Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
21 sierpnia 2019, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,9210 EUR EUR - 4,3513 GBP GBP - 4,7623 DKK DKK - 0,5836
Archiwum
21.08.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 165,00 (- 0,30%), kukurydza LIS19 - 165,50 (0,00%), rzepak LIS19 - 381,00 (+ 0,07%) [euro/tona] +++ +++ +++ 21.08.2019 12:48 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,40- 6,00 zł/kg, średnia: 5,74 zł/kg (na podstawie informacji z 17 ubojni) +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Fundacja Viva potępia metody rozładunku zwierząt z transportu. Czy odwiedzą gospodarstwo, w którym dokonuje się likwidacji stada po stwierdzeniu ASF?

Paweł Hetnał

Jak informuje Dziennik Bałtycki, trzech pracowników rzeźni w Przechlewie (woj. pomorskie) zostało oskarżonych o znęcanie się nad zwierzętami. To kontynuacja sprawy, którą odkryli aktywiści Fundacji Viva! i Inicjatywy Basta! w ramach kampanii Stopklatka. Po głębszej analizie, przedstawione materiały filmowe wprawdzie dają asumpt do refleksji, ale z pewnością nie budzą skrajnej bulwersacji. Natomiast sceny mrożące krew w żyłach rozgrywają się na podobnych materiałach prezentowanych przez rolników z likwidacji stad świń w ogniskach ASF. Pozostaje pytanie, dlaczego aktywiści nie interweniują gdy w gospodarstwach rolnych dochodzi do urzędowych likwidacji zdrowych świń? Niekiedy są to prośne lochy, a przypomnijmy, że grupy obrońców praw zwierząt na wieść, że myśliwi będą strzelać do ciężarnych samic dzika, próbowali wstrząsnąć opinią publiczną.

Czytaj więcej...

Wieprzowa konkurencja od środka: belgijskie zakłady mięsne. W czym tkwi ich sukces?

Martyna Frątczak

Pod koniec maja tego roku zostaliśmy zaproszeni przez Belgian Meat Office do zwiedzenia belgijskich zakładów mięsnych i spotkania się z przedstawicielami kilku największych w belgijskiej branży wieprzowej przedsiębiorstw. Poznaliśmy jak funkcjonują ich zakłady i jakie są priorytety ich firm. Czym się wyróżniają? Dlaczego Polska jest dla nich atrakcyjnym rynkiem? Co myślą o zarzutach dumpingu? Jak radzą sobie po wybuchu epidemii ASF? Jedną z wartości podkreślaną przez wszystkich z nich była transparentność i filozofia „nic do ukrycia”. Przyjrzyjmy się zatem bliżej ich pracy.

Czytaj więcej...

Nietypowe zachowania zwierząt - stereotypie

Redakcja

Zmiany w procesie zachowań, są konsekwencją zachodzących procesów psychicznych, które z kolei są wynikiem niekorzystnych czynników środowiskowych. Najczęściej zmiany te odbiegają znacznie od zachowań normalnych (właściwych dla danego gatunku, płci, rodzaju behawioru, potrzeb lub roli pełnionej w stadzie). Stereotypiami nazywamy proste, rytmicznie powtarzane czynności, które nie mają widocznego celu i nie prowadzą do zaspokojenia potrzeb fizjologicznych zwierzęcia. Stereotypie porównywane są w medycynie człowieka do zaburzeń psychicznych o obsesyjnym, motorycznie powtarzalnym natrętnym zachowaniu, o charakterze obserwowanym w początkach schizofrenii, zespołu Tourette’a (licznego rodzaju tiki i słowa wypowiadane niekontrolowanie) oraz autyzmu. Przyczyn stereotypii szukano w podłożu genetycznym, dlatego eliminowano ze stada te zwierzęta, które wykazywały „anormalne” zachowania. Potwierdzono to badaniami dotyczącymi „stresowrażliwości” zwierząt, w doświadczeniu wyodrębniono podatne na stres zwierzęta jednej rasy (u świń), u których wykazano korelację między stresowrażliwością, a występowaniem stereotypii.

Czytaj więcej...

Kolejne patologie w Niemczech. Bestialskie traktowanie krów na dużej fermie mlecznej w regionie Allgäu

Paweł Hetnał

Kolejna afera z hodowlą i ubojem bydła w Niemczech. Tym razem rażące nieprawidłowości ujawniono w dużym gospodarstwie mleczarskim w regionie Allgäu, utrzymującym ok. 1800 zwierząt. Przez 30 dni w maju i czerwcu br. ukryte kamery śledziły fermę Endres w miejscowości Bad Grönenbach. Wg organizacji Soko Animal Protection, zwierzęta cierpią tam głód i pragnienie, a ponadto traktowane są w bestialski sposób. Zarejestrowano m. in. jak ciągnik wlecze przez oborę tzw. „leżaki”.

Czytaj więcej...

Mądre kurczaki? Wzbogacanie środowiska brojlerów

Martyna Frątczak

Wzbogacanie środowiska jest bardzo często sugerowanym sposobem na poprawę dobrostanu kurczaków brojlerów utrzymywanych w komercyjnych warunkach. Mało kto interesuje się zdolnościami intelektualnymi drobiu, są one jednak powiązane z bardzo praktycznymi kwestiami. Jednym z poważnych problemów wpływających na dobrostan brojlerów i straty ekonomiczne jest ich lękliwość i gwałtowne reakcje na stres prowadzące nierzadko do okaleczeń i upadków. Badania pokazują, że można zmniejszyć ich występowanie dzięki prostym rozwiązaniom.

Czytaj więcej...

Instytut Szczęśliwego Prosiaka w zawieszeniu. Wipasz jednak walczy o jego utworzenie

Paweł Hetnał

Wg koncepcji budowy Instytutu Szczęsliwego Prosiaka firmy Wipasz, od samego początku zwierzęta mają być wolne od stresu. Małe prosięta będą przebywać z matkami przez 4 tygodnie. Następnie trafiają do pomieszczeń, gdzie dzięki bardzo dobrym warunkom będą rozwijać się w sposób zdrowy i naturalny. Nowoczesny system wentylacji, optymalne doświetlenie obiektu światłem dziennym, swoboda w poruszaniu się, całodobowa opieka, swobodny dostęp do pokarmu i wody to podstawowe działania zwiększające komfort funkcjonowania zwierząt. Tak miało być, ale na razie inwestycja pozostaje w zawieszeniu. Wipasz jednak nie zamierza złożyć broni i nadal walczy o realizację tego przedsęwzięcia.

Czytaj więcej...

Otwarte Klatki o zablokowaniu inwestycji Wipaszu: Zarzut dotyczący ekoterroryzmu nie ma żadnego oparcia w faktach

Redakcja

- Instytut szczęśliwego prosiaka Wipaszu zablokowany – poinformował w niedzielę "Puls Biznesu". Firma z pomocą naukowców do 2020 r. zamierzała zbudować pod Kętrzynem nowoczesny zakład hodowli prosiąt i tym samym ograniczyć napływ importowanych warchlaków z Danii. Jak czytamy w Pulsie Biznesu, który cytuje wypowiedź prezesa firmy, inwestycję zablokowali "ekoterroryści" ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Poniżej prezentujemy stanowisko ekologów w tej sprawie. 

Czytaj więcej...

Wpływ sztucznego odchowu na prosięta

Martyna Frątczak

Wczesne odsadzanie prosiąt od maciory i sztuczny odchów bardzo silnie osłabiają dobrostan zwierząt, spowalniają ich wzrost i negatywnie wpływają na zachowanie. To konkluzje z niedawno opublikowanego badania naukowców z Irlandii oraz Szkocji. W eksperymencie przyjrzeli się jednej ze strategii zarządzania licznymi miotami prosiąt.

Czytaj więcej...

Producenci jaj tracą na skutek niesłusznych oskarżeń. Salmonella na skorupkach jaj może pochodzić nawet ze sklepowych półek

Redakcja

Producenci jaj w Polsce czują się niesprawiedliwie traktowani przez państwowe służby sanitarne. Coraz częściej dochodzi do sytuacji, w których rodzimi dostawcy jaj pokrywają koszty błędów i zaniedbań, za które nie ponoszą odpowiedzialności – twierdzi Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Często bowiem okazuje się, że np. salmonella na skorupkach jaj nie pochodzi z fermy, lecz ma zupełnie inne źródło.

Czytaj więcej...

Kozy przewidują wybuchy wulkanów. Naukowcy chcą wykorzystać ich zdolności

Martyna Frątczak

Zapiski historyczne pokazują, że ludzie już od dawna obserwowali nietypowe zachowania zwierząt przed nadejściem katastrof naturalnych. Podobne zdarzenia spotykane są również i dzisiaj. Słonie, psy, ptaki, bawoły wodne czy kurczaki potrafią z dużym wyprzedzeniem zapowiadać nadejście klęsk żywiołowych. Kozy domowe okazały się być utalentowane w wyczuwaniu nadchodzących erupcji wulkanów. Badacze postanowili poznać dokładniej ich zachowania i opracować system ostrzegania, który by z nich korzystał.

Czytaj więcej...