Utrzymanie cieląt przy krowach zyskuje na popularności i jest coraz częściej oczekiwane przez konsumentów. Czy może być opłacalne? Jakie ilości mleka tracone są na rzecz cielęcia?
Najbardziej przyjazne środowisku zwierzę to takie, które zużywa jak najmniej zasobów i w jak najkrótszym czasie produkuje duże ilości mięsa. Jednak w oczach konsumentów nie jest to zwierzę szczęśliwe. Co jest więc dla nich ważniejsze: ochrona środowiska, czy dobrostan zwierząt?
Francuscy konsumenci nie chcą rezygnować z zakupu jaj klatkowych, które należą do najtańszych, a jednocześnie są wysokiej jakości wartościowym źródłem składników odżywczych. Jaja pochodzące z chowu klatkowego kur niosek stały się szczególnie atrakcyjne we Francji w okresie silnej presji inflacyjnej.
Już od roku w Chinach funkcjonuje pierwsza piętrowa ferma dla świń. Na 26 poziomach, przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii, hodowane są tysiące świń. Jakie zalety i wady niesie za sobą takie rozwiązanie? Czy w przyszłości stanie się standardem?
Kolejna choroba przenoszona przez muszki atakuje bydło i owce. W Holandii chorobę niebieskiego języka wykryto już na 1500 gospodarstwach. Kolejne przypadki podejrzewa się w Belgii. Walka z chorobą pochłonie miliony euro, a skuteczność szczepionek nie jest pewna.
„Urzędowi lekarze weterynarii nie są ani elastyczni, ani otwarci na dialog. Poza tym są oderwani od rzeczywistości” – powiedział jeden z rolników na temat programu kontroli gruźlicy bydła. Dobra komunikacja między lekarzami weterynarii a hodowcami zwierząt jest kluczowa dla zwalczania chorób zakaźnych. Jak można ją poprawić?
Transfuzja krwi to skuteczny i niedrogi sposób na szybką pomoc zwierzęciu, które doświadczyło poważnego krwotoku, lub ma ciężką anemię. W jakich sytuacjach warto przeprowadzić je u bydła? Czy krowy mają grupy krwi i trzeba je sprawdzać przed transfuzją?
Wirus przenoszony przez krwiopijne muszki dziesiątkuje stada bydła w kolejnych państwach Europy. Sytuacja jest tak dramatyczna, że doprowadza do łez doświadczonych hodowców bydła. Czym jest „Krowi Covid”?
Zwierzęta hodowlane stają w obliczu poważnych zmian w swoim środowisku gdy przechodzą przez różne fazy cyklu produkcyjnego. Przykładem jest między innymi wprowadzenie ich do nowego systemu utrzymania, zapewnienie innego rodzaju paszy, mieszanie ze sobą niespokrewnionych osobników, czy kontakt z nowymi obcymi ludźmi. Procesy, które zmniejszają niepewność zwierząt w nowych warunkach są bardzo ważne z punktu widzenia dobrostanu oraz ich wydajności. W jaki sposób zwierzęta gospodarskie mogą nauczyć się adaptacji do nowego środowiska? Znajomość biologicznych potrzeb danego gatunku jest niezwykle ważna na etapie projektowania systemów utrzymania i procedur zarządzania fermą. Natomiast poznanie tych zachowań może w znacznym stopniu wpłynąć na ograniczenie problemów hodowlanych wynikających ze zmian środowiskowych.
U brojlerów często występują wady mięśni, takie jak WD (stwardnienie mięśnia piersiowego), które znacznie obniżają jakość mięsa. Dokładna przyczyna powstawania wad nie jest znana, ale wiadomo, że żywienie odgrywa tutaj ważną rolę. Badania pokazują, że dodatek do diety glikocyjaminy, a więc kwasu guanidynooctowego może pomóc pozbyć się wad mięśni u brojlerów.
Przełomowa technologia opracowana przez naukowców z Izraela pozwala na zmianę płci kurcząt jeszcze przed ich wykluciem. Fale dźwiękowe zwiększają odsetek samic w lęgu z 50% do nawet 70%. Może to uratować miliardy piskląt kogutków, które co roku są uśmiercane zaraz po wykluciu.
Kokcydia to pasożyty występujące właściwie w każdym gospodarstwie. Mogą być przyczyną poważnych strat produkcyjnych i ciężkiej choroby u cieląt. Nie da się ich zupełnie pozbyć, ale można je kontrolować. Jak tego dokonać?
Chociaż na takie nie wyglądają, krowy to jedne z najbardziej śmiercionośnych zwierząt. Statystyki pokazują, że co roku zabijają więcej osób, niż owiane złą sławą rekiny. W mediach regularnie pojawiają się newsy o urazach lub zgonach spowodowanych przez bydło. Dlaczego dochodzi do takich wypadków?
Szwajcaria odnotowała w tym roku dwa przypadki choroby szalonych krów. Zaobserwowano je również w innych krajach, m.in. Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Holandii i Brazylii. Czy oznacza to, że epidemia powraca?
To częste pytanie zadawane przez hodowców. W dobie inflacji wysoki rachunek od lekarza weterynarii może poważnie podnieść ciśnienie. Warto wiedzieć skąd się bierze i co wpływa na cenę usługi.
Na południu Europy rozprzestrzenia się wirus krwotocznej choroby zwierzyny płowej – przenoszony przez ugryzienia muszek. Wcześniej notowano go wyłącznie u jeleni w USA i u antylop w Afryce. Skąd wziął się u nas? Czy zagraża również ludziom?
Hiszpania, jako pierwsza z państw Unii Europejskiej, wprowadziła prawny obowiązek instalacji kamer w ubojniach. W Niemczech producenci sami się na to zdecydowali. Jak działa taki system i czy kamery faktycznie poprawiają dobrostan zwierząt? Kiedy będzie wymagany również w Polsce?
W ostatnim czasie miliony Amerykanów postanowiły wprowadzić do swojej diety niepasteryzowane mleko. Są przekonani, że spożywanie surowego mleka korzystnie wpływa zdrowie. Jednak eksperci zdecydowanie to odradzają. Skąd wziął się trend na surowe mleko? Czy warto za nim podążać?
Obszerna analiza pokazała, że to, jaki kolor produktów odzwierzęcych przypada do gustu konsumentom zależy od regionu świata - zwłaszcza jeśli chodzi o mięso. Przykładowo w Polsce najchętniej sięga się po jasno zabarwioną wieprzowinę, natomiast w USA i Francji konsumenci preferują mięso wieprzowe w ciemnym kolorze. Skąd wynikają te różnice?
Zatrucia u bydła prowadzą do upadków lub pogorszenia kondycji i spadku wydajności. Może je wywołać wiele substancji znajdujących się na terenie gospodarstw i pastwisk. Czym może zatruć się bydło? Jak rozpoznać taki przypadek i kiedy wezwać lekarza weterynarii?