zm skiba

kojs

CenyRolnicze
18 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0559 EUR EUR - 4.3309 GBP GBP - 5.0589 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Wieprzowina wolna od antybiotyków

Podobnie jak człowiek, zwierzę czasami choruje i wymaga określonego leczenia. Stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej jest w Polsce określone przepisami prawa i może odbywać się wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii. Czołowi producenci przekonali się już, że odpowiednio wysoki dobrostan zwierząt, podniesienie progu bioasekuracji i odpowiedni program szczepień sprawiają, że produkcja bez leczenia jest możliwa.

Czytaj więcej...

Zatrzymanie łożyska u krów - kiedy powinniśmy dzwonić po weterynarza?

zatrzymanie lozyska bydlo
Źródło: pixabay.com

Zatrzymanie łożyska u krów nie jest zjawiskiem rzadkim. Szacuje się, że częstość występowania tego schorzenia zamyka się pomiędzy 4 % a 12 %. Rolnicy często zastanawiają się po jakim czasie po porodzie powinni reagować. Otóż przyjmuje się, że o zatrzymaniu łożyska mówimy, gdy krowa nie wydali błon płodowych powyżej dwunastu godzin po porodzie.

Czytaj więcej...

Producenci jaj - prognozy dotyczące systemów chowu

Za osiem lat, w roku 2026, ponad 58 i pół procent jaj produkowanych w Polsce będzie pochodziło z chowu klatkowego – wynika z badania jakie przeprowadziła Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz wśród producentów jaj. Na pytania przesłane przez Izbę odpowiedzieli hodowcy, których potencjał produkcyjny odpowiada łącznie za ponad 47 procent całkowitej podaży jaj w naszym kraju.

Czytaj więcej...

Woda w żywieniu krów

pojenie bydla
Źródło: pixabay.com

Przy produkcji mleka pojenie zwierząt jest sprawą priorytetową. Wysoko produkcyjne krowy potrzebują nawet 150 l wody dziennie.

Czytaj więcej...

Żywienie multifazowe świń

65-70% całkowitej wartości zmiennej w kosztach tuczu to koszty żywiania.Jedną z ważnych możliwości obniżenia tych kosztów, a tym samym zapewnienia odpowiedniego poziomu rentowności produkcji jest redukcja pośrednich i bezpośrednich strat paszy występujących w gospodarstwie.

Czytaj więcej...

Bioasekuracja w ochronie zdrowia stad świń

Efektywna produkcja świń uzależniona jest w decydującym stopniu od statusu zdrowia stada już w momencie jego tworzenia. Utrzymanie takiego stada na wysokim poziomie zdrowotnym przez dłuższy czas wymaga od właściciela zwierząt niemało wysiłku we wdrażaniu, a następnie w konsekwentnym przestrzeganiu zasad biobezpieczeństwa (biosecurity).

Czytaj więcej...

Hodowla norek – Polska jako II producent w Europie

Polska zaraz po Danii jest jednym z czołowych producentów skór norek (Tab.1.) produkując ok. 8,5 mln skór rocznie. W roku 2016 eksport surowych skór futrzarskich wyprodukowanych w Polsce wyniósł 1,7 mld złotych, co uplasowało Polskę na drugim/ trzecim miejscu na świecie pod względem produkcji.

Czytaj więcej...

Wpływ przechowywania chłodniczego na jakość mięsa wieprzowego

Jakość mięsa dotyczy szeregu cech chemicznych i fizykochemicznych surowca, obejmuje aspekty bezpieczeństwa, przydatność kulinarną i technologiczną oraz cechy sensoryczne. Pęd życia wymusza od konsumentów wykorzystywanie mięsa zamrożonego, którego przydatność do spożycia wydłuża się, ponadto technologię zamrażalniczego przechowywania wykorzystują producenci w okresie nadwyżek podaży surowca mięsnego. Przemysł mięsny powinien spełniać wszystkie oczekiwania konsumentów i podnosić jakość oraz trwałość przechowywanych surowców dla bezpieczeństwa zdrowotnego.

Czytaj więcej...

Dekornizacja cieląt – kiedy? czym?

Nowoczesne stada krów mlecznych pozbawione są rogów. Oczywiście gdzieniegdzie możemy jeszcze spotkać stada krów z rogami. Jest to na pewno zjawisko częstsze w oborach uwięziowych, ale może także wynikać z różnych przekonań rolników. Rogi u krów często spotykane są za to w stadach bydła mięsnego.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu