Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
13 września 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,9120 EUR EUR - 4,3396 GBP GBP - 4,8705 DKK DKK - 0,5812
Archiwum
13.09.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 170,25 (+ 0,44%), kukurydza LIS19 - 162,75 (+ 0,31%), rzepak LIS19 - 383,50 (+ 0,20%) [euro/tona] +++ +++ +++ 13.09.2019 13:04 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,90 - 5,80 zł/kg, średnia: 5,32 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Uszy i ogon nie kłamią – krowy wyrażają emocje postawą swojego ciała

Martyna Frątczak

Postawa ciała zarówno u ludzi, jak i u zwierząt bardzo wiele mówi na temat samopoczucia, stanu zdrowia oraz odczuwanych w danej chwili emocji. Od kilku lat badacze behawioru zajmują się studiowaniem tego tematu nie tylko u zwierząt towarzyszących, takich jak pies lub kot - coraz częściej swoją uwagę skupiają na zwierzętach gospodarskich. Poznano już dobrze zachowania owiec, kóz oraz świń w kontekście ich wewnętrznych odczuć i tego jaki mają one wpływ na dobrostan. Jedno z najnowszych badań opisuje wyrażanie emocji za pomocą postawy ciała u bydła – jako pierwsze bardzo szczegółowo i holistycznie zgłębiające ten słabo poznany jeszcze temat.

Czytaj więcej...
lubelskie.pl

ASF zagraża puławskiej rasie świń

Paweł Hetnał

Hodowla ras zwierząt gospodarskich ma na świecie ogromną tradycję. W Polsce jedną z najstarszych rodzimych ras świń, wyhodowanych w okolicach Puław już na początku XX-go wieku, jest rasa puławska, oficjalnie uznana w 1935 r. Charakteryzuje ją między innymi wysoka plenność, żywotność, a także wyjątkowa odporność na zmiany środowiskowe i stres. Jest ona doskonale przystosowana do polskich uwarunkowań środowiskowych, klimatycznych i glebowych. Obecnie na terenie kraju w chlewniach znajduje się zaledwie 1600 loch rasy puławskiej (głównie na Lubelszczyźnie), choć przed trzema dekadami hodowla tej rasy była rozpowszechniona w całej Polsce.

Czytaj więcej...

Kozy kontra globalne ocieplenie

Martyna Frątczak

W wielu miejscach na całym świecie, zwłaszcza tych, gdzie ludzie zmagają się z postępującym ociepleniem klimatu, od kilku dekad ponownie wzrasta znaczenie hodowli kóz. Stanowią one gatunek obdarzony cechami pozwalającymi im utrzymywać wydajność w ekstremalnych warunkach i przetwarzać nawet słabej jakości paszę w wartościowe mleko oraz mięso. Mogą stanowić bardzo cenny oręż w walce z globalnym ociepleniem i dostosowaniu produkcji zwierzęcej do nowych wyzwań.

Czytaj więcej...

W Kalifornii eliminują chów klatkowy

Redakcja

Przy okazji głosowania w tak zwanych „wyborach połówkowych” do obu izb amerykańskiego parlamentu wyborcy w Kalifornii głosowali także w sprawie zmian prawa lokalnego. Jedną z tych zmian ma być wprowadzenie zakazu trzymania kur nieśnych na powierzchniach mniejszych niż jeden metr kwadratowy na kurę. Nowe prawo może w praktyce wyeliminować chów klatkowy.

Czytaj więcej...

Aukcja koni arabskich wraca do Janowa Podlaskiego

Redakcja

W stadninie koni w Janowie Podlaskim odbyło się kolejne posiedzenie Rady ds. rozwoju hodowli koni w Polsce. Podczas wczorajszego spotkania omówione zostały założenia do strategii funkcjonowania spółek Skarbu Państwa zajmujących się hodowlą koni, propozycje działań toru wyścigów konnych na Służewcu i propozycje zmian w zakresie współpracy z Totalizatorem Sportowym. Przedstawione zostały także informacje Polskiego Związku Hodowców Koni o stanie hodowli koni różnych ras w Polsce.

Czytaj więcej...

Nowe pomysły na baraninę

Martyna Frątczak

Producenci baraniny wpadają na nowe pomysły w celu podbicia nowych rynków i przyciągnięcia uwagi konsumentów. Pomimo, że stanowi ona bardzo wartościowe mięso, w wielu miejscach świata nie jest popularna, z uwagi na małą dostępność i brak tradycji spożywania. O ile każdy słyszał o jagnięcinie, to już mięso dorosłych owiec nie brzmi równie zachęcająco. Czy wędliny uzyskiwane z mięsa takich zwierząt mają szansę zyskać większą popularność? Sprawdzono to niedawno, częstując potencjalnych klientów nowym produktem i odnotowując ich odczucia.

Czytaj więcej...

Produkcja owczarska w Polsce

Redakcja

Owce idealnie wpisują się w górski krajobraz polski, który nie jest kompletny bez widoku wypasanych owiec. Mimo tego w Polsce nie ma tradycji spożywania mięsa owiec. W naszym kraju utrzymywanych jest 36 ras owiec, nie są to tylko rasy obce, ale również rasy rodzime. Rasy rodzime objęte programem ochrony zasobów genetycznych to owca: cakiel podhalański, merynos odmiany barwnej, merynos polski w starym typie, czarnogłówka, kamieniecka, koridel, olkuska, pogórza, wielkopolska, wrzosówka, żelazieńska, polska owca górska odmiany barwnej. Owce są zwierzętami wszechstronnie użytkowanymi począwszy od produkcji mleka i mięsa skończywszy na wełnie i skórach.

Czytaj więcej...

Wpływ stresu na jakość mięsa zwierząt

Redakcja

CO STRESUJE ZWIERZĘTA RZEŹNE I JAKI MA TO WPŁYWA NA JAKOŚĆ MIĘSA?

Produkcja zwierzęca stale się rozwija, związana jest ona bezpośrednio z rozwojem i postępem cywilizacyjnym. Jakość surowca mięsnego zależy od wielu czynników m.in. genotypu, płci, wieku, żywienia, warunków odchowu, warunków środowiskowych oraz stresu wynikającego z postępowania ze zwierzętami od momentu zakończenia odchowu do momentu uboju.

Czytaj więcej...

Klonowanie bydła – nowy potencjał w produkcji żywności

Martyna Frątczak

W czasie, gdy w 1998 roku w Szkocji publikowano opis pierwszego na świecie przypadku zakończonego sukcesem sklonowania owcy, w Stanach Zjednoczonych już uzyskiwano krowy będące w ciąży ze sklonowanym potomstwem. Zarodki bydła mogą zostać umieszczone w macicy krowy za pomocą relatywnie prostej metody transferu. Duża efektywność procesu oznacza, że prawidłowo przeprowadzony transfer pojedynczego zarodka jest zazwyczaj wystarczający do wywołania ciąży i urodzenia zdrowego cielaka. To ogromny kontrast w stosunku do klonowania świń, w przypadku którego wymagana jest procedura chirurgiczna, a do otrzymania potomstwa wymagane jest przeniesienie 40-80 zarodków. To właśnie bydło stanowi gatunek najlepiej nadający się do procesu klonowania i mogący zapewnić najwięcej korzyści.

Czytaj więcej...

Trwają konsultacje w sprawie choroby Aujeszkyego. Koszty dodatkowych badań nie będą finansowane z budżetu państwa

Redakcja

Na prośbę Głównego Lekarza Weterynarii wojewódzcy lekarze weterynarii prowadzą konsultacje wśród hodowców i producentów świń w sprawie urzędowego uwolnienia kolejnych regionów Polski od choroby Aujeszkyego u świń. Celem ww. konsultacji jest poznanie stanowiska sektora w przedmiotowej sprawie, w szczególności w związku ze spodziewanymi utrudnieniami w przemieszczaniu świń między regionami o różnym statusie epizootycznym w odniesieniu do tej choroby.

Czytaj więcej...