Na obszarze naszego kraju wciąż hodowanych jest kilkanaście rodzimych odmian gęsi i kaczek, uratowanych przed całkowitym wyginięciem. Ich unikalne cechy są warte zachowania. Czy powrócą na wsie w swoich regionach pochodzenia?
Chociaż często nie postrzega się jej w kategorii składnika odżywczego, woda jest podstawą żywienia zwierząt. Jej ilość i jakość są tak samo ważne, jak w przypadku wszystkich komponentów paszowych. Ile – i jakiej – wody potrzebują krowy mleczne?
W prowincji Hubei wkrótce uruchomiona zostanie ogromna ferma trzody chlewnej. Będzie miała formę 26-piętrowych wieżowców i dostarczy rocznie setki ton wieprzowiny. Inwestorzy udostępniają szczegóły jej działania.
Mieszkańcy rosyjskich prowincji zmuszeni są spożywać mleko wątpliwej jakości, skażone bakteriami E. coli, o nieprzyjemnym smaku i zapachu. Pokazały to jasno badania przeprowadzone przez rosyjską organizację ochrony praw konsumentów Roskachestvo.
Jeszcze do niedawna sektor owczarski w naszym kraju był silnie rozwinięty. Dzięki temu powstało kilkanaście rodzimych ras owiec, o unikalnych cechach. Czym się wyróżniają? Czy dla lokalnych ras owiec jest jeszcze miejsce we współczesnej hodowli zwierząt? Przedstawiamy sylwetkę ras i ich najciekawsze cechy.
Fosfor to niezbędny dla zdrowia i produktywności drobiu składnik. Być może jednak stosujemy zbyt duże jego ilości w paszy i suplementach dla ptaków. Ile tak naprawdę go potrzebują? Bardziej precyzyjne dawkowanie może pomóc obniżyć koszty żywienia i zmniejszyć wpływ hodowli na środowisko.
- Jednym z głównych zarzutów tzw. obrońców praw zwierząt, pod adresem hodowców jest trzymanie lochy karmiącej młode, w specjalnym kojcu. Internet pełen jest specjalnie skadrowanych zdjęć, na których prosięta i ich matkę oddzielają stalowe kraty. Tymczasem kojce mają jeden cel, ochronę prosiąt przed przypadkowym zgnieceniem. Lepsze poznanie preferencji zwierząt pozwoliło stworzyć systemy, w których do nauki bezpiecznego zachowania wykorzystano naturalny behawior zwierząt - czytamy w komunikacie związku Polpig.
Nasze rodzime rasy kur wyglądają atrakcyjnie, są odporne na niekorzystne warunki środowiska, mają dobrą zdrowotność i oferują doskonałe jaja i mięso. Świetnie nadają się do przydomowego chowu. Jakie polskie rasy kur wyróżniamy i czym się charakteryzują? Czy uda się je zachować?
Suszona plazma krwi to cenny komponent paszowy. Zawiera składniki wspierające odporność świń, co doskonale pokazują najnowsze badania. Stwierdzono, że pasza z dodatkiem plazmy krwi poprawia skuteczność szczepionki na ASF oraz innych preparatów.
Według najnowszych badań rynkowych i wyników sprzedaży, coraz mniej konsumentów sięga po roślinne alternatywy mięsa. Akcje producentów spadają, a wielu inwestorów wycofuje się z branży. Co jest powodem spadku zainteresowania „wegańskim mięsem” i czy trend ten się utrzyma?
Jak przygotować gospodarstwo, ochronić siebie, zwierzęta, paszę i żywność w obliczu zagrożenia atakiem atomowym? Przedstawiamy, co można zrobić, gdy znajdziemy się w zasięgu skutków eksplozji bomby atomowej.
Wyróżnia się obecnie ponad 1000 ras bydła domowego. To bogactwo jest zagrożone przez globalizację rolnictwa i ogromną popularność zaledwie kilku komercyjnych odmian. Nieustannie podejmuje się wysiłki, aby nie utracić tego cennego dziedzictwa. Poniżej przedstawiamy 10 unikalnych i rzadkich ras bydła, obrazujących ich różnorodność.
Wytwarzane w laboratorium produkty mleczne zaczynają pojawiać się na rynku. Syntentyczne mleko jest łatwiejsze w produkcji i bardziej etyczne od mięsa in vitro. Ma duży potencjał komercyjny i może zyskać wielu zwolenników. Czy jednak całkowicie zastąpi prawdziwe mleko?
Rodzime rasy zachowawcze bydła mają cechy, które zaginęły w intensywnej hodowli zwierząt. Charakteryzują się odpornością, są niewybredne pod względem paszy i warunków, długowieczne i łatwe w rozrodzie. Jakimi rasami bydła wyróżnia się Polska i czemu są wyjątkowe?
W okresie 2021-2022 wykryto w Europie łącznie 2398 ognisk grypy ptaków u drobiu, co doprowadziło do uboju aż 46 milionów ptaków. Jeszcze więcej przypadków choroby wykryto u ptaków dzikich. Które państwa mają największy problem z ptasią grypą? Czy Polska może się uchronić przed kolejną epidemią?
- Prawo, w związku z ASF, bezwzględnie zakazuje przemieszczania materiału biologicznego z czerwonej strefy. Skutkiem ubocznym może być wygaszanie produkcji nasienia knurów w tych strefach. Spowoduje to konieczność sprowadzania droższego nasienia z Zachodu, podwyższy koszty i może oznaczać fiasko wieloletniej pracy hodowlanej – przestrzega związek Polpig.
Przyglądamy się unikalnym dla Polski rasom trzody chlewnej. Idealnie, chociaż nie tylko, nadają się do przydomowych lub agroturystycznych gospodarstw. Charakteryzują się niezwykłymi cechami hodowlanymi i użytkowymi. Ich mięso jest cennym elementem naszego dziedzictwa kulinarnego. Co sprawia, że różnią się od popularniejszych, komercyjnych ras?
Naukowcy stwierdzili, że hodowcy bydła mlecznego stosujący system uwięziowy częściej borykają się z mastitis u zwierząt i więcej wydają na usługi weterynaryjne. System wolnostanowiskowy w tym świetle jest nie tylko lepszy dla dobrostanu zwierząt, ale różnież dla ekonomii gospodarstw. Jak znaczną różnicę między systemami odnotowano?
W nowej serii artykułów przyjrzymy się ciekawym, mało znanym rasom zwierząt gospodarskich. Zasługują na uwagę ze względu na cenną genetykę i unikalne cechy. Rodzime rasy świń oferują aromatyczne, soczyste mięso, jakiego trudno się doszukać u czysto komercyjnych odmian. Są wytrzymałe, świetnie przystosowane do niekorzystnych warunków klimatycznych – i mają nietypowy wygląd.
Mastitis jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych i kosztownych chorób krów mlecznych na całym świecie. Straty generowane przez przypadki zapalenia wymienia wynikają głównie ze zmniejszonej produkcji i jakości mleka, zwiększonych nakładów pracy i wydatków na leczenie, a także częstszego brakowania krów. Czy można je zredukować?