Podawanie świniom konopi indyjskich ma wpływać pozytywnie na ich nastrój i zwiększać przyrosty masy ciała. Ponadto ich mięso ma mieć doskonały smak. Ile jest w tym prawdy? Przeglądamy relacje rolników i badania naukowe.
W diecie prosiąt warto wrócić do natury. Prosięta dzików uczą się jedzenia stałego pokarmu od samego początku życia, jedząc w niewielkich ilościach trawę i inne źródła włókna. W najnowszych badaniach podawano prosiakom od 2. dnia życia siano z traw. Czy miało pozytywny wpływ?
Na jakim poziomie jest bioasekuracja, a konkretniej praktyki czyszczenia i dezynfekcji na fermach świń w Europie? Sprawdzono, jak to wygląda w 10 państwach UE, w tym w Polsce, Niemczech, Belgii i Holandii. Polska znalazła się wśród państw o najwyższym poziomie bioasekuracji.
Komisja Europejska chce zakazać stosowania klatek porodowych dla macior w całej UE. Jak wpłynie to na ekonomię gospodarstw? Jakie dodatkowe koszty i straty czekają na hodowców trzody chlewnej? Najnowsza analiza.
Austriacki minister z partii Zielonych chce, aby hodowcy przestali stosować podłogi rusztowe w chlewniach. Rolnicy początkowo mieli aż 17 lat na wprowadzenie zmian, jednak okres ten skrócono. Przepisy mogą wejść w życie już w 2030 roku.
W ciągu pierwszego tygodnia po odsadzaniu prosięta nie piją wystarczająco dużo wody. Obniża to u nich spożycie paszy i niesie ryzyko odwodnienia organizmu. Przedstawiamy strategie pomagające zachęcić prosięta do samodzielnego przyjmowania wody.
We krwi prosiąt odkryto składnik, który może odmłodzić organizm. Wstrzyknięty szczurom odwrócił u nich proces starzenia się wielu narządów. Autorzy badania deklarują, że jeśli podobny efekt dałoby się uzyskać u ludzi, 80-latkowie mogliby wrócić do kondycji 25-latków.
Już od roku w Chinach funkcjonuje pierwsza piętrowa ferma dla świń. Na 26 poziomach, przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii, hodowane są tysiące świń. Jakie zalety i wady niesie za sobą takie rozwiązanie? Czy w przyszłości stanie się standardem?
Zwierzęta hodowlane stają w obliczu poważnych zmian w swoim środowisku gdy przechodzą przez różne fazy cyklu produkcyjnego. Przykładem jest między innymi wprowadzenie ich do nowego systemu utrzymania, zapewnienie innego rodzaju paszy, mieszanie ze sobą niespokrewnionych osobników, czy kontakt z nowymi obcymi ludźmi. Procesy, które zmniejszają niepewność zwierząt w nowych warunkach są bardzo ważne z punktu widzenia dobrostanu oraz ich wydajności. W jaki sposób zwierzęta gospodarskie mogą nauczyć się adaptacji do nowego środowiska? Znajomość biologicznych potrzeb danego gatunku jest niezwykle ważna na etapie projektowania systemów utrzymania i procedur zarządzania fermą. Natomiast poznanie tych zachowań może w znacznym stopniu wpłynąć na ograniczenie problemów hodowlanych wynikających ze zmian środowiskowych.
Wzrost liczebności populacji dzików na całym świecie nasuwa pomysł, aby na szerszą skalę wykorzystać ich mięso. Mięso dzików pozyskiwane z terenów łowieckich lub chowu ekstensywnego może być ekologiczną alternatywą dla wieprzowiny. Czy ma szansę stać się bardziej popularne?
W Chinach coraz częściej notuje się tajemnicze przypadki masowych poronień i śmiertelności u kilkudniowych prosiąt. Stoi za nimi wirus Getah, patogen przenoszony przez komary, który może zakażać również dziki, bydło i konie. Co wiemy o wirusie Getah i czy musimy się go obawiać?
Salmonelloza świń to jedna z najczęstszych chorób zakaźnych występujących u trzody chlewnej. Zakażenia tą bakterią mają różne oblicza – niektóre typy Salmonelli nie szkodą świniom, podczas gdy inne powodują prawdziwe spustoszenie w organizmie. Mogą również zagrażać ludziom przez konsumpcję mięsa. Jak kontrolować salmonellozę?
Podawanie świniom preparatów leczniczych i suplementów wraz z wodą pitną to szybka i skuteczna metoda terapii. Przydaje się zwłaszcza w dużych stadach trzody chlewnej, gdzie aplikowanie leków za pomocą iniekcji jest wyjątkowo trudne. Jednak nie wszystkie leki możemy dodać do wody. Należy również zachować kilka zasad, aby zapewnić ich skuteczność.
Grupowanie społeczne jest wszechobecne w królestwie zwierząt, począwszy od par osobników po ogromne skupiska i zorganizowane społeczności. Zwierzęta spędzają czas i koordynują swoje zachowanie z innymi, aby uzyskać potencjalne korzyści, w tym zwiększone możliwości krycia, lepszą wydajność żerowania, a także mniejsze ryzyko drapieżnictwa.
Nadchodzące wraz z miesiącami letnimi upały – wysokie temperatury i wilgoć w powietrzu – będą sprzyjać rozwojowi kokcydiozy u prosiąt. Choroba ta powoduje znaczące straty finansowe. Jak ich uniknąć? Przeglądamy najskuteczniejsze metody kontroli i zwalczania kokcydiozy.
Prosięta przychodzą na świat właściwie bez odporności. To, jak będzie się ona kształtować zależy w dużej mierze od żywienia: najpierw lochy, a później samych prosiąt. Na których etapach chowu prosięta wymagają dodatkowego wsparcia? Które suplementy i dodatki paszowe zwiększą ich odporność?
Wraz z inflacją ceny pasz i suplementów dla trzody chlewnej wzrastają. Co można zrobić, aby zredukować te koszty? Przedstawiamy praktyczne wskazówki i strategie.
Pasożyty atakujące jelita i płuca świń mogą doprowadzić do ogromnych strat. Nawet niewielka liczba pasożytów znacznie pogarsza wyniki prosiąt. Robaki świń wykrywa się na ponad 80% ferm w Polsce. Jakie pasożyty najczęściej są problemem? Które gospodarstwa są szczególnie narażone?
Przygniecenia prosiąt przez lochy są częstym problemem w hodowli trzody chlewnej. Zdarzają się na fermach ze skrajnie różnymi warunkami utrzymania. Co jest więc ich główną przyczyną? Winę ponosi hodowca, środowisko, locha, czy same prosięta?
Naukowcy z USA wyhodowali modyfikowane genetycznie świnie z pełną odpornością na wirusa zespołu rozrodczo-oddechowego świń (PRRS). Być może wkrótce trafią na rynek. Potencjalnie da się również uzyskać świnie odporne na wirusa ASF. Czy GMO to przyszłość walki z chorobami zwierząt?