Stworzono odmianę soi, która produkuje w swoich nasionach białka mięsa świni. Są w środku różowe i mają charakterystyczny posmak wieprzowiny. Czy hybrydy roślinno-zwierzęce mają szansę zastąpić tradycyjne mięso?
Lekarze weterynarii to, według wielu statystyk, grupa zawodowa najbardziej zagrożona popełnieniem samobójstwa. Z czego to wynika? Wielu osobom wydaje się, że leczenie zwierząt to piękna, satysfakcjonująca i świetnie opłacana praca. Niestety, rzeczywistość często daleko odbiega od tej wizji.
W ciągu pierwszego tygodnia po odsadzaniu prosięta nie piją wystarczająco dużo wody. Obniża to u nich spożycie paszy i niesie ryzyko odwodnienia organizmu. Przedstawiamy strategie pomagające zachęcić prosięta do samodzielnego przyjmowania wody.
Osiągają wielkość ciała dużego psa, są puchate, przyjazne i inteligentne. Można je wykorzystać do produkcji mleka, ale większość wybiera je w charakterze pupila. Coraz więcej dzieci prosi o nie Świętego Mikołaja. Miniaturowe odmiany krów stają się coraz popularniejsze.
W interesie hodowcy jest, aby krowy dużo czasu spędzały na odpoczynku - zwiększa się wtedy ich produkcja mleka. Aby je do tego zachęcić, należy zaoferować im wygodne legowiska. Co najlepiej sprawdzi się w ich roli: trociny, słoma, piasek, materace, czy może łóżka wodne? Podsumowujemy wady i zalety tych rozwiązań.
Kury są dość odpornymi ptakami, jednak zbyt niskie temperatury mogą im bardzo zaszkodzić. Jak zadbać o nioski zimą, aby utrzymały wysoką wydajność produkcyjną?
W Holandii od kilku lat operuje "pływająca ferma" bydła mlecznego. Znajduje się na platformie położonej na wodzie. Jaki jest cel tego rozwiązania? Czy może się sprawdzić na większą skalę?
Naukowcy znaleźli sposób, aby prześledzić dokładne pochodzenie produktów odzwierzęcych. Dzięki temu można sprawdzić np. z jakiej konkretnie fermy pochodzi mięso sprzedawane w markecie. Podobna metoda analizy jest opracowywana do śledzenia pochodzenia mleka. Będzie można łatwo sprawdzić, czy źródło produktów jest takie, jakie deklaruje producent.
Cielaki ubrane w kurtki i derki to coraz częstszy widok w gospodarstwach w miesiącach zimowych. Czy cielęta faktycznie potrzebują dodatkowego okrycia zimą? Podsumowujemy zalety i wady kurtek dla cieląt i podajemy praktyczne wskazówki związane z ich stosowaniem.
Epidemia wirusa przenoszonego przez krwiopijne muszki postępuje w Europie. Przypadki choroby u bydła i owiec wykryto już w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Belgii. Jak wirus został tam zawleczony? Czy będzie postępował dalej?
Podanie cielęciu siary zaraz po przyjściu na świat jest koniecznością. Warto jednak pójść dalej i podawać ją również w kolejnych dniach życia. Badania pokazują, że dodatek siary do pójła starszych cieląt ma bardzo korzystny wpływ na ich zdrowie i przyrosty masy ciała.
Każdego roku marnują się miliony ton lignocelulozy - odpadu ubocznego z produkcji zbóż i obróbki drewna. To potencjalnie wartościowy surowiec paszowy, bogaty we włókno i energię. Aby jednak zwierzęta mogły go wykorzystać, potrzebuje wstępnej obróbki – nad czym pracują właśnie badacze z Iranu.
Podczas posiedzenia grupy roboczej „Zdrowie zwierząt i dobrostan” Copa-Cogeca podniesiona została także kwestia Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej „Koniec epoki klatkowej”. Nie wiadomo jeszcze kiedy można się spodziewać zapowiedzianego przez Komisję Europejską aktu legislacyjnego, ale rynek już odczuwa „dobrowolne” wycofywanie się niektórych sieci handlowych ze sprzedaży jaj klatkowych.
Większość ludzi nigdy na własne oczy nie widziała komercyjnej fermy bydła, świń czy drobiu. Dlatego obrazy przedstawiane w mediach mogą manipulować ich opiniami. Jakie emocje wywołują w nich fotografie zwierząt z różnych systemów chowu? Czy mogą wpłynąć na ich decyzje zakupowe?
Nadmierna utrata piór u drobiu to sygnał, którego nie należy ignorować. Może wskazywać na pogorszenie się stanu zdrowia lub problemy behawioralne. W niektórych przypadkach utrata piór może być jednak naturalnym i niegroźnym zjawiskiem. Opisujemy najczęstsze przyczyny wypadania piór u kur niosek i brojlerów.
We krwi prosiąt odkryto składnik, który może odmłodzić organizm. Wstrzyknięty szczurom odwrócił u nich proces starzenia się wielu narządów. Autorzy badania deklarują, że jeśli podobny efekt dałoby się uzyskać u ludzi, 80-latkowie mogliby wrócić do kondycji 25-latków.
Utrzymanie cieląt przy krowach zyskuje na popularności i jest coraz częściej oczekiwane przez konsumentów. Czy może być opłacalne? Jakie ilości mleka tracone są na rzecz cielęcia?
Najbardziej przyjazne środowisku zwierzę to takie, które zużywa jak najmniej zasobów i w jak najkrótszym czasie produkuje duże ilości mięsa. Jednak w oczach konsumentów nie jest to zwierzę szczęśliwe. Co jest więc dla nich ważniejsze: ochrona środowiska, czy dobrostan zwierząt?
Francuscy konsumenci nie chcą rezygnować z zakupu jaj klatkowych, które należą do najtańszych, a jednocześnie są wysokiej jakości wartościowym źródłem składników odżywczych. Jaja pochodzące z chowu klatkowego kur niosek stały się szczególnie atrakcyjne we Francji w okresie silnej presji inflacyjnej.
Już od roku w Chinach funkcjonuje pierwsza piętrowa ferma dla świń. Na 26 poziomach, przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii, hodowane są tysiące świń. Jakie zalety i wady niesie za sobą takie rozwiązanie? Czy w przyszłości stanie się standardem?