Przygniecenia prosiąt przez lochy są częstym problemem w hodowli trzody chlewnej. Zdarzają się na fermach ze skrajnie różnymi warunkami utrzymania. Co jest więc ich główną przyczyną? Winę ponosi hodowca, środowisko, locha, czy same prosięta?
Naukowcy z USA wyhodowali modyfikowane genetycznie świnie z pełną odpornością na wirusa zespołu rozrodczo-oddechowego świń (PRRS). Być może wkrótce trafią na rynek. Potencjalnie da się również uzyskać świnie odporne na wirusa ASF. Czy GMO to przyszłość walki z chorobami zwierząt?
Świetnym zamiennikiem pełnego mleka dla cieląt są preparaty mlekozastępcze – o ile są wysokiej jakości i prawidłowo podawane. Jak rozpoznać dobry preparat i w jaki sposób odpajać cielęta?
Wraz z inflacją ceny pasz i suplementów dla bydła dramatycznie rosną. Co można zrobić, aby zredukować te koszty? Przedstawiamy praktyczne wskazówki i strategie.
Wykorzystanie wody deszczowej do pojenia drobiu i innych zwierząt to ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie. Już teraz stosują je niektórzy drobnoskalowi hodowcy. Większe gospodarstwa mogą jednak potrzebować specjalnych technologii gromadzenia i oczyszczania deszczówki. Nad nowymi rozwiązaniami pracują naukowcy z Belgii.
Epidemia ptasiej grypy zmusza wielu producentów w USA do likwidacji stad drobiu. Coraz częściej stosują w tym celu ubój przez udar cieplny. Wentylacja kurników jest odcinana, a temperatura wewnątrz pomieszczeń podnoszona. Ptaki padają z ekstremalnego przegrzania i uduszenia. Metoda ta jest zupełnie legalna i można ją stosować również do uboju trzody chlewnej. Dlaczego hodowcy po nią sięgają?
Duży spadek krajowej produkcji jaj będzie miał odzwierciedlenie w cenach. W tym roku stawki mogą oscylować w przedziale 1,30-1,60 zł za sztukę. To skłania Polaków do powrotu do przyzagrodowego chowu kur.
Wiele krów jest w stanie podtrzymać laktację przez okres dłuższy niż „przepisowe” 305 dni. Zasuszanie, kolejna ciąża i początek laktacji wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi i dużymi kosztami. Być może więc dobrym pomysłem jest przedłużenie laktacji? Ma to swoje plusy i minusy.
Dwa lata temu wszystkie duńskie fermy norek zostały zamknięte – na polecenie rządu. Skutkiem tej decyzji było zagazowanie wszystkich zwierząt (około 15 milionów zwierząt) ze względu na odkrycie wariantu koronawirusa przenoszonego na ludzi. Pomimo że ogniska COVID-19 zostały udokumentowane na ponad 480 fermach futer z norek w 12 różnych krajach Europy i Ameryki Północnej od kwietnia 2020 r., to Dania zdecydowała się na najbardziej radykalne rozwiązanie.
W Chinach przyszły na świat 3 klony wysokowydajnych krów mlecznych. Będą w stanie produkować aż 18 ton mleka rocznie. W jaki sposób sklonowano krowy i czy zwierzęta z tej procedury są "normalne"? Czy w przyszłości produkcja mleka i mięsa opierać się będzie na hodowli klonów?
W gospodarstwach świń i brojlerów w kilku państwach Unii Europejskiej sprawdzono, czy dobry program bioasekuracji i profilaktyki chorób redukuje ilości stosowanych u zwierząt antybiotyków. Obecność resztek leków sprawdzono w mięsie zwierząt i systemach pojenia na fermach – przed i po wprowadzeniu programu.
Naukowcy opracowali metodę, w której za pomocą aplikacji w smartfonie można zmierzyć wielkość ciała świni i z dużą dokładnością określić jej wagę. Wystarczy do tego zdjęcie zwierzęcia. W pierwszych testach aplikacja okazała się bardzo precyzyjna.
Bydło z rogami jest trudne w obsłudze i wymaga więcej przestrzeni. Dlatego standardowo u cieląt usuwa się zawiązki rogów. W jakim wieku cielęcia najlepiej przeprowadzić ten zabieg i która metoda jest najlepsza? Czy rogi można usuwać również u dorosłych zwierząt?
Produkcja zwierzęca wiąże się z wieloma wyzwaniami i potrzebą stosowania najbardziej efektywnych rozwiązań. Dzięki dynamicznemu rozwojowi technologii możliwe jest jeszcze lepsze wykorzystanie zasobów, czego przykładem może być automatyczny system żywienia zwierząt. Czy to dobre rozwiązanie dla hodowców bydła?
Kofeina może zwiększać szanse na przeżycie słabych prosiąt i poprawić ich przyrosty masy ciała. Naukowcy testują, w jakich kombinacjach, dawce i w którym momencie najlepiej ją podawać. Podobnie jak w kawie, świetnie działa w połączeniu z cukrem – glukozą.
Krowa należy do zwierząt przeżuwających, które dzięki specyficznej budowie żołądka i zawartym w nim miliardom bakterii zjadają trudno strawne, bogate we włókno rośliny. Stąd wiele pasz, które nie nadają się do żywienia zwierząt monogastrycznych, takich jak chociażby słoma czy zdrewniałe rośliny, wykorzystują jedynie przeżuwacze. Tylko one potrafią takie pasze zamienić w pełnowartościowe białko zwierzęce (mleko, mięso) z dużą zawartością dobrze przyswajalnych witamin i związków mineralnych. A według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) aż 70 % użytków rolnych na świecie nadaje się do wykorzystania tylko przez takie zwierzęta.
Odkryto, że pospolity pasożyt drobiu – ptaszyniec kurzy – może być wektorem bakterii Listeria monocytogenes, powodujących listeriozę. Choroba ta występuje u ptaków oraz u ludzi i może mieć ciężki przebieg. Jaja i mięso skażone bakterią stanowią poważne zagrożenie dla konsumentów.
Federalne Ministerstwo Rolnictwa w Niemczech pracuje nad ustawą o nowym oznakowaniu produktów pochodzenia zwierzęcego. Na etykietach mięsa opisane będzie jego pochodzenie oraz warunki dobrostanu, w jakich utrzymywane były zwierzęta wykorzystane w produkcji.
Dwie ostatnie fermy norek w Norwegii są już puste, a przemysł futrzarski został zamknięty. Zakaz hodowli zwierząt na futro w Norwegii wchodzi w życie w 2025 roku, ale już teraz żadna ferma futrzarska w tym kraju nie funkcjonuje.
Do Europy trafiają duże ilości mięsa z kangura z Australii. Jest ono pozyskiwane od dzikich zwierząt, często w wątpliwy etycznie i mało higieniczny sposób. Mimo to Komisja Europejska odrzuciła niedawną petycję o zakaz importu kangurzego mięsa.