kps

kps

CenyRolnicze
27 marca 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9857 EUR EUR - 4.3153 GBP GBP - 5.0327 DKK DKK - 0.5785
Archiwum


27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 200,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 190,50 (- 0,52%), rzepak MAJ24: 441,50 (-2,32%)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Brak strachu przed zmianą otoczenia gwarancją dobrego produktu

Zwierzęta hodowlane stają w obliczu poważnych zmian w swoim środowisku gdy przechodzą przez różne fazy cyklu produkcyjnego. Przykładem jest między innymi wprowadzenie ich do nowego systemu utrzymania, zapewnienie innego rodzaju paszy, mieszanie ze sobą niespokrewnionych osobników, czy kontakt z nowymi obcymi ludźmi. Procesy, które zmniejszają niepewność zwierząt w nowych warunkach są bardzo ważne z punktu widzenia dobrostanu oraz ich wydajności. W jaki sposób zwierzęta gospodarskie mogą nauczyć się adaptacji do nowego środowiska? Znajomość biologicznych potrzeb danego gatunku jest niezwykle ważna na etapie projektowania systemów utrzymania i procedur zarządzania fermą. Natomiast poznanie tych zachowań może w znacznym stopniu wpłynąć na ograniczenie problemów hodowlanych wynikających ze zmian środowiskowych.

Czytaj więcej...

Suplement na wady mięśni drobiu: glikocyjamina

U brojlerów często występują wady mięśni, takie jak WD (stwardnienie mięśnia piersiowego), które znacznie obniżają jakość mięsa. Dokładna przyczyna powstawania wad nie jest znana, ale wiadomo, że żywienie odgrywa tutaj ważną rolę. Badania pokazują, że dodatek do diety glikocyjaminy, a więc kwasu guanidynooctowego może pomóc pozbyć się wad mięśni u brojlerów.

Czytaj więcej...

Fale dźwiękowe zmieniają płeć piskląt

Przełomowa technologia opracowana przez naukowców z Izraela pozwala na zmianę płci kurcząt jeszcze przed ich wykluciem. Fale dźwiękowe zwiększają odsetek samic w lęgu z 50% do nawet 70%. Może to uratować miliardy piskląt kogutków, które co roku są uśmiercane zaraz po wykluciu.

Czytaj więcej...

Kokcydioza cieląt: jak jej zapobiegać?

Kokcydia to pasożyty występujące właściwie w każdym gospodarstwie. Mogą być przyczyną poważnych strat produkcyjnych i ciężkiej choroby u cieląt. Nie da się ich zupełnie pozbyć, ale można je kontrolować. Jak tego dokonać?

Czytaj więcej...

Krowy zabijają więcej osób niż rekiny

Chociaż na takie nie wyglądają, krowy to jedne z najbardziej śmiercionośnych zwierząt. Statystyki pokazują, że co roku zabijają więcej osób, niż owiane złą sławą rekiny. W mediach regularnie pojawiają się newsy o urazach lub zgonach spowodowanych przez bydło. Dlaczego dochodzi do takich wypadków?

Czytaj więcej...

Czy choroba szalonych krów powraca?

Szwajcaria odnotowała w tym roku dwa przypadki choroby szalonych krów. Zaobserwowano je również w innych krajach, m.in. Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Holandii i Brazylii. Czy oznacza to, że epidemia powraca?

Czytaj więcej...

Dlaczego weterynarz tyle kosztuje?

To częste pytanie zadawane przez hodowców. W dobie inflacji wysoki rachunek od lekarza weterynarii może poważnie podnieść ciśnienie. Warto wiedzieć skąd się bierze i co wpływa na cenę usługi.

Czytaj więcej...

Krwotoczna choroba jeleni atakuje bydło i owce

Na południu Europy rozprzestrzenia się wirus krwotocznej choroby zwierzyny płowej – przenoszony przez ugryzienia muszek. Wcześniej notowano go wyłącznie u jeleni w USA i u antylop w Afryce. Skąd wziął się u nas? Czy zagraża również ludziom?

Czytaj więcej...

Kamery w ubojniach: kiedy pojawią się w Polsce?

Hiszpania, jako pierwsza z państw Unii Europejskiej, wprowadziła prawny obowiązek instalacji kamer w ubojniach. W Niemczech producenci sami się na to zdecydowali. Jak działa taki system i czy kamery faktycznie poprawiają dobrostan zwierząt? Kiedy będzie wymagany również w Polsce?

Czytaj więcej...

Moda na surowe mleko: zdrowy, czy niebezpieczny trend?

W ostatnim czasie miliony Amerykanów postanowiły wprowadzić do swojej diety niepasteryzowane mleko. Są przekonani, że spożywanie surowego mleka korzystnie wpływa zdrowie. Jednak eksperci zdecydowanie to odradzają. Skąd wziął się trend na surowe mleko? Czy warto za nim podążać?

Czytaj więcej...

Przełomowy lek na mastitis. Zastąpi antybiotyki i poprawi wydajność krów.

Nowy preparat o nazwie handlowej Imilac™ ma skutecznie zastępować antybiotyki w leczeniu mastitis. Opatentowany preparat zawiera białka pozyskiwane z krowiego mleka. Poza efektem terapeutycznym poprawia również radykalnie wydajność mleczną krów. Firma spodziewa się, że Imilac stanie się standardem w leczeniu mastitis i już opracowuje logistykę produkcji preparatu w milionach dawek.

Czytaj więcej...

Biologiczne zwalczanie much na fermie

Do kontrolowania much na fermie wykorzystać można ich naturalnych wrogów: pasożytnicze osy, drapieżne owady i mikroskopijne nicienie. Są niezastąpione, gdy chemiczne środki walki z muchami zawodzą. Odpowiednio stosowane przynoszą długotrwałą ochronę fermy.

Czytaj więcej...

Czy ekologiczne jajka są zdrowsze?

Wielu konsumentów jest przekonanych, że jajka z produkcji ekologicznej lub wolnego wybiegu są bardziej odżywcze od tańszych jajek, z chowu konwencjonalnego. A jak jest naprawdę? Przetestowano jajka 14 różnych producentów, aby to sprawdzić.

Czytaj więcej...

Mięso dzika: ekologiczna alternatywa wieprzowiny?

Wzrost liczebności populacji dzików na całym świecie nasuwa pomysł, aby na szerszą skalę wykorzystać ich mięso. Mięso dzików pozyskiwane z terenów łowieckich lub chowu ekstensywnego może być ekologiczną alternatywą dla wieprzowiny. Czy ma szansę stać się bardziej popularne?

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu