesięcznej obserwacji loch, które przechorowały ASF. Jak szybko lochy usunęły wirusa z organizmu? Czy ich prosięta uległy zakażeniu?
Indyczki znoszą jaja tylko w ciągu około 28 tygodni roku. Ta sezonowość bardzo ogranicza zyski osiągane z ich hodowli. Wiadomo, że reprodukcja u indyków stymulowana jest wydłużającym się dniem wiosną i bodźcami świetlnymi docierającymi do ich mózgu. Sztuczna stymulacja świetlna nie przynosi jednak spektakularnych efektów. W najnowszych badaniach naukowcy chcą zrozumieć dlaczego i opracować metody lepszej manipulacji reprodukcją u ptaków.
Znacząca liczba prosiąt nie przeżywa okresu od przyjścia na świat do odsadzenia. Najczęściej wynika to z przypadków niedotlenienia podczas porodu i przygniecenia przez lochę. Eksperci uważają, że da się tego uniknąć poprzez zadbanie o odpowiednie żywienie prośnych loch. Najnowsze badania udowodniły, że suplementacja tryptofanu u loch przed porodem znacząco zwiększa przeżywalność prosiąt.
U krów z kulawizną stwierdza się zmienione parametry mleczności oraz przewodnictwa elektrycznego mleka. Mogą u nich wystąpić również opóźniony wyrzut mleka i znaczne podwyższenie poziomu kortyzolu. To wnioski z najnowszych badań, w których wykorzystano analizę przepływu mleka. Pomogą opracować narzędzia do sprawniejszej diagnostyki kulawizn na fermach.
Trzoda chlewna jest gatunkiem silnie predysponowanym do występowania wrzodów żołądka. Stanowią poważny, zdrowotny i ekonomiczny problem. Mimo tego często są bagatelizowane, a dokładne czynniki wpływające na ich rozwój nadal nie są znane. W ostatnich badaniach naukowcy z Polski postanowili podjąć się ich tematu. Sprawdzili, jakie składniki żywieniowe, forma paszy i sposoby jej zadawania mogą zwiększać ryzyko owrzodzeń żołądka u tuczników.
Projekt prowadzony na skalę europejską, w którym wzięła udział również Polska, skupia się na sposobach ulepszenia praktyk w wolnowybiegowym chowie drobiu. W badaniach dotychczas przeprowadzonych określono sposoby ochrony gleby i roślin przed odchodami ptaków oraz przyjrzano się optymalnym rasom ptaków do tego systemu utrzymania.