Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
07 kwietnia 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 4,1717 EUR EUR - 4,5342 GBP GBP - 5,1437 DKK DKK - 0,6073
Archiwum
06.04.2020 MATIF: pszenica kons. MAJ20 - 195,25 (+ 2,23%), kukurydza CZE20 - 166,50 (+ 0,60%), rzepak MAJ20 - 368,00 (+ 1,17%) [euro/tona] +++ +++ +++ 06.04.2020 12:51 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,50 - 4,60 zł/kg, średnia: 3,93 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Nuda szkodzi odporności świń – wzbogacone środowisko ma znaczenie

Martyna Frątczak

Świnie utrzymywane na ograniczonej przestrzeni, pozbawionej urozmaiceń i stymulujących materiałów mogą odczuwać przewlekły stres. Prowadzi on do zaburzeń zachowania i wielu problemów zdrowotnych – takich jak obniżona odporność. Najnowsze badania pokazują, że wzbogacenie środowiska lub jego brak znacząco wpływa na funkcje układu odpornościowego u świń.

Czytaj więcej...

Jak spowolnić wzrost brojlerów?

Martyna Frątczak

Szybki wzrost brojlerów kurzych chowanych w systemie intensywnym jest zazwyczaj wysoce pożądaną cechą. Opracowano dziesiątki różnych strategii, które pozwalają przyśpieszyć przyrosty masy ciała brojlerów. Co jednak w sytuacji, gdy producenci stają przed paradoksalną koniecznością spowolnienia wzrostu ptaków?

Czytaj więcej...

Mykotoksyny, a zdrowie świń: jak mądrze rozwiązać problem?

Martyna Frątczak

Mykotoksyny to produkty uboczne wytwarzane przez grzyby, znajdowane w żywności i paszy, zagrażające zdrowiu i życiu zarówno zwierząt, jak i ludzi. Za szczególnie wrażliwe na ich działanie uważa się trzodę chlewną. Które mykotoksyny są dla niej najgroźniejsze? I czy problem mykotoksyn zawsze rozwiązują adsorbenty?

Czytaj więcej...

Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja dla tradycyjnego surowca?

Redakcja

Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdopodobniej produkcja żywności w obecnej formie jest zagrożona. Zespół ekspertów z firmy doradczej ATK Earney uważa, że producenci mięsa będą mieli poważne kłopoty. Niestety, ale rozwijamy się zbyt szybko, żyjemy zbyt szybko i zbyt szybko zaludniamy planetę. Obecnie na Ziemi żyje ok 7.6 miliarda ludzi, szacuje się, że w 2050 ta liczba dojdzie do 10 miliardów. Czy nasza produkcja nadąży? Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga przynajmniej 7 kg paszy (fot 1.). Autorzy projektu mięsa „in vitro” obliczyli, że z 10 komórek mięśniowych świni można byłoby w dwa miesiące uzyskać aż 50 tysięcy ton mięsa.

Czytaj więcej...

Dobrostan bez opasów. Nierówne traktowanie producentów bydła

Redakcja

Podlaskie Zrzeszenie Producentów Bydła krytycznie odniosło się do projektu rozporządzenia ministerstwa rolnictwa w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Dobrostan zwierząt” ujętego w ramach PROW 2014-2020. - Pragniemy wskazać, że zakres przewidzianej pomocy dobrostanowej jest niewystarczający, a zarazem krzywdzący względem posiadaczy bydła mięsnego (opasowego) – napisali w liście do ministra rolnictwa Andrzej Borkowski i Tomasz Zawadzki – członkowie komitetu założycielskiego PZPB.

Czytaj więcej...

Zdrowie racic wpływa na płodność krów

Martyna Frątczak

Kulawizny to bardzo często występujące u krów mlecznych schorzenia, które poważnie osłabiają zwierzęta, wpływają na ich dobrostan i w efekcie na wydajność produkcyjną. Większość rolników zdaje sobie sprawę ze związku między kulawiznami a wydajnością mleczną zwierząt. Problemy racicowe mogą jednak wpływać również na wskaźniki związane z płodnością krów. Co na ten temat mówią najnowsze badania i czy negatywnych skutków kulawizn można uniknąć? 

Czytaj więcej...

W walce z ASF nie wystarczą obietnice polityków. Rolnicy z powiatu piotrkowskiego tracą cierpliwość i myślą o wyjściu na ulice

Redakcja

Na początku miesiąca (6 lutego) w Wolborzu w powiecie piotrkowskim doszło do spotkania przedstawicieli władz państwa z rolnikami. Dyskutowano o tym jak uchronić tamtejsze chlewnie przed wirusem ASF. Padło wiele deklaracji, którym hodowcy świń przyklasnęli. Były to jednak tylko słowa, bowiem w ciągu trzech tygodni nie podjęto żadnych konkretnych działań, by zatrzymać postęp wirusa ASF w kierunku trzodziarskiego zagłębia zlokalizowanego w powiecie piotrkowskim. Rolnicy przestrzegają, że kolejne spotkanie z osobami, które decydują o zwalczaniu afrykańskiego pomoru świń, może odbyć się na manifestacji ulicznej. 

Czytaj więcej...

Zioła - alternatywa dla antybiotyków w żywieniu zwierząt

Redakcja

Rolnictwo ekologiczne charakteryzuje się tym, że łączy produkcję żywności z najbardziej korzystnymi dla środowiska praktykami. Stanowi alternatywę dla rolnictwa konwencjonalnego. W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania naturalnymi dodatkami paszowymi w żywieniu zwierząt. Najprawdopodobniej trend ten spowodowany jest ograniczeniem możliwości stosowania antybiotyków, a także jest to „ukłon” w stronę konsumentów, którzy coraz częściej wyrażają chęci w spożywaniu produktów pochodzących od zwierząt, których dieta bogata jest w naturalne komponenty paszowe.

Czytaj więcej...

Alpakoterapia - pomysł na modną działalność pozarolniczą, ale czy dla każdego?

Hanna Krugiełka

Obecna, trudna i niepewna sytuacja gospodarcza polskich farmerów, związana między innymi z ASF, ptasią grypą, suszą i zmieniającymi się cenami skupu żywca, zmusza do szukania alternatywnych, pewnych dochodów z gospodarstw. Rolnicy ubiegają się o rozmaite dotacje. Czy prowadzenie alpakoterapii może stać się dochodową działalnością pozarolniczą? Jak ubiegać się o dotacje? Czy terapia przy pomocy alpak to przedsięwzięcie możliwe dla każdego rolnika?

Czytaj więcej...

Smak i zapach: potężne narzędzia w żywieniu zwierząt

Martyna Frątczak

Smaki i zapachy odgrywają w życiu zwierząt więcej funkcji, niż mogłoby się nam wydawać. Niektóre substancje zapachowe aktywują sygnały odpowiadające za apetyt i procesy trawienia, a receptory dla smaku słodkiego znaleziono nawet w jelitach. Nowe odkrycia pomagają zrozumieć rolę smaków i zapachów i stale ulepszać pasze dla zwierząt.

Czytaj więcej...