zm skiba

skiba

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 200,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 190,50 (- 0,52%), rzepak MAJ24: 441,50 (-2,32%)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Czym zastąpić białko coraz droższej poekstrakcyjnej śruty sojowej?

Redakcja

Problem deficytu białka roślinnego w całej Wspólnocie Europejskiej jest nadal aktualny.

Podejmowane są stale działania w celu jego redukcji. Obecnie w Polsce importowane jest ponad 77% białka paszowego, a jedynie ok. 23% to produkcja krajowa. W Polsce dzięki systemowi dopłat unijnych wzrosło zainteresowanie produkcją rodzimego źródła białka paszowego. W roku ubiegłym do 1 ha powierzchni upraw dopłacano 591,41zł, do materiału siewnego 160zł, a w ramach uzupełniającej płatności obszarowej 211,80, co daje łączną kwotę ponad 963zł. W sytuacji, gdy udział zbóż w strukturze zasiewów w Polsce wyniósł w roku 2012 już ponad 73%, wprowadzanie strączkowych do uprawy jest szczególnie wskazane. Jednak czy większa dostępność nasion na rynku poprawi ich atrakcyjność cenową oraz wpłynie na wykorzystanie w żywieniu zwierząt?

 

Aktualnie poekstrakcyjna śruta sojowa (PŚS) jest podstawowym składnikiem pasz pełnoporcjowych dla drobiu - brojlerów, niosek, indyków, drobiu wodnego oraz trzody chlewnej. PŚS może stanowić jedyną paszę białkową w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Jest jednak kosztownym komponentem białkowym, dlatego w paszach dla zwierząt starszych z powodzeniem zastępuje się ją innymi komponentami, jak śruta rzepakowa, makuchy, nasiona roślin strączkowych czy oleistych oraz wywary- tabela 1 - podstawowy skład chemiczny. W ostatnich dniach (8 czerwca br.) cena tego surowca sięgnęła 2063zł/ tonęco plasuje śrutę sojową na pozycji lidera wzrostów cen wśród surowców paszowych. Dla porównania w tym czasie poekstrakcyjna sruta rzepakowa kosztowała niespełna 1020zł mniej za tonę. Najświeższe globalne prognozy produkcji soi przewidują w obecnym sezonie 6% wzrost podaży do 282,5 mln ton- i będzie to 16,1 mln ton więcej niż sezon wcześniej. Czy prognozy okażą się trafne i czy dzięki temu ceny tego surowca paszowego będą niższe? Czas pokaże.

 

Realizowany w Polsce od 2011 roku program wieloletni pt.: „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach” ma za zadanie stworzenie warunków do zmniejszenia importu białka paszowego (poekstrakcyjna śruta sojowa) o ok. 50% w wyniku zwiększenia wartości biologicznej i użytkowej białka roślinnego pochodzącego z rodzimych surowców. Jeden z fragmentów programu badawczego dotyczącego żywienia zwierząt koncentruje się na krajowych źródłach białka takich jak: nasiona grubonasiennych roślin strączkowych (łubin, groch, bobik), produkty rzepakowe (śruta poekstrakcyjna i makuch) oraz wywary zbożowe. Doświadczenia wykonane w ramach projektu na rosnących świniach nie wykazały negatywnych skutków w wynikach produkcyjnych zwierząt (tabela 2) – udział pśs i/ lub kźbr w mieszance oraz wyniki produkcyjne).

Więcej informacji na ten temat na stronie http://bialkoroslinne.iung.pl/ oraz w jednostkach uczestniczących w programie

Tabela 1. Podstawowy skład chemiczny nasion roślin strączkowych i poekstrakcyjnej śruty sojowej  

Składniki

J.m.

Poekstrakcyjna śruta sojowa

Łubin wąskolistny

Łubin żółty

Łubin biały

Groch siewny

Groch pastewny (peluszka)

Bobik

Sucha masa

% sm

89,6

87-90,8

88,0-92,7

88,9-90,3

85,3-90,4

85,1-86,2

88,0

Popiół surowy

6,2-6,3

3,4-3,9

4,1-4,7

3,9-4,8

2,8-3,2

2,8-3,2

3,7-3,8

Białko ogólne

40,0-49,0

31,2-36,9

39,0-44,4

34,1-35,0

22,2-27,8

20,8-25,3

26,0 -32,0

Włókno surowe

7,5-11,6

13,9-19,6

15,2-20,9

12,2-15,7

6,1-7,3

5,9-7,4

7,3-7,8

Tłuszcz surowy

3,0-5,0

5,3-7,0

4,5-6,4

9,9-11,9

1,0-1,4

1,1-1,3

1,3

Związki bezazotowe wyciągowe

30,3-34,5

36,7-43,1

26,0-32,4

35,6-36,9

61,6-66,4

64,4-67,9

48,9

Skrobia

-

-

-

-

43,9-47,6

40,0-47,7

38,2

Fosfor

g/kg sm

5,4

4,5-7,5

6,6-9,8

5,5-7,2

4,2-6,6

4,0-5,0

5,3

Wapń

3,5

3,1-3,9

2,5-3,2

3,1-3,5

1,2-1,4

1,2-1,5

1,2

Tabela 2. Zastosowany komponent w mieszance oraz wyniki produkcyjne tuczników

Komponent

Grupa

1

2

3

4

5

PSS

x

     

x

PSR  

 

x

x

x

x

Groch

 

x

 

x

 

Łubin żółty

 

x

 

x

 

Łubin wąskolistny

   

x

 

x

Wyniki produkcyjne – 102 dni

Przyrost dzienny (g)

963

967

967

987

996

Wykorzystanie paszy (FCR) (kg)

3,04

3,07

3,02

3,02

2,96

 

Dla portalu cenyrolnicze.pl:

 

Anita Zaworska, Marcin Hejdysz

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej,

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu