Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza uważa, że zawarte w raporcie NIK sugestie są zbyt daleko idącą nadinterpretacją wyników kontroli. Natomiast spekulacje zawarte w raporcie naruszają dobre imię producentów drobiu.
Program Dzieciaki Mleczaki jest działaniem edukacyjno – informacyjnym skierowanym głównie do dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale także do ich rodziców.
Indykpol wypowiedział spółce zależnaj Lubuskim Zakładom Drobiarskim Eldrob umowę o współpracy produkcyjnej. Efektem tego ma być zamknięcie zakładu w Świebodzinie.
Podobnie jak człowiek, zwierzę czasami choruje i wymaga określonego leczenia. Stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej jest w Polsce określone przepisami prawa i może odbywać się wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii. Czołowi producenci przekonali się już, że odpowiednio wysoki dobrostan zwierząt, podniesienie progu bioasekuracji i odpowiedni program szczepień sprawiają, że produkcja bez leczenia jest możliwa.
Nowe rozporządzenie MRiRW w sprawie szczegółowych warunków ustalania i sposobu oznaczania klas jakości tusz wieprzowych oraz wołowych ma na celu zapewnienie sprawnego funkcjonowania unijnych klasyfikacji tusz oraz ustalenie porównywalnych cen rynkowych.
Zatrzymanie łożyska u krów nie jest zjawiskiem rzadkim. Szacuje się, że częstość występowania tego schorzenia zamyka się pomiędzy 4 % a 12 %. Rolnicy często zastanawiają się po jakim czasie po porodzie powinni reagować. Otóż przyjmuje się, że o zatrzymaniu łożyska mówimy, gdy krowa nie wydali błon płodowych powyżej dwunastu godzin po porodzie.
Za osiem lat, w roku 2026, ponad 58 i pół procent jaj produkowanych w Polsce będzie pochodziło z chowu klatkowego – wynika z badania jakie przeprowadziła Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz wśród producentów jaj. Na pytania przesłane przez Izbę odpowiedzieli hodowcy, których potencjał produkcyjny odpowiada łącznie za ponad 47 procent całkowitej podaży jaj w naszym kraju.
Wczoraj, 7 marca br. Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej otrzymał odpowiedź MRiRW na postulaty dotyczące zwalczania ASF na terenie kraju.
Antybiotyki są powszechnie używane w produkcji zwierzęcej. NIK zwraca uwagę na fakt, że obecny system nadzoru nie może być skuteczny, a tym bardziej gwarantować, że mięso, które trafia do sprzedaży jest bezpieczne dla zdrowia konsumentów.
65-70% całkowitej wartości zmiennej w kosztach tuczu to koszty żywiania.Jedną z ważnych możliwości obniżenia tych kosztów, a tym samym zapewnienia odpowiedniego poziomu rentowności produkcji jest redukcja pośrednich i bezpośrednich strat paszy występujących w gospodarstwie.
Efektywna produkcja świń uzależniona jest w decydującym stopniu od statusu zdrowia stada już w momencie jego tworzenia. Utrzymanie takiego stada na wysokim poziomie zdrowotnym przez dłuższy czas wymaga od właściciela zwierząt niemało wysiłku we wdrażaniu, a następnie w konsekwentnym przestrzeganiu zasad biobezpieczeństwa (biosecurity).
Polska zaraz po Danii jest jednym z czołowych producentów skór norek (Tab.1.) produkując ok. 8,5 mln skór rocznie. W roku 2016 eksport surowych skór futrzarskich wyprodukowanych w Polsce wyniósł 1,7 mld złotych, co uplasowało Polskę na drugim/ trzecimmiejscu na świecie pod względem produkcji.
Co jakiś czas informujemy Państwa o nowych naruszeniach przepisów związanych z transportem zwierząt. Musimy zdawać sobie sprawę, że przewóz zwierząt ma duży wpływ na jakość produktu jakim jest mięso.
Jersey to rasa bydła w typie mlecznym. Jest to najmniejsza rasa mleczna na świecie. Dlaczego zatem poświęcamy uwagę właśnie tej rasie bydła? Odpowiedzią jest wyjątkowo tłuste mleko, o dużej zawartości białka.
Jakość mięsa dotyczy szeregu cech chemicznych i fizykochemicznych surowca, obejmuje aspekty bezpieczeństwa, przydatność kulinarną i technologiczną oraz cechy sensoryczne. Pęd życia wymusza od konsumentów wykorzystywanie mięsa zamrożonego, którego przydatność do spożycia wydłuża się, ponadto technologię zamrażalniczego przechowywania wykorzystują producenci w okresie nadwyżek podaży surowca mięsnego. Przemysł mięsny powinien spełniać wszystkie oczekiwania konsumentów i podnosić jakość oraz trwałość przechowywanych surowców dla bezpieczeństwa zdrowotnego.
Nowoczesne stada krów mlecznych pozbawione są rogów. Oczywiście gdzieniegdzie możemy jeszcze spotkać stada krów z rogami. Jest to na pewno zjawisko częstsze w oborach uwięziowych, ale może także wynikać z różnych przekonań rolników. Rogi u krów często spotykane są za to w stadach bydła mięsnego.
Jak informuje KIPDiP, w Stanach Zjednoczonych w ramach badania „Top Egg Company Survey” zapytano producentów jaj, którzy łącznie utrzymują stada liczące ponad 144 miliony kur, o przyszłość jaj klatkowych.
Avangardco otrzymała zgodę z UE na przywóz do Wspólnoty jaj kurzych w skorupkach klasy A, czyli przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez europejskich konsumentów.