kps

kojs

CenyRolnicze
18 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0559 EUR EUR - 4.3309 GBP GBP - 5.0589 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Zwierzęta na Boże Narodzenie

Dlaczego w szopkach bożonarodzeniowych mamy taki, a nie inny zestaw zwierząt? Czy karp na stole wigilijnym to stara tradycja? Wreszcie skąd u komercyjnego renifera czerwony nos? Na te pytania - i wiele innych - odpowiedzi szukają Martyna Frątczak i Piotr Tryjanowski, którzy każdego tygodnia serwują naszym Czytelnikom bardzo ciekawe publikacje. 

Czytaj więcej...

Dieta pszczół kluczowa w walce z warrozą i innymi chorobami

Spośród wszystkich stawonogów pszczoły odgrywają najistotniejszą rolę w gospodarce ludzkiej. Przede wszystkim są najważniejszymi owadami zapylającymi. Muszą stawiać czoła nieustannie zmieniającemu się światu i dostosowywać do środowisk, w których rosnący udział mają obszary silnie zurbanizowane i tereny intensywnego rolnictwa. Dodatkowo globalizacja, związany z nią przepływ ludzi oraz dóbr, przyczynia się do rozprzestrzeniania patogenów i pasożytów dziesiątkujących wiele pszczelich rodzin.

Czytaj więcej...

Grypa ptaków – ciągle realne zagrożenie

W 1878 roku włoski naukowiec E. Perroncito opisał siejącą spustoszenie wśród drobiu chorobę powodującą śmiertelność sięgającą 100% osobników, którą nazwał „plagą drobiu”, dzisiaj znaną nam pod nazwą grypy ptaków. Ta wysoce zaraźliwa choroba wirusowa, dotykającą wiele gatunków ptaków dzikich i hodowlanych, takich jak kura, indyk, perliczka i przepiórka, jak również gatunków trzymanych hobbystycznie, zarażać może także ssaki, w tym niestety również człowieka. Przyciąga uwagę ludzi z całego świata od lat, stale będąc przyczyną straty źródła utrzymania dla wielu osób zajmujących się drobiarstwem i powodując ograniczenia w handlu pomiędzy wieloma państwami. Od wykrycia kilku ognisk tej choroby w Polsce minął już rok – czy oznacza to, że problem został zażegnany?

Czytaj więcej...

Czy będzie możliwość sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego?

Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami, rolnik nie może wprowadzać do obrotu w jakiejkolwiek formie (w tym w ramach rolniczego handlu detalicznego) mięsa wieprzowego z uboju gospodarczego. Dostępność rolników do ubojni certyfikowanych jest bardzo ograniczona i często wiąże się z transportem świń na odległość 50 km i więcej, co w praktyce niweluje wprowadzone i planowane ułatwienia w sprzedaży bezpośredniej. 

Czytaj więcej...

Rosja chce korzystać z własnych zasobów genowych

Dobiegają końca prace hodowlane nad „rosyjskim brojlerem kurzym”, który ma spowodować, że drobiarstwo u naszego wschodniego sąsiada uniezależni się od dorobku zachodnich firm genetycznych i hodowlanych. Wkrótce pisklęta nowych linii mają  - już jako pisklęta towarowe  - trafić do testów rynkowych.

Czytaj więcej...

Przed świętami nasila się ubój w gospodarstwach rolniczych

Znaczna większość rolników woli mięso pochodzące z własnego gospodarstwa. Szczególnie przed świętami nasila się ubój w gospodarstwach rolniczych. Jest on legalny ale tylko na użytek własny. Reguluje to rozporządzenie MRiRW z dnia 20 października 2010 roku  w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny, oraz jego zmiana z dnia 27 stycznia 2015 roku. 

Czytaj więcej...

Jenot – gatunek inwazyjny czy zwierze futerkowe?

Jenot azjatycki jest gatunkiem pierwotnie występującym na Dalekim Wschodzie. Ze względu na swoje futro został sprowadzony do Europy w 1939 roku na europejską część Związku Radzieckiego. Jenot azjatycki jest gatunkiem szybko przystosowującym się do środowiska. Pomimo, iż zaliczany jest do zwierząt mięsożernych, można uznać go za gatunek wszystkożerny, co potwierdza budowa układu pokarmowego. W naturalnym środowisku przy niedoborze paszy mięsnej zastępuje ją paszą roślinną, potrafiąc dobrze wykorzystać białko roślinne, cukry, skrobię i włókno. Szybka ekspansja tego gatunku związana jest również z jego wysokim potencjałem rozrodczym.

Czytaj więcej...

Uszy i ogon nie kłamią – krowy wyrażają emocje postawą swojego ciała

Postawa ciała zarówno u ludzi, jak i u zwierząt bardzo wiele mówi na temat samopoczucia, stanu zdrowia oraz odczuwanych w danej chwili emocji. Od kilku lat badacze behawioru zajmują się studiowaniem tego tematu nie tylko u zwierząt towarzyszących, takich jak pies lub kot - coraz częściej swoją uwagę skupiają na zwierzętach gospodarskich. Poznano już dobrze zachowania owiec, kóz oraz świń w kontekście ich wewnętrznych odczuć i tego jaki mają one wpływ na dobrostan. Jedno z najnowszych badań opisuje wyrażanie emocji za pomocą postawy ciała u bydła – jako pierwsze bardzo szczegółowo i holistycznie zgłębiające ten słabo poznany jeszcze temat.

Czytaj więcej...

ASF zagraża puławskiej rasie świń

lubelskie.pl

Hodowla ras zwierząt gospodarskich ma na świecie ogromną tradycję. W Polsce jedną z najstarszych rodzimych ras świń, wyhodowanych w okolicach Puław już na początku XX-go wieku, jest rasa puławska, oficjalnie uznana w 1935 r. Charakteryzuje ją między innymi wysoka plenność, żywotność, a także wyjątkowa odporność na zmiany środowiskowe i stres. Jest ona doskonale przystosowana do polskich uwarunkowań środowiskowych, klimatycznych i glebowych. Obecnie na terenie kraju w chlewniach znajduje się zaledwie 1600 loch rasy puławskiej (głównie na Lubelszczyźnie), choć przed trzema dekadami hodowla tej rasy była rozpowszechniona w całej Polsce.

Czytaj więcej...

Kozy kontra globalne ocieplenie

W wielu miejscach na całym świecie, zwłaszcza tych, gdzie ludzie zmagają się z postępującym ociepleniem klimatu, od kilku dekad ponownie wzrasta znaczenie hodowli kóz. Stanowią one gatunek obdarzony cechami pozwalającymi im utrzymywać wydajność w ekstremalnych warunkach i przetwarzać nawet słabej jakości paszę w wartościowe mleko oraz mięso. Mogą stanowić bardzo cenny oręż w walce z globalnym ociepleniem i dostosowaniu produkcji zwierzęcej do nowych wyzwań.

Czytaj więcej...

W Kalifornii eliminują chów klatkowy

Przy okazji głosowania w tak zwanych „wyborach połówkowych” do obu izb amerykańskiego parlamentu wyborcy w Kalifornii głosowali także w sprawie zmian prawa lokalnego. Jedną z tych zmian ma być wprowadzenie zakazu trzymania kur nieśnych na powierzchniach mniejszych niż jeden metr kwadratowy na kurę. Nowe prawo może w praktyce wyeliminować chów klatkowy.

Czytaj więcej...

Aukcja koni arabskich wraca do Janowa Podlaskiego

W stadninie koni w Janowie Podlaskim odbyło się kolejne posiedzenie Rady ds. rozwoju hodowli koni w Polsce. Podczas wczorajszego spotkania omówione zostały założenia do strategii funkcjonowania spółek Skarbu Państwa zajmujących się hodowlą koni, propozycje działań toru wyścigów konnych na Służewcu i propozycje zmian w zakresie współpracy z Totalizatorem Sportowym. Przedstawione zostały także informacje Polskiego Związku Hodowców Koni o stanie hodowli koni różnych ras w Polsce.

Czytaj więcej...

Nowe pomysły na baraninę

Producenci baraniny wpadają na nowe pomysły w celu podbicia nowych rynków i przyciągnięcia uwagi konsumentów. Pomimo, że stanowi ona bardzo wartościowe mięso, w wielu miejscach świata nie jest popularna, z uwagi na małą dostępność i brak tradycji spożywania. O ile każdy słyszał o jagnięcinie, to już mięso dorosłych owiec nie brzmi równie zachęcająco. Czy wędliny uzyskiwane z mięsa takich zwierząt mają szansę zyskać większą popularność? Sprawdzono to niedawno, częstując potencjalnych klientów nowym produktem i odnotowując ich odczucia.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu