kowalczyk

kojs

CenyRolnicze
13 maja 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.7675 EUR EUR - 4.5447 GBP GBP - 5.2861 DKK DKK - 0.6112
Archiwum


12.05.2021 14:26 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,40-7,20 zł/kg, średnia: 6,73 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

12.05.2021 MATIF: pszenica WRZ21-225,50 (- 0,55%), kukurydza CZE21-257,25 (-0,48%), rzepak SIE21-555,25 (+2,21%) [euro/t

Dodaj komunikat

zm skiba

zm skiba

Trzoda chlewna

Największy koszt w produkcji trzody chlewnej stanowi zakup paszy

Wyniki finansowe z niemieckich ferm z lat 2001-2009 obrazują jaki był procentowy udział kosztów w produkcji trzody chlewnej. Największym kosztem produkcyjnym jest nadal zakup paszy. W roku 2007/2008 globalne wpływy doprowadziły do znacznego wzrostu cen pasz. Udział kosztów paszy w kosztach bezpośrednich waha się w granicach 48-60%. Na przestrzeni lat koszty remontu stada się zmniejszyły w ujęciu procentowym, podczas gdy woda i energia pozostały na stałym poziomie. Koszty weterynaryjne zwiększyły się po roku 2007 i w 2009 stanowiły już 14,2%. 

Czytaj więcej...

W Niemczech przymierzają się do ograniczenia intensywnej produkcji zwierzęcej

W miniony piątek (7 maja), na posiedzeniu Rady Federalnej Meklemburgia-Pomorze Przednie wnioskowano o wprowadzenie górnych limitów liczby zwierząt w obiektach zootechnicznych. Wg tamtejszych władz, rząd federalny Niemiec powinien rozważyć, czy możliwe są ograniczenia wielkości dla obiektów hodowlanych. Jak twierdzą, należy skupić się na ochronie przeciwpożarowej, ale także na ochronie przed epidemią.

Czytaj więcej...

Olejem z robaków chcą wykarmić 20 mln prosiąt

Olej z owadów jest bogaty w kwas laurynowy, kwas tłuszczowy, który pomaga poprawić stan jelit zwierząt, zwłaszcza prosiąt. W najbliższych latach będzie realizowany amerykańsko-francuski projekt, który zakłada wykorzystanie tego typu białka w paszy dla świń.

Czytaj więcej...

Prosiętom zagrażają mykotoksyny z mleka

Z najnowszych badań wynika, że mykotoksyny przyjmowane wraz z paszą przez lochę mogą przenosić się do siary oraz mleka. Oznacza to, że narażone na ich działanie są już prosięta. Przedstawiamy, w jak dużej ilości toksyny przechodzą do pokarmu maciory oraz jakie ich skutki odczuwają prosięta.

Czytaj więcej...

Rosnące temperatury katastrofą dla hodowli świń w Afryce

Klimat stale się zmienia, czego pierwszymi świadkami w wielu miejscach świata są rolnicy. Najnowsze badania naukowe przewidują, że rosnące temperatury w Afryce Wschodniej wkrótce sprawią, że produkcja trzody chlewnej stanie się tam ogromnym wyzwaniem. Potrzebne będą lepiej przystosowane rasy zwierząt i przemyślane rozwiązania.

Czytaj więcej...

Niemcy: zmiany w prawie dotyczącym dobrostanu świń

Nowe przepisy mają przede wszystkim na celu poprawę dobrostanu loch hodowlanych. W Niemczech zostało opublikowane w Federalnym Dzienniku Ustaw (Bundesgesetzblatt) siódme i ósme rozporządzenie zmieniające ustawę o dobrostanie zwierząt. Nowe przepisy weszły w życie 9 lutego. Niektóre zmiany są wprowadzane z okresami przejściowymi, aby umożliwić producentom trzody chlewnej planowanie i dostosowywanie się.

Czytaj więcej...

“Moje świnie mają się dobrze”, czym dla rolników jest dobrostan?

Wywiady przeprowadzone z hodowcami trzody chlewnej w Brazylii pokazują ich poglądy na temat potrzeb i zachowań świń. U wszystkich z nich na fermach znaleziono problemy z dobrostanem. I chociaż większość z nich przyznaje, że świnie mogą odczuwać stres i cierpienie, nie są chętni do wprowadzania zmian. Co sprawia, że myślą w taki sposób? Prezentujemy najciekawsze wypowiedzi rolników.

Czytaj więcej...

Syndrom drugiego miotu: wymyślony, czy prawdziwy problem?

Syndrom drugiego miotu, a więc mniejsza liczba prosiąt po drugiej ciąży u lochy jest zjawiskiem powszechnie znanym. Nadal jednak brakuje solidnych danych na jego temat. Jest prawdziwym problemem, czy wynika z błędnego patrzenia na wyniki w rozrodzie? Czy są czynniki, które faktycznie wpływają na jego wystąpienie? Najnowsza analiza przynosi odpowiedzi.

Czytaj więcej...

Stany Zjednoczone zatwierdziły pierwszą zamierzoną zmianę genomu świń domowych

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA)zatwierdziła pierwszą zamierzoną zmianę genomu (IGA) u świń domowych, zwanych świniami GalSafe, które mogą być stosowane w żywności lub w leczeniu ludzi. Jest to pierwsza zmiana tego typu u zwierzęcia, którą FDA zatwierdziła zarówno do spożycia przez ludzi, jak i jako źródło potencjalnych zastosowań terapeutycznych. IGA u świń GalSafe ma na celu wyeliminowanie cukru alfa-gal na powierzchni komórek świń. Osoby z zespołem alfa-gal (AGS) mogą mieć łagodne do ciężkich reakcje alergiczne na cukier alfa-gal znajdujący się w czerwonym mięsie (np. wołowina, wieprzowina i jagnięcina).

Czytaj więcej...

Odsadzanie prosiąt bez tlenku cynku i antybiotyków

Odsadzanie prosiąt to jeden z najbardziej problematycznych etapów hodowli. Stres związany ze zniknięciem maciory, przeniesieniem do nowej grupy, innym otoczeniem i zmianą pokarmu sprawiają, że prosięta łatwo zapadają na wiele infekcji. Równocześnie rolnikom stopniowo odbierane są takie metody zwiększania ich zdrowotności jak tlenek cynku czy antybiotyki. Jakie strategie mogą zastąpić ich stosowanie? Odpowiadają eksperci z konferencji zorganizowanej przez Pig Progress.

Czytaj więcej...

Droga do schabowego na naszym talerzu usłana jest cierpieniem świń. Początek nagonki na hodowców trzody chlewnej?

- Kastracja samców to ekstremalnie bolesna procedura wykonywana do siódmego dnia bez znieczulenia. Po co? By zapach mięsa wieprzowego był bardziej atrakcyjny dla konsumentów - pisze portal OKO.press. Artykuł został opublikowany również na jednym z dwóch najbardziej poczytnych portali w Polsce, Onet.pl. Niektórzy twierdzą, że właśnie rozpoczęła się nagonka na hodowców trzody chlewnej.

Czytaj więcej...

Świnie potrzebują chrupania

Każdy hodowca trzody choć raz zetknął się z problemem wzajemnej agresji wśród zwierząt. Zwierzęta przepychają się i szturchają, a w skrajnych przypadkach dochodzi do ugryzień świńskich ogonów oraz, rzadziej, uszu.

Czytaj więcej...

Świnie cierpią w największej tuczarni w Dolnej Saksonii. Brak dostępu do wody i brodzenie w odchodach

Deutsches Tierschutzbuero (niemiecki organ zajmujący się ochroną zwierząt) opublikował zdjęcia z największej tuczarni świń w Dolnej Saksonii. Nagrania wideo pokazują, jak ciasno ulokowane zwierzęta muszą stać we własnych odchodach. Wiele zwierząt wykazuje bardzo poważne obrażenia, które nie nastąpiły z dnia na dzień. Widoczne są nieleczone, krwawe rany, ogromne guzy i ropnie oraz kuśtykające świnie. Wśród żywych można również zobaczyć martwe zwierzęta.

Czytaj więcej...

Mięso ze świń karmionych zacierem po destylacji lepiej smakuje?

Smaczniejsza wieprzowina pochodzi od świń, które jedzą jęczmień pozostały po wykonaniu japońskiego likieru shochu. Zespół profesjonalnych piwowarów i naukowców związanych z rolnictwem twierdzi, że składniki odżywcze w pozostałym sfermentowanym jęczmieniu mogą zmniejszyć stres zwierząt, co skutkuje lepszym smakiem mięsa.

Czytaj więcej...

Jak spowolnić wzrost tuczników?

Wielu rolników ma obecnie problem z opłacalną sprzedażą świń rzeźnych. Rozwiązaniem może być rozciągnięcie w czasie tuczu zwierząt. Jak jednak tego dokonać? Zagadnieniem tym zajął się niedawno zespół naukowców z Kansas State University.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu