kojs

skiba

CenyRolnicze
16 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0687 EUR EUR - 4.3197 GBP GBP - 5.0609 DKK DKK - 0.5790
Archiwum


16.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,75 (0,00%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 452,75 (-1,58%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-8,40 zł/kg, średnia: 7,30 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

11.04.2024 KUPIĘ 20 BYCZKÓW, mięsny, 100 kg, lubelskie, łukowski, 21-413, tel.: 514 304 912

10.04.2024 SPRZEDAM 48 KRÓW, 750 kg, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-510, tel.: 519 554 146

10.04.2024 SPRZEDAM 43 BYKI, mięsny, 290 kg, zachodniopomorskie, goleniowski, 72-200, tel.: 572 952 620

10.04.2024 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, hf, 6-7 m-cy, cielne, kujawsko-pomorskie, rypiński, 87-515, tel.: 728 352 089

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Spór o „amerykańską szynkę iberyjską”

Portugalskie organizacje rolnicze, w imieniu Hiszpanii i reszty UE, rozpoczęły protest wobec stosowania przez amerykańskie firmy nazwy „szynka iberyjska”. Dwa przedsiębiorstwa z USA sprowadzają rodzime rasy z Półwyspu Iberyjskiego, aby w stanach Teksas i Georgia stworzyć imitację produktu regionalnego.

Czytaj więcej...

Bydło: najczęstsze problemy po porodzie

Jakie niepokojące objawy najczęściej pojawiają się u krów po wycieleniu? Jak szybko rozpoznać gorączkę mleczną i czy zatrzymanie łożyska zawsze powinno nas niepokoić? Jak można skutecznie zapobiegać problemom po wycieleniu?

Czytaj więcej...

Wegańskie mleko nie jest przyjazne planecie. Należy zmniejszyć popyt na soję – wieloma drogami.

W Wielkiej Brytanii na każdy kilogram śruty sojowej spożytej przez krowy przypada około 85 litrów wyprodukowanego mleka. Z kolei z kilograma całych nasion soi wytwarza się nie więcej niż 7,5 litra napoju sojowego. Popyt na nieprzyjazną środowisku soję można jednak zmniejszyć jeszcze bardziej – wykorzystując w żywieniu zwierząt lokalne komponenty.

Czytaj więcej...

Pocięta puszka po napoju w paszy dla bydła. Krowy umierały w ogromnych męczarniach

Lodówki, opony, felgi samochodowe: na terenach rolniczych można znaleźć prawie wszystkie odpady, jakie można sobie wyobrazić. W następstwie zaśmiecania pól i łąk, to rolnik jest zmuszony do usuwania uciążliwych śmieci. To oczywiście kosztuje go sporo nerwów, czasu i pieniędzy. Większe problemy mogą być jednak powodowane przez mniejsze śmieci: plastikowe kubki, aluminiowe puszki lub potłuczone szkło, które trafiają do paszy dla krów i innych zwierząt, a w najgorszym przypadku prowadzą do śmierci zwierzęcia. 

 

Czytaj więcej...

Listerioza: z gospodarstwa do mleka. Skąd się bierze i jak jej zapobiegać?

Listeria monocytogenes to chorobotwórcza bakteria wywołująca listeriozę u ludzi i u zwierząt. Jej źródłem bardzo często jest surowe mleko oraz wyroby z niepasteryzowanego mleka. Na zakażenia tą bakterią szczególnie narażone jest bowiem bydło mleczne. Najnowsza publikacja wskazuje na najczęstsze źródła Listerii na gospodarstwach mlecznych i daje wskazówki, jak uniknąć skażenia mleka.

Czytaj więcej...

Wirtualne ogrodzenie dla krów: płot, którego nie ma

Wirtualne ogrodzenia dla krów opierają się na technologii GPS. Specjalne obroże emitują w nich sygnały odstraszające w momencie zbliżania się zwierząt do wytyczonych granic. Systemy wirtualnych ogrodzeń mogą skutecznie zastępować pracochłonne w ustawianiu, fizyczne ogrodzenia i pomagać w lepszym zarządzaniu pastwiskami.

Czytaj więcej...

Mięso ze świń karmionych zacierem po destylacji lepiej smakuje?

Smaczniejsza wieprzowina pochodzi od świń, które jedzą jęczmień pozostały po wykonaniu japońskiego likieru shochu. Zespół profesjonalnych piwowarów i naukowców związanych z rolnictwem twierdzi, że składniki odżywcze w pozostałym sfermentowanym jęczmieniu mogą zmniejszyć stres zwierząt, co skutkuje lepszym smakiem mięsa.

Czytaj więcej...

Czy ministerstwo planuje wprowadzić dotacje na rozwój i hodowlę pszczół murarek?

Nikogo nie trzeba przekonywać, że pszczoły mają duży wpływ na plonowanie roślin. Zapylanie ich zawdzięczamy głównie pszczole miodnej, której w niektórych rejonach kraju brakuje ze względu na malejącą liczbę pasiek. Niedobory zapylaczy uzupełnić mogą dzikie pszczoły, których w Polsce mamy około 450 gatunków. Niestety, ich liczebność również maleje ze względu na ubożenie bazy pokarmowej. Powodem tego jest między innymi zaniechanie upraw pastewnych roślin motylkowych i zastąpienie ich uprawami zbóż i okopowych.

Czytaj więcej...

Naukowcy uczą krowy chodzić do toalety. Czy to uchroni świat od katastrofy klimatycznej?

Krowy są mądrzejsze, niż się spodziewano. Nie tylko uczą się obsługi robota udojowego, ale mogą też chodzić do toalety. Naukowcom z Leibnitz Institute for Farm Animal Biology (FBN) udało się nauczyć cielęta oddawania moczu w specjalnych toaletach dla krów. Bydło z natury pozostawia odchody w miejscu w którym się aktualnie znajduje. - Ma to negatywne konsekwencje dla środowiska i samych zwierząt - mówi Jan Langbein z Leibniz Institute for Farm Animal Biology (FBN) w Dummerstorf koło Rostocku.

Czytaj więcej...

Jak spowolnić wzrost tuczników?

Wielu rolników ma obecnie problem z opłacalną sprzedażą świń rzeźnych. Rozwiązaniem może być rozciągnięcie w czasie tuczu zwierząt. Jak jednak tego dokonać? Zagadnieniem tym zajął się niedawno zespół naukowców z Kansas State University.

Czytaj więcej...

Zamiast kastracji prosiąt: terapia genowa

Dzięki zastosowaniu terapii genowej u trzody chlewnej można uniknąć konieczności wykonywania chirurgicznej kastracji prosiąt. To alternatywa, która może znacznie poprawić dobrostan zwierząt. Wymagałoby to jednak zmiany nastawienia – zwłaszcza na obszarze Unii Europejskiej - wobec organizmów modyfikowanych genetycznie.

Czytaj więcej...

Ocena stanu zdrowia świń na podstawie behawioru

Dobrostan zwierząt jest istotnym czynnikiem wpływającym na  ogólną „koncepcje jakości żywności”, a konsumenci oczekują, że ich produkty odzwierzęce, będą wytwarzane z poszanowaniem dobrostanu zwierząt. Ostatnie badania przeprowadzone przez Komisję Europejską, a także badania w ramach projektu Welfare Quality, potwierdzają, że dobrostan zwierząt jest kwestią o dużym znaczeniu dla konsumentów, a obywatele wykazują silne zaangażowanie w problematykę poświęconą hodowli zwierząt i produkcji mięsa. Aby uwzględnić obawy społeczne dotyczące właściwego dobrostanu zwierząt, a także związane z nimi wymagania rynku istnieje pilna potrzeba stworzenia niezawodnych, opartych na obserwacjach systemów oceny statusu dobrostanu zwierząt.

Czytaj więcej...

Nanotechnologia w żywieniu bydła: jak lepiej chronić aminokwasy?

Wysokowydajne krowy mają duże zapotrzebowanie na aminokwasy, słabo dostępne w większości komponentów paszowych. Przez to wymagają suplementacji tzw. aminokwasami chronionymi, które są w stanie przejść przez żwacz bez uszczerbku i wchłonąć się w jelitach. Obecne sposoby ochrony aminokwasów nie są jednak idealne. Z pomocą może przyjść nanotechnologia.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu