Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
13 września 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,9120 EUR EUR - 4,3396 GBP GBP - 4,8705 DKK DKK - 0,5812
Archiwum
13.09.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 170,25 (+ 0,44%), kukurydza LIS19 - 162,75 (+ 0,31%), rzepak LIS19 - 383,50 (+ 0,20%) [euro/tona] +++ +++ +++ 13.09.2019 13:04 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,90 - 5,80 zł/kg, średnia: 5,32 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Udział ekstraktów w produktach mięsnych. Co skrywa parówka?

Redakcja

Zarówno w raportach WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) dotyczących wpływu diety i żywienia na ograniczenie rozwoju chorób cywilizacyjnych, mięso stanowi bardzo ważny aspekt. Podkreślany jest wpływ mięsa i przetworów mięsnych (w szczególności tłuszczu zwierzęcego) na zdrowie ludzkiego organizmu. Jednakże dodatkowym problemem jest poziom dodatków, których spożycie nie jest wskazane tj. chlorek sodu czy fosforany.

Czytaj więcej...

Na Wyspach w szalonym tempie rośnie liczba kur wolnowybiegowych

Redakcja

Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Jaj z Wolnego Wybiegu (BFREPA) stwierdziło, że zwiększenie liczby kur w chowach wolnowybiegowych o ponad milion sztuk między październikiem a listopadem tego roku to „szalone” działanie. Stowarzyszenie przewiduje, że kolejny milion kur na wolnym wybiegu pojawi się w najbliższych kilku miesiącach ponieważ inwestycje, które poczyniono pozwalają na zwiększenie produkcji.

Czytaj więcej...

Ważna informacja dla hodowców bydła

Redakcja

1 stycznia 2019 r. wchodzi w życie ustawa z 9 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o zwrocie podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej (Dz. U. 2018, poz. 2247). Zgodnie z nią producenci rolni mogą ubiegać się o zwrot podatku akcyzowego m.in. na podstawie średniej rocznej liczby dużych jednostek przeliczeniowych bydła będącego w posiadaniu producenta rolnego w roku poprzedzającym rok, w którym został złożony wniosek o zwrot podatku.

Czytaj więcej...

Zwierzęta na Boże Narodzenie

Martyna Frątczak

Dlaczego w szopkach bożonarodzeniowych mamy taki, a nie inny zestaw zwierząt? Czy karp na stole wigilijnym to stara tradycja? Wreszcie skąd u komercyjnego renifera czerwony nos? Na te pytania - i wiele innych - odpowiedzi szukają Martyna Frątczak i Piotr Tryjanowski, którzy każdego tygodnia serwują naszym Czytelnikom bardzo ciekawe publikacje. 

Czytaj więcej...

Dieta pszczół kluczowa w walce z warrozą i innymi chorobami

Martyna Frątczak

Spośród wszystkich stawonogów pszczoły odgrywają najistotniejszą rolę w gospodarce ludzkiej. Przede wszystkim są najważniejszymi owadami zapylającymi. Muszą stawiać czoła nieustannie zmieniającemu się światu i dostosowywać do środowisk, w których rosnący udział mają obszary silnie zurbanizowane i tereny intensywnego rolnictwa. Dodatkowo globalizacja, związany z nią przepływ ludzi oraz dóbr, przyczynia się do rozprzestrzeniania patogenów i pasożytów dziesiątkujących wiele pszczelich rodzin.

Czytaj więcej...

Grypa ptaków – ciągle realne zagrożenie

Martyna Frątczak

W 1878 roku włoski naukowiec E. Perroncito opisał siejącą spustoszenie wśród drobiu chorobę powodującą śmiertelność sięgającą 100% osobników, którą nazwał „plagą drobiu”, dzisiaj znaną nam pod nazwą grypy ptaków. Ta wysoce zaraźliwa choroba wirusowa, dotykającą wiele gatunków ptaków dzikich i hodowlanych, takich jak kura, indyk, perliczka i przepiórka, jak również gatunków trzymanych hobbystycznie, zarażać może także ssaki, w tym niestety również człowieka. Przyciąga uwagę ludzi z całego świata od lat, stale będąc przyczyną straty źródła utrzymania dla wielu osób zajmujących się drobiarstwem i powodując ograniczenia w handlu pomiędzy wieloma państwami. Od wykrycia kilku ognisk tej choroby w Polsce minął już rok – czy oznacza to, że problem został zażegnany?

Czytaj więcej...

Czy będzie możliwość sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego?

Redakcja

Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami, rolnik nie może wprowadzać do obrotu w jakiejkolwiek formie (w tym w ramach rolniczego handlu detalicznego) mięsa wieprzowego z uboju gospodarczego. Dostępność rolników do ubojni certyfikowanych jest bardzo ograniczona i często wiąże się z transportem świń na odległość 50 km i więcej, co w praktyce niweluje wprowadzone i planowane ułatwienia w sprzedaży bezpośredniej. 

Czytaj więcej...

Rosja chce korzystać z własnych zasobów genowych

Redakcja

Dobiegają końca prace hodowlane nad „rosyjskim brojlerem kurzym”, który ma spowodować, że drobiarstwo u naszego wschodniego sąsiada uniezależni się od dorobku zachodnich firm genetycznych i hodowlanych. Wkrótce pisklęta nowych linii mają  - już jako pisklęta towarowe  - trafić do testów rynkowych.

Czytaj więcej...

Przed świętami nasila się ubój w gospodarstwach rolniczych

Redakcja

Znaczna większość rolników woli mięso pochodzące z własnego gospodarstwa. Szczególnie przed świętami nasila się ubój w gospodarstwach rolniczych. Jest on legalny ale tylko na użytek własny. Reguluje to rozporządzenie MRiRW z dnia 20 października 2010 roku  w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny, oraz jego zmiana z dnia 27 stycznia 2015 roku. 

Czytaj więcej...

Jenot – gatunek inwazyjny czy zwierze futerkowe?

Redakcja

Jenot azjatycki jest gatunkiem pierwotnie występującym na Dalekim Wschodzie. Ze względu na swoje futro został sprowadzony do Europy w 1939 roku na europejską część Związku Radzieckiego. Jenot azjatycki jest gatunkiem szybko przystosowującym się do środowiska. Pomimo, iż zaliczany jest do zwierząt mięsożernych, można uznać go za gatunek wszystkożerny, co potwierdza budowa układu pokarmowego. W naturalnym środowisku przy niedoborze paszy mięsnej zastępuje ją paszą roślinną, potrafiąc dobrze wykorzystać białko roślinne, cukry, skrobię i włókno. Szybka ekspansja tego gatunku związana jest również z jego wysokim potencjałem rozrodczym.

Czytaj więcej...