zm skiba

kps

CenyRolnicze
12 sierpnia 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.5459 EUR EUR - 4.6832 GBP GBP - 5.5357 DKK DKK - 0.6295
Archiwum


12.08.2022 12:50 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,11 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

12.08.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 338,75 (+0,22%), kukurydza LIS22: 336,50 (+0,52%), rzepak LIS22: 656,25 (-0,57%)

12.08.2022 SPRZEDAM 8 T PSZENICY KONS., transport rolnika, opolskie, brzeski, tel.: 791 531 832

12.08.2022 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 800 kg, mazowieckie, przasnyski, 06-316, tel.: 516 552 096

11.08.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, hf, 780 kg, kujawsko-pomorskie, golubsko-dobrzyński, 87-408, tel.: 721 152 950

11.08.2022 SPRZEDAM 6 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, golubsko-dobrzyński, 87-408, tel.: 721 152 950

10.08.2022 SPRZEDAM 1800 JAJ, M, mazowieckie, żuromiński, tel.: 533 228 808

10.08.2022 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsne, 800 kg, warmińsko-mazurskie, piski, 12-230, tel.: 697 091 028

10.08.2022 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 400 kg, łódzkie, kutnowski, 99-311, tel.: 516 439 781

09.08.2022 SPRZEDAM 6 T GROCHU, transport firmowy, świętokrzyskie, starachowicki, 27-225, tel.: 662 239 459

09.08.2022 SPRZEDAM 550 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, kościański, tel.: 605 997 682

08.08.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

08.08.2022 SPRZEDAM 1000 SZT. TUCZNIKA, 125 kg, 60%, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

08.08.2022 SPRZEDAM 120 T KUKURYDZY, transport firmowy, łódzkie, poddębicki,99-235, tel.: 665 432 229

08.08.2022 SPRZEDAM 12 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 601 687 446

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Jak chronić chlewnię przed upałem? Klimat zmienia budynki gospodarskie

Martyna Frątczak

Wysokie temperatury obniżają dobrostan świń, zmniejszają u nich spożycie paszy, przyrosty masy ciała oraz płodność. Letnie upały już dzisiaj są problemem, a będzie on niestety tylko narastać. Z tego powodu producenci trzody chlewnej w projektach i zarządzaniu budynków dla zwierząt muszą brać pod uwagę zmiany klimatu. Jakie rozwiązania są obecne dostępne?

Do zmian klimatu trzeba się będzie adaptować

Już obserwowane zmiany klimatu zapowiadają poważne kłopoty dla producentów trzody chlewnej. Świnie są zwierzętami bardzo wrażliwymi na wysokie temperatury. Na stres cieplny reagują obniżoną odpornością, płodnością, mniejszym spożyciem paszy oraz wolniejszym tempem wzrostu. O negatywnych skutkach wysokich temperatur pisaliśmy więcej tutaj: Wpływ stresu cieplnego na maciory i prosięta.

Niestety w dłuższej perspektywie temperatury w naszej szerokości geograficznej będą dalej wzrastać. Hodowcy będą musieli stawić im czoła i opracować strategie ochrony trzody chlewnej przed wysokimi, czy nagle zmieniającymi się, temperaturami. Stale rozwijane są metody obniżania stresu cieplnego u zwierząt z wykorzystaniem zaawansowanych technologii. Już dzisiaj jednak znanych jest wiele praktycznych sposobów, w jakie producenci mogą przygotować się na zmiany klimatu.

Część z nich obejmuje strategie żywieniowe, o czym można więcej przeczytać tutaj: Dieta dla świń w upalne dni. Jak walczyć ze stresem cieplnym? Pozostałe proponują rozwiązania do wprowadzenia w projektach budynków lub dostosowania w już istniejących chlewniach. Budynki dla zwierząt w cieplejszym klimacie będą musiały nie tylko lepiej chronić przed temperaturami zewnętrznymi, ale również przed patogenami i pasożytami, którym cieplejszy klimat będzie sprzyjał.

Podłoga i gęstość obsady

Rodzaj podłogi, materiał z jakiego jest wykonana oraz organizacja przestrzeni to kluczowe kwestie w zapobieganiu stresowi cieplnemu u zwierząt. Obserwacje pokazują, że w wysokich temperaturach świetnie sprawdza się lita, betonowa podłoga, która dobrze przewodzi ciepło. Tym samym kładące się na niej świnie mogą się ochłodzić. Niestety jednym z naturalnych zachowań trzody chlewnej obniżającym temperaturę ciała jest tarzanie się we własnych odchodach, co znacznie utrudnia utrzymywanie czystości w chlewni.

Aby tego uniknąć, można stosować podłogi betonowo-rusztowe, w których betonowa część jest dodatkowo schładzana, tak, aby zachęcić zwierzęta do leżenia na niej, a oddawania kału na rusztach. Dodatkowe ochładzanie podłogi może być osiągnięte spryskiwaniem zimną wodą - ma to bonusową korzyść w postaci zmniejszonej emisji amoniaku. W bardziej nowoczesnych systemach można wprowadzić systemy ochładzania podłóg wodą krążącą w osadzonych w niej rurach. Więcej na ten temat: Podłoga w chlewni: może zmniejszyć stres cieplny świń.

Pojawiają się również pomysły zastosowania w chlewniach podłóg wyłożonych materiałem ze specjalnie obrobionego szkła lub płytek ceramicznych – tak przygotowanych, aby nie powodować ślizgania się na nich zwierząt. Materiały te mogą być bardzo przyjazne jako chłodząca powierzchnia dla zwierząt. Ważną strategią zapobiegania stresowi cieplnemu w stadach świń jest również zmniejszanie gęstości ich obsady w kojcach.

Struktura i czystość budynków

Cieplejszy i mniej przewidywalny klimat wymagał będzie zwiększena wytrzymałości konstrukcyjnej i izolacji budynków dla zwierząt. Zaleca się, aby ściana okalająca chlewnię i przegrody kojców były wykonane z bloków betonowych, wypalanych cegieł, lub innego, trwałego materiału, który dobrze pochłania ciepło odbijane od ziemi i produkowane przez zwierzęta. Ściany budynku powinny mieć grubość min. 1 m. Dach chlewni musi być dobrze zaizolowany i odbijać ciepło – lub, co pozwoli na bardziej zrównoważoną produkcję i dodatkowe zyski, być pokryty panelami słonecznymi.

Kolejnym ważnym aspektem, który należy wziąć pod uwagę w strategiach zmniejszających wpływ klimatu, jest obniżenie emisji gazów z obornika, która może się nasilić wraz z wysokimi temperaturami. Emitowane amoniak oraz metan przez pograszanie jakości powietrza dodatkowo utrudniają zwierzętom oddawanie ciepła i ochładzanie się.

Aby zwiększyć higienę w chlewni poleca się stosowanie wspomnianych wcześniej systemów z podłogą częściowo zarusztowaną, które pozwalają na znaczną redukcję emisji gazów. Innym pomysłem jest wprowadzenie w budynkach systemów automatycznych zgarniaczy obornika, dzięki którym można go usuwać z pomieszczeń dla zwierząt nawet 2 lub więcej razy dziennie. W idealnej sytuacji, zgarniany obornik może trafiać do specjalnie w tym celu zaprojektowanych komór fermentacyjnych, które pozwalają na wytwarzanie z niego energii. W dłuższej perspektywie skutkuje to redukcją kosztów produkcji.

 

swinie w blocie pixabay portal ceny rolnicze pl

Punkt krytyczny: wentylacja

Systemy wentylacyjne powinny być zaprojektowane tak, aby w całym budynku, równomiernie, zapewniać wykalibrowane parametry klimatyczne – temperaturę, wilgotność, prędkość powietrza i stężenie dwutlenku węgla. Eksperci w tym celu zalecają stosowanie wentylatorów promieniowych, które są bardziej wydaje od wentylatorów osiowych, a ponadto są łatwiejsze w utrzymaniu i wytrzymałe na zewnętrzne warunki, w tym bardzo silny wiatr. Monitoring klimatu w chlewni musi być prowadzony przy użyciu minimum dwóch, strategicznie położonych czujników temperatury.

Dodatkowym, ważnym elementem efektywnej wentylacji w chlewni są odpowiednio położone wloty sufitowe, które pozwalają na osiągnięcie wysokiej jakości powietrza w budynku. Eksperymenty pokazały, że w zmniejszaniu stresu cieplnego u świń najlepiej sprawdza się strategia, w której wloty sufitowe są na bieżąco regulowane, w zależności od zmieniających się w chlewni warunków.

W jednym z badań manipulowano nachyleniem wlotów sufitowych w celu regulacji kierunku przepływu powietrza w chlewni. Kierowane były bezpośrednio w dół na obszar powierzchni kojca ze ściółką. W momentach, gdy temperatura powietrza wlotowego przekraczała optymalną wartość, zwiększano prędkość powietrza (z około 0,5 m/s do 1,0 m/s), dzięki czemu świnie w miejscu legowisk otrzymywały mocniejszy nawiew. Okazało się to pomocne w zmniejszaniu u nich stresu cieplnego. Regulacja wentylacji pozwoliła ponadto na znaczne zmniejszenie stężenia amoniaku w powietrzu. Więcej na ten temat: Jak ochłodzić chlewnię w upalne dni?

 

Na podstawie:

Pig Progress

Ambazamkandi, Prasad, et al. "Shelter design for different livestock from a climate change perspective." Climate Change Impact on Livestock: Adaptation and Mitigation. Springer, New Delhi, 2015. 399-424.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu